Top News
486 prikaza

Debakl Vesne Pusić u UN-u: "Dobro je i prošla obzirom na manjak iskustva"

Vesna Pusić u UN-u
Reuters/Mike Segar
Hrvatska kandidatkinja ostvarila je nezavidan rezultat u prvom krugu glasanja za novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda

Jedanaest od petnaest veleposlanika ne podržava kandidaturu Vesne Pusić. Rezultati su to glasanja za novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda u četvrtak u New Yorku koji su procurili iz visokih diplomatskih krugova.

Veleposlanici petnaest zemalja, a među njima su i predstavnici stalnih članica Vijeća sigurnosti, glasali za svakog kandidata po principu 'podržavam', 'ne podržavam' ili 'nemam mišljenje'. Takvim sustavom trebalo se dati do znanja nekim kandidatima da sami odustanu od kandidature zato što stalne članice Vijeća sigurnosti imaju mogućnost ulaganja veta na bilo kojeg kandidata.

Ujedinjeni narodi - predstavljanje kandidata | Author: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL

Dr. sc. Mladen Nakić, karijerni diplomat i autor brojnih znanstvenih članaka, uvjeren je da samo prihvaćanje kandidature predstavlja uspjeh Vesne Pusić. U razgovoru za Express pohvalio je nastup bivše ministrice, ali i rekao da broj glasova predstavlja pravu sliku i priliku Ujedinjenih naroda. "Velik broj 'obeshrabrujućih glasova' u Vijeću sigurnosti UN-a dobrim je dijelom objektivna slika kako ta organizacija funkcionira i donosi odluke. Ustalom, zato i reforma UN-a nema uspjeha već desetljećima", izjavio je Nakić. 

Hrvatska kandidatkinja ostvarila je najlošiji rezultat u prvom krugu glasanja, a najbolji bio je bivši šef UNHCR-a Antonio Guterres. Srpski kandidat, bivši ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, ostvario je dosta dobar rezultat. Naime, njemu je čak devet veleposlanika reklo da podržava njegovu kandidaturu.

Tomislav Karamarko | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Nakić je dao nekoliko razloga zašto je bivša ministrica ostvarila loš rezultat. "Kandidatkinja nema respektabilnog iskustva u međunarodnim organizacijama, kandidati za Glavnog tajnika uglavnom imaju radnog staža u UN-u, a ni matična država nije u odgovarajućem kapacitetu poduprijela kandidaturu", ispričao nam je Nakić. 

Podsjetimo, HSP AS pokrenuo je saborsku peticiju protiv kandidature Vesne Pusić i izjavili su da će slati pismo stalnim članicama Vijeća sigurnosti o tome kako Pusić ne zaslužuje funkciju za koju se kandidirala. Bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko je u travnju ove godine izjavio da nikad ne bi za nju glasao te da ona definitivno nije izbor vlade Domoljubne koalicije i Mosta.

Antonio Guterres | Author: Denis Balibouse/Reuters Denis Balibouse/Reuters

Predvodnik u utrci za mjesto glavnog tajnika UN-a Guterres ima pozamašnog iskustva i u diplomaciji na mjestu portugalskog premijera i u UN-u kao šef agencije za izbjeglice. Naime, Guterres je od 2005. do 2015. godine predvodio UNHCR

Nakić upozorava i da će kandidat morati naći kompromis među stalnim članicama Vijeća sigurnosti, a to su SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina. "Važan je i trenutak napetih odnosa snaga između NATO-a i Rusije, odnosno Kine, koji se neminovno reflektiraju i u postizanju kompromisa unutar VS", kaže Nakić.

Tako loš rezultat bivše hrvatske ministrice vanjskih poslova može se smatrati neuspjehom, ali Nakić upozorava da bi ipak trebalo napraviti argumentiranu analizu eventualne uspješnosti kandidature. Kandidatura je prihvaćena, Pusić se dobro pripremila za nastup u kandidacijskom postupku, a problemi s velikim brojem glasova ipak su rezultat politike Vijeća sigurnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.