Top News
884 prikaza

Djeca tuže 47 država Europe zbog klimatskih promjena

Požari u Portugalu 2017.
1/5
Peter Kneffel/DPA/PIXSELL
U požarima ovog ljeta u Portugalu izginuli su im članovi obitelji, prijatelji... Odgovorne sad tjeraju na sud

Najmanje 60 ljudi izginulo je u požarima ovog ljeta u pokrajini Leiria u Portugalu, a još stotine su teško ozlijeđene, nerijetko s trajnim posljedicama. Temperature su danima bile iznad 40°C, u jednom trenutku diljem zemlje bjesnilo je oko 60 požara s kojima na kraj nije moglo izaći niti 1700 portugalskih vatrogasaca, skupa s vatrogasnim avionima i pojačanjima iz ionako ugrožene Španjolske.

Samo ovog ljeta diljem ove godine u Portugalu je vatrena oluja protutnjala preko 50.000 hektara. Prošle godine preko 100.000 hektara. A u ogromnoj većini slučajeva uzrok su bila grmljavinska nevremena u kombinaciji s ekstremno vrućim i ekstremno suhim ljetima.

Kako sve upućuje na klimatske promjene, a jasno je da su klimatske promjene posljedica industrijskog zagađenja atmosfere stakleničkim plinovima, u prvom redu s CO2, velika skupina malih Portugalaca u dobi od 14 godina (najstariji) sve do pet (najmlađi) odlučila je tužiti 47 država iz Europe na ime politika koje te zemlje provode u praksi, a kojima njihova borba protiv klimatskih promjena doživljava totalni debakl.

Kako koja zemlja, više-manje, ali taj dio njihovih optužbi doista uvelike stoji, iako je čak i ta i takva Europa još uvijek svjetska predvodnica u provođenju mjera protiv klimatskih promjena. Djeca su mahom ona kojima su ili izginuli ili ozlijeđeni članovi obitelji, prijatelji, poznanici, te tvrde da su im klimatskim promjenama, oni koji su za njih odgovorni, uskratili pravo na život, na sigurnost, određeni standard već danas kad je globalno zatopljenje dosegnulo nešto više od 1°C.

Požari u Dalmaciji Klimatske promjene Znanost Požari budućnosti: Split je početak, nitko ih neće moći gasiti

Svijet s ovakvim tempom spaljivanja fosilnih goriva juri prema čak 5°C do kraja stoljeća što će značiti udar na opstanak čovječanstva, u daljnjoj perspektivi na opstanak života na Zemlji. Odluka da djeca slučaj tjeraju na Europski sud za ljudska prava pala je kad se u praćenje i saniranje posljedica tragedije u Leiriji uključila nevladina organizacija Global Legal Action Network (Glan), koja iza sebe ima već niz uspješnih sudskih postupaka protiv moćnih kompanija, pojedinaca i vlada koji su prouzročili ekološke katastrofe.

Ostalo je još jedino pitanje... a tko će to sve platiti? Inicijalni troškovi ovakve tužbe procijenjeni su na 40.000 eura, za što su pokrenuli crowdfunding kampanju na Crowdjustice na ovom mjestu, gdje su dosadašnji aktivisti uspjeli prikupiti milijune. I već nakon 12 sati kampanje predviđene da traje 30 dana, kampanja malih Portugalaca prikupila je oko 5000 eura, odnosno skoro 15 posto.

Djeca u tužbi navode da su prozvane zemlje skupa skrivile 15 posto svih svjetskih emisija CO2, te da kontroliraju ogromne rezerve fosilnih goriva. Ova tužba doista nije nikakva šala. O kaznenom progonu ovakvog tipa u svijetu se govori već nekoliko godina, ali je, čini se, samo EU dovoljno pravno sređen političko administrativni prostor u kojem postoji dovoljno neovisan i nadležan sud poput Europskog suda za ljudska prava, čije presude su usto obavezne za svaku pojedinu članicu Vijeća Europe.

Optužba ovakvog tipa najgore bi pogodila industrijski najarzvijenije zemlje poput Njemačke, Velike Britanije, Francuske... te one s najgorim rezultatima u zagađivanju atmosfere s CO2, a u takvom nekom prostoru našla bi se i Hrvatska.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.