Top News
29919 prikaza

Dečko koji je obećavao, ali samo je za Zokija htio učiniti sve

Tomislav Saucha
1/5
Patrik Macek (PIXSELL)
Saucha je u četvrtak okrenuo leđa SDP-u - nije ih podržao u namjeri da smjene ministra Zdravka Marića

Tomislav Saucha nije član SDP-a već dva mjeseca, ali je saborski zastupnik. U četvrtak je glasao protiv smjene ministra Zdravka Marića, čime je zauvijek zatvorio vrata povratka u SDP, ali Saucha ionako već sam zna da je njegova politička karijera završila i prije tog glasanja.

Ne može se reći da je Tomislav Saucha, predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, bio među omiljenim članovima Milanovićeve vlade. Kolege iz Zokijeve vlade često su znali za njega govoriti da je bahat i arogantan, dok su oni koji su bili bliži Milanoviću, pa time i Sauchi u kojeg je Zoki imao veliko povjerenje govorili kako je Sauchin posao takav - kao predstojnik ureda mora stalno propitivati pa i rušiti teze stranačkih kolega i njihove sugestije Milanoviću, jer to je njegov posao.

Saucha je po mnogo čemu sličan Milanoviću: krasi ga arogancija, voli latinske izreke i obojica vole isticati svoj građanski odgoj. Neki su ga zvali Milanovićev "Kralj sunce".

Tomislav Saucha | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Sauchino bahaćenje izlazilo je i izvan ureda: na Snježnoj kraljici na Sljemenu 2015. godine navodno lagano pripit napao je interventne policajce, izvrijeđao ih i prijetio im svojim poznanstvima s tadašnjim ministrom policije Ranko Ostojićem i ravnateljem Dominićem. No, Milanović je čak i tada govorio: Nemojte mi dirati Tomislava!

Saucha se u SDP učlanio 1999. godine kada je imao 19 godina, a u stranci su već bili njegovi prijatelji, tadašnje uzdanice SDP-ove mladeži Dan Špicer i Jurica Meić. Godinu dana nakon što se učlanio, dok je bio zamjenik predsjednika ogranka Šestinski dol Vrhovec upoznao je Milanovića na sjednici ogranka. Milanović je tada još bio običan član SDP-a. Imao je tada 34 godine i bio je vrlo popularan među SDP-ovom mladeži.

Nešto više od 11 godina kasnije Milanović je postao premijer, a Saucha najvažnija osoba u njegovom kabinetu. Mnogi se sjećaju kako je Saucha u noći izborne pobjede 4. prosinca 2011. stalno bio uz Milanovića, govorio mu što da radi, što treba reći, s kim treba pričati...

Saucha je sa samo 31 godinom postao desna ruka novog hrvatskog premijera, a do tada je njegovo jedino političko iskustvo, osim što je bio stranci, bilo u ono gradskog vijećnika SDP-a u zagrebačkoj skupštini.

Milanović je dok je pripremao stranku za izbore 2007. već tada jasno dao do znanja da će Saucha, barem dok je on predsjednik stranke, imati osiguranu dobru poziciju u SDP-u. Saucha je tada, uz tadašnje Milanovićeve pulene Daniela Mondekara, Davora Bernardića i Gordana Marasa bio Milanovićeva parlamentarna baza.

Govorilo se u to vrijeme da je zbog instaliranja Sauche na visoke pozicije u SDP-u, što je mogao zahvaliti samo Zoranu Milanoviću, iz stranke morao otići jedan od veterana SDP-a Mato Arlović.

Mato Arlović nakon smrti Ivice Račana i tijekom kampanje za novog predsjednika stranke nije skrivao da ne podržava Milanovića. Arlović je na izborima očekivao visoko mjesto na nekoj listi, međutim Zoki ga je nazvao i rekao mu da je za njega predvidio treće mjesto u V izbornoj jedinici, što je Arlović odbio i rekao da napušta politiku. U stranci nikada nitko u nijednom trenutku nije potegnuo pitanje niti se raspravljalo o Arlovićevom odlasku.

Tomislav i Ivana Saucha, Krešimir Macan, Nora Krstulović | Author: Luka Klun (PIXSELL) Luka Klun (PIXSELL)
Unatoč svom bezobrazluku i bahaćenju i činjenici da je bio omražen među kolegama i novinarima Saucha je bio SDP-ov dečko koji je obećavao - obrazovan i sposoban brzo se popeti na hijerarhijskoj ljestvici. Kako mu je to uspjelo? Za razliku od Arlovića koji je bio protiv Milanovića, Saucha je nakon Račanove smrti kod mladeži SDP-a lobirao za Milanovića, što mu je sigurno donijelo određene bodove kod budućeg šefa.

Koliko su bliski govori i podatak da je Milanovića, nakon što ga je Milan Bandić 2014. godine tužio zbog duševnih boli, zastupala Ivana Saucha, Tomislavova supruga. Godinu dana ranije Saucha je bio pod paljbom zbog potencijalnog sukoba interesa jer je tvrtka Plinacro angažirala odvjetnički ured u kojem je radila Ivana Saucha.

A o tome koliko su zaista bliski govori i jedna Sauchina izjava, kada je rekao da bi sve napravio za Milanovića. No, njegovo političko i radno neiskustvo pokazalo se u aferi s dnevnicama. Sada se to vidjelo u izglasavanju povjerenja Zdravku Mariću. Saucha je očito mogao funkcionirati samo uz svog političkog mentora Zorana Milanovića.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.