Top News
2606 prikaza

Uhićen Tomislav Saucha, odveli ga u PNUSKOK

Tomislav Saucha
Luka Stanzl (PIXSELL)
Saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić izjavio je u Saboru da će SDP podržati skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi

Tomislav Saucha je uhićen i odveli su ga u PNUSKOK na Oranicama.

Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek sazvao je sjednicu povjerenstva za petak u 8.30 na kojoj su temeljem zahtjeva DORH-a predložili skidanje imuniteta SDP-ovom zastupniku Tomislavu Sauchi  zbog spornih isplata dnevnica za putovanje u inozemstvo trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo jutros je prihvatilo zahtjev DORH-a sa sedam glasova za i jednim protiv. Protiv je bio Ivan Pernar. Odluku treba potvrditi i Sabor.

Državno odvjetništvo, prenose mediji, zatražilo je za Tomislava Sauchu, šefa kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića, lišavanje slobode, određivanje pritvora, istražni zatvor i pokretanje kaznenog postupka.

Saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić izjavio je u Saboru da će SDP podržati skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi, što je u četvrtak od saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) zatražilo Državno odvjetništvo.

"Što se tiče skidanja imuniteta, naravno i u okviru ovoga , naravno da ćemo podržat skidanje. To je u interesu svih . Ovdje se istina mora saznati. Što se prije sazna to je za sve bolje. Dakle, stojimo čvrsto kod toga, idemo po istinu, tražimo da se ona utvrdi. Svima nam je to u interesu", kazao je Miljenić.

Dodao je da je SDP načelno, čim je počela afera "Dnevnica ", zatražio brzu  istragu. "Moram reći da mi je drago da ona ide brzo. I dalje ćemo inzistirati da bude pravedna, bez političkog utjecaja i da ide što prije", dodao je .

Na upit novinara vjeruje li Sauchi da on nije dio te afere, Miljenić je kazao da može govoriti samo u svoje osobno ime i da njemu kao čovjeku vjeruje.

Državna revizija u uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića otkrila je sumnjive isplate, a prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera Milanovića trojici njegovih posebnih savjetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je više od tristo tisuća kuna.

Saucha te tadašnji Milanovićevi savjetnici Neven Budak i Slavko Goldstein saslušani su u ponedjeljak u Državnom odvjetništvu nakon što se u javnosti saznalo za nalaz Državnog ureda za reviziju prema kojem su im isplaćivane sporne inozemne dnevnice u ukupnom iznosu od 307 tisuća kuna. 

Saucha je nakon objave nalaza revizije ustvrdio da je riječ o podmetanju te da će zatražiti grafološko vještačenje.

Nakon saslušanja izjavio je  novinarima da ostaje pri izjavama koje je dao prošla dva dana, dok su Budak i Goldstein ostali pri tvrdnjama da nisu bili na tim putovanjima niti su primali novac.

Radi se o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno.

Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem - njih 160 iz čega se može zaključiti da je svaki na službenom putu boravio skoro pola godine.

SDP je objavio kako smatra da je riječ o slučaju krivotvorenja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.