Znanost
958 prikaza

5 alarmantnih podatka o požarima u Amazoni

Ogroman šumski požar
Murphy Karen, U.S. Fish and Wildlife Service
Uništavanje Amazone jedna je od najgorih samoubilačkih aktivnosti čovječanstva

Prirodno razdoblje požara u Amazonskoj prašumi traje od srpnja do studenog. Stanje u "plućima svijeta", međutim, odavno je sve samo ne prirodno, tako su ove godine već u prvih šest mjeseci požari divljali tim najvažnijim eko-sustavom po opstanak i čovjeka i cijelog svijeta. Podaci Greenpeacea su šokantni:

1. Površina Amazonske prašume koju svake godine unište požari, iznosi 6000 kilometara četvornih, odnosno nešto više od desetine površine Republike Hrvatske.

2. Uništavanje šuma u Amazoni odgovorno je za 30 posto cjelokupne emisije CO2 Brazila. Od CO2 koji se oslobodi paljevinom šuma u tim prašumama, oko polovice te količine plinova ima direktan utjecaj na klimatske promjene.

3. U prvih pola godine u Amazoni je registrirano 27.814 požara, više nego ikada u tom razdoblju i 81 posto više od višegodišnjeg prosjeka. Većinu tih požara podmetnuli su ljudi, i to rančeri, ilegalni trgovci drvom i poljoprivrednici.

4. Svake godine sezona požara u Amazoni sve je duža, 2013. je u odnosu na 1979. porasla za 18,7 posto, i to takvih da su požari nemjerljivo češći i katastrofalniji.

5. Prošle godine vlada Brazila odredila je da će uništavanje šuma zaustaviti do 2030. godine. Drugim riječima, pluća svijeta koja uz Golfsku struju ima jedan od najvažnijih klimatskih regulatornih utjecaja na cijeli naš planet, krčit će se još 14 godina.

Niže pogledajte kartu s požarima koji su Amazonom divljali u kolovozu, kao i područja pod "zaštitom", područja pod šumom, mahom iskrčena područja koja to nisu smjela biti jer su zakonski pod vlašću urođenika i slično. Ili u visokoj rezoluciji na linku ovdje.

Karta s požarima u Amazoni u kolovozu 2016. | Author: Greenpeace Greenpeace
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.