Top News
33736 prikaza

Crna Dalija - žena koja ne da Kolindi 'disati'

Dalija Orešković
Patrik Macek (PIXSELL)
Na meti Dalije Orešković našli su se ministri, gradonačelnici, župani, ali i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, i to tri puta

Od Dalije Orešković dužnosnici zaziru više nego trudnice od zika virusa jer nema toga lijeka koji ih može spasiti kada zagrebu u zonu kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Do Dalije nitko nije preozbiljno shvaćao Povjerenstvo o sprečavanju sukoba interesa, a vjerojatno se nitko nije ni nadao da će relativno nepoznata pravnica od toga tijela stvoriti respektabilnu instituciju koja će zadavati visoke moralne standarde.

Orešković uredno ispunjava svoju imovinsku karticu, u kojoj stoji da za plaću od 15.395,20 kuna provjerava srazmjer primanja dužnosnika s imovinom koju posjeduju i koju su stekli tijekom mandata kao i poslove koje eventualno obavljaju a ne bi smjeli dok su na određenim pozicijama. 

To je najopćenitije rečeno čime se bavi povjerenstvo.

Dalija Orešković | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)
Suprug, također pravnik, Frane Letica, sin poznatog sociologa Slavena Letice, godišnje zaradi 117.000 kuna. Imaju blizanke, kojima su otvorili štednje u kunama i eurima. 

Do sada su za svaku uštedjeli po 126.000 kuna i 3250 eura. I Dalija je 2006. podignula “nesretni” kredit u švicarcima u Erste banci. Do 30. prosinca 2015. plaćala je 3800 kuna mjesečno. 

Njime je kupila stan od 51,69 kvadrata u Zagrebu. Jednokratno je bila pozajmila i 35.000 kuna. Suprug vozi Citroën od 70.000 kuna i motocikl od 20.000 kuna te je uštedio 30.000 eura. 

Na svom primjeru pokazuje kako se na vrijeme i točno ispunjava imovinska kartica. 

Potezi Dalije Orešković sigurno su čudo u svijetu politike, barem one hrvatske, jer do sada je ispunila obećanje, a to je “da nema nedodirljivih”. Pod njenom palicom su pokretani postupci protiv načelnika, gradonačelnika, saborskih zastupnika, ministara, pa i predsjednice države. 

Većina ih je na kraju platila ceh od 7000 do 40.000 kuna u mjesečnim obrocima. Tako je, primjerice, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić morao iskeširati 15.000 kuna u pet rata jer je, uz plaću gradonačelnika, u funkciji predsjednika zagrebačke Turističke zajednice od 2009. do 2013. godine primio 122.400 kuna. 

No Povjerenstvo ga je ipak kaznilo s 30.000 kuna jer je u predizborno vrijeme izmijenio pravilnik kojim je on, a ne više Gradska skupština, mogao dodjeljivati besplatno plakatna mjesta kome želi. Na njima su se odmah našli plakati koji su pozivali na konvenciju njegove stranke.

Nekadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum podnio je najveći novčani teret za svoj prekršaj, od 40.000 kuna, jer na kraju mandata nije podnio izvještaj o imovinskom stanju. No dva puta ga je kaznio i stari sastav povjerenstva.

Bivša ministrica Andrea Zlatar Violić zbog upravljačkih prava s tvrtke Duga strana d.o.o., koje nije prebacila na drugu osobu u trenutku kad je stupila na dužnost, morala je uplatiti u državni proračun 15.000 kuna.

Jedan od kažnjenih zastupnika je Nedžad Hodžić. On je morao platiti 7000 kuna kazne jer je istodobno bio član uprave Majgradnje iz Kastva i zastupnik te uz to nije prenio upravljačka prava nad tvrtkom Hann-Invest iz Poreča.

Dva puta je bila kažnjavana i bivša županica Marina Lovrić Merzel. Bivši ministar zdravlja Siniša Varga mora platiti 20.000 kuna jer je dva puta kršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Kao ministar je odobrio 50.000 kuna za organizaciju konferencije “Renesansa primarne zdravstvene zaštite” u organizaciji udruge Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), te je kao ravnatelj HZZO-a u KB-u Dubrava od veljače do listopada 2012. redovito obavljao poslove koji nisu bili edukativne naravi. 

Ovo su samo neki od zastupnika, gradonačelnika i ministara koji su platili danak neznanja ili oglušavanja o “Dalijin zakon”. Pokrenula je i postupak protiv bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića.

Sporno je što je privatnim zrakoplovom putovao u Mali Lošinj, a račun je platila tvrtka koja se htjela proširiti na uvalu Kovčanje, koja je u vlasništvu države.

Kolinda Grabar Kitarović ispred Bijele kuće | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Pod Dalijinom lupom posebno je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Prvo zbog naknade od 1,17 milijuna kuna. Taj novac je dobila za troškove svoje predsjedničke kampanje, a uplatila ga je HDZ-u koji ju je i istaknuo kao kandidatkinju za predsjednicu. 

Sporan je dio gdje je predsjednica, prema pisanju medija, nakon što je novac uplaćen HDZ-u nekoliko mjeseci 2015. odlučivala kome će se taj novac uplatiti u humanitarne svrhe te nazočila uručivanju donacija. 

Tako je, smatra povjerenstvo, nastavila surađivati s bivšom strankom, što po zakonu ne smije raditi.

Pokretanjem ovog postupka Orešković je očito razljutila Pantovčak jer je nakon toga predsjednica komentirala kako smatra da je povjerenstvo prekoračilo svoje ovlasti.

"Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović drži kako je Povjerenstvo za sukob interesa današnjom odlukom o pokretanju postupka ‘zbog povrede načela obnašanja javne dužnosti i vjerodostojnosti predsjednice Republike’, a ne zbog sukoba interesa, prekoračilo svoje ovlasti i ušlo u sferu političkog arbitriranja...", zagrmjeli su iz Ureda predsjednice.

Drugi put kada je Dalija Orešković 'digla živac' predsjednici bilo je kada je Kolinda Grabar Kitarović putovala u Ameriku u siječnju ove godine. Dalijino povjerenstvo zatražilo je objašnjenja, jer im nisu bile poznate okolnosti predsjedničina putovanja niti je li to bio privatan ili službeni put.

Zadnji slučaj u nizu je onaj o odbijenici Fakulteta političkih znanosti da Povjerenstvu prikaže s kojeg je računa plaćen njezin doktorski studij, te dolazi li i koliko predsjednica na predavanja. FPZG je odbio ove podatke dati Daliji Orešković s opravdanjem da se radi o zaštiti osobnih podataka.

Mnogi komentiraju da su novčane kazne neznatne s obzirom na primanja dužnosnika, no u povjerenstvu pojašnjavaju da je prava kazna ona moralna jer samo po sebi je sramotno da dužnosnici ne ispunjavaju, primjerice, svoje dužnosti ili krše zakon.

  • frikusha 19:09 05.Ožujak 2017.

    ajde da bar netko radi svoj posao.......bravo za Daliju

  • panina 17:23 02.Ožujak 2017.

    Čudo od žene napada sve, samo je sebe zaboravila. Ima supruga čarobnjaka ili ništa ne izdvaja za svoju djecu uštedit 30 000 E s plačom ispod 10000 k mjesečno.