Top News
41365 prikaza

Dodiku ukidaju Republiku Srpsku - Srbi krive NATO

Željko Komšić,  Milorad Dodik, Šefik Džaferović
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
Stranka Bakira Izetbegovića SDA, u srijedu je najavila da će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom da se Republici Srpskoj oduzme ime

NATO se osvećuje Miloradu Dodiku, koji trenutačno predsjeda Predsjedništvom BIH jer smatra da NATO nije neutralan i da je članstvo BiH u toj organizaciji za njega neprihvatljivo. Bio je to dovoljan razlog da, kako piše srpski 'Alo!', 'stranci udare i pokušaju uništiti Republiku Srpsku'.

Stranka Bakira Izetbegovića - SDA, u srijedu je najavila da će preko svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH kako bi se Republici Srpskoj oduzelo ime jer se njime diskriminiraju Bošnjaci i Hrvati. Milorad Dodik je odmah poručio da je RS ustavna kategorija i da se njezino ime ne može dovoditi u pitanje, te da je zahtjev za promjenu imena ujedno i poziv na razdruživanje tog srpskog entiteta. 

Tim povodom se oglasila i Rusija, sa prijedlogom da se hitno održi izvanredna sjednica Vijeća za implementaciju mira. Vijeće je osnovano u Londonu 1995. nakon Daytonskog sporazuma i u njemu je 55 zemalja.

Prosvjed srpskih radikala protiv približavanja NATO-u Timothy Less Top News "Rat na Balkanu počet će u Srebrenici ili Mostaru"

Iz ruskog veleposlanstva u Sarajevu su izjavili da su zabrinuti zbog namjere SDA da dovede u pitanje daytonsko ime srpskog entiteta i upozorili da takve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja. 

Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja Milorada Dodika, predsjedavajućeg u Predsedništvu BIH, kaže da iza najnovijeg udara na Srpsku stoje isti ljudi koji su mjesecima pokušavali da je destabiliziraju organizirajući proteste. 

"Sve ovo dolazi iz istih zapadnih središta moći. Gotovo devet mjeseci održavale su se demonstracije, prije toga imali smo napade na MUP da je paravojna formacija. Imamo sada i nemogućnost formiranja vlasti na nivou BIH, vidimo da se, iako su od izbora prošla gotovo četiri mjeseca, savjet ministara još nije formirao i Republiku Srpsku otvoreno ucjenjuju ulaskom u NATO. Ako mi prihvatimo ulazak u NATO, bit će formirana nova vlast, u skladu s rezultatima izbora 7. listopada. To je jasna ucjena. I sada imamo najnoviji pritisak, da će pokušati promijeniti ime Republike Srpske na sudu. Problem bošnjačke elite je to što su im glavni partneri stranci, a ne Srbi s kojima žive", objašnjava Perišić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ovo nastavak ratne politike bošnjačkog rukovodstva, za koji se ovoga puta koriste mirnodopska sredstva, ali koji ima isti cilj - uništavanje Republike Srpske. Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da je bošnjački politički vrh dobio podršku za od turskog predsjednika Redzepa Taipa Erdogana, ali je uveren da službene strukture SAD, vodećih europskih država i Rusije takvo što ne podržavaju.

"Smatram da bi bilo dobro da se Milorad Dodik obrati predsjednicima SAD Donaldu Trumpu, Rusije Vladimiru Putinu, predsjedniku Kine i europskim liderima i da im ukaže da bošnjački neodgovorni lideri guraju BIH u sukobe i paralizu - kaže analitičar. Najavljena inicijativa SDA da se ukine ime Republike Srpske nije ni dobar, ni odgovoran potez, poručio je iz Davosa predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istaknuo da je već o tome razgovarao s Miloradom Dodikom. 

Milorad Dodik i Emir Kusturica NEMA NATO Top News Dodik prijeti: "Dabogda mu zemlja kosti izbacila"

"Ne želim se miješati u unutarnje stvari BiH ali Republika Srpska je ustavna kategorija i obaveza je Srbije i obaveza je svakog tko o tome govori, da će svi u BIH razumjeti da je za sve nas od iznimne važnosti očuvanje mira i stabilnosti", rekao je srpski predsjednik. 

SDA je spreman odustati od najavljene inicijative za promjenu naziva RS ako vladajući SNSD u tom entitetu BIH promijeni ponašanje, izjavio je lider te stranke Bakir Izetbegović, ne isključujući pritom mogućnost da dođe do krize u BIH.  Nakon jučerašnje najave da će SDA ped Ustavnim sudom pokrenuti inicijativu za promjenu imena Republike Srpske, Izetbegović objašnjava da taj entitet nije samo srpski, već je i bošnjački i hrvatski, kao i entitet svih ostalih građana. 

"Nedvosmisleno je jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u RS, odnosno da se nad njima vlada", rekao je Izetbegović.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • OLUJA 18:38 26.Siječanj 2019.

    BiH je država tri naroda: Bošnjaka, Srba, Hrvata. Dio države ne može nositi ime "republika", može samo država. Dodik je podmukli velikosrbin, preko imena "republika" zločinačku tvorevinu pretvara u državu. Drugi entitet - Federacija BiH - kojeg čine Bošnjaci i ... prikaži još! Hrvati u imenu entiteta ne sominju ni Hrvate ni Bošnjake. U srpskom entitetu spominju se samo srbi, gdje su druga dva naroda - Hrvati i Bošnjaci? Meni je prihvatljivo da se umjesto - republika srpska - zove "Bosanska krajina".

  • petar1967 16:29 26.Siječanj 2019.

    kakva rep.srpska kakva federacija sve to treba da bude jedna država svih građana tj ne da treba nego će biti jer je to najnormalnije riješenje sto prije narod to shvati to će mu biti bolje

  • Danko 09:55 26.Siječanj 2019.

    Žalosno je da Izetbegović više brine o istjeranim Hrvatima iz RS nego njihovi tobožnji 'predstavnici Čović i HDZ BiH. Oni nemaju vremena jer su se udružili sa agresorima na Hrvatsku