Top News
1047 prikaza

Dokument iz rujna 2017.: SAD dozvolio prodaju F-16 Baraka?

Damir Krstičević
Luka Stanzl (PIXSELL)
Slanje tog dokumenta bilo je ključno da bi se Izrael uopće natjecao, a to je ujedno bio i najvažniji signal Hrvatskoj da se može odlučiti za nabavu Baraka

Još je u rujnu 2017. iz američkog State Departmenta Državi Izrael poslan dokument u kojem se jasno kaže da Izrael Hrvatskoj može ponuditi i prodati F-16 C/D u tzv. Barak konfiguraciji.

U dokumentu se navodi i specifikacija u kojoj stoji da Hrvatskoj može biti isporučen modernizirani izraelski F-16 opremljen izraelskim “mozgom” zrakoplova tzv. misijskim kompjutorom izraelskog proizvođača Elbita.  

Uz američku redovnu tehnologiju, pored izraelskog misijskog kompjutora, navodi se i drugi najvažniji dio opreme Baraka, a to je oprema za elektroničko ratovanje, tzv. RWR izraelskog proizvođača Elisra.

To američko odobrenje poslano je Izraelu otprilike dva tjedna prije nego je Hrvatska, 3. listopada 2017., javno otvorila ponude za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Slanje tog dokumenta bilo je ključno da bi se Izrael uopće natjecao, a to je ujedno bio i najvažniji signal Hrvatskoj da se može odlučiti za nabavu Baraka, tvrdi Večernji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.