Top News
134616 prikaza

Dokument koji je 1971. najavio srpsku agresiju na Hrvatsku

Razoreni Vukovar
1/5
Screenshot Youtube
O autoru dokumenta se nagađa, njegova papirnata kopija ne postoji, već samo foto-elaborat

U arhivi bivše Službe državne sigurnosti SRH, koji se čuva u zagrebačkom Državnom arhivu na Marulićevom trgu, Express.hr je pronašao rijedak, a čini se dosad i potpuno nepoznat dokument: sasvim dobro uščuvani Prijedlog o formiranju autonome pokrajine Krajine u sastavu SR Hrvatske. Kuriozitet je da je napisan 1. svibnja 1971. U jeku pokušaja političke demokratizacije tadašnje Hrvatske, procesa koji je poznatiji kao Hrvatsko proljeće i koji je završio izrazitom državnom represijom te gušenjem demokratskih i nacionalnih reformi. 

Počelo suđenje Draganu Vasiljkoviću Kriv je Top News "Kad mlatite Hrvate, uradite to kako treba!"

Njegov autor(i) je nepoznat. U potpisu stoji Odbor za formiranje autonomne oblasti Krajine u sastavu Republike Hrvatske. Mada postoje neke indicije tko bi mogao biti autor. Spominje se partizanski general Rade Bulat, hrvatski Srbin koji je preminuo 2013. U arhivu, štoviše, nema ni papirnate kopije tog političkog pamfleta o potrebi ozbiljnog širenja političkih prava Srba u Hrvatskoj već samo foto-elaborat.  Fotografije 13 stranica spomenutog dokumenta. Kada smo pitali neke od osoba upućenih u rad bivše službe zašto je to tako dobili smo dva moguća objašnjenja: prvo, da se original negdje zametnuo, a druga, da je pribavljen posebnim operativnim metodama rada UDBE. 

Prijedlog je upućen predsjedniku SFRJ (tada Josip Broz Tito), Saveznoj skupštini SFRJ u Beogradu, Saboru SR Hrvatske (na nekoliko mjesta u dokumentu doslovno stoji HrvaCke), Komisiji za ustavne promjene u Beogradu i, konačno, Skupštini SR Srbije. 

Dokument koji je najavio agresiju na Hrvatsku | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
U uvodu se objašnjava zašto se uopće podnose ovakav prijedlog. "Sadašnje ustavne reforme pružaju mogućnost svim narodima i narodnostima da učestvuju u izgradnji svojega Ustava u cilju sigurnije , ravnopravne slobode i prava naših naroda". Suština je pak sljedeća: traži se, u sastavu Socijalističke Republike Hrvatske (piše Hrvacke), osnivanje-formiranje AUTONOMNA POKRAJINA 'KRAJINA' na teritoriju nekadašnje Vojne Krajine

Zatim da se u novom ustavu (misli se na tadašnji Ustav SFRJ koji je prolazio kroz ozbiljnu rekonstrukciju) odrede mjesto, ulogu, prava, dužnosti i obaveze novo-formirane AUTONOMNE POKRAJINE u sastavu Republike Hrvatske, sa svim pravima i dužnostima kako to imaju Autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodina u sastavu Socijalističke Republike Srbije.  

HOS More krvi Life HOS-ovci: 'Gledao sam mrtve četnike i osjećao se moćan..."

Određen je i teritorij koji bi, prema prijedlogu autora, zapasala ta 'autonomna pokrajina Krajina': Slavonija, Banija, Kordun, Lika, Kninska Krajina i dijelovi Dalmacije. Tamo gdje pretežno živi srpski živalj koji je, nastavlja se u dokumentu, "uvijek bio kamen smutnje pojedinih vlada, partija, političara koji su se svađali, preko leđa tog siromašnog naroda." 

Za razumijevanje prijedloga hrvatskih Srba potrebno je ukratko podsjetiti na politički te društveni moment u tadašnjoj SFRJ i Hrvatskoj početkom 70-ih godina prošlog stoljeća.

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Lovrenko 20:48 03.Kolovoz 2020.

  SRBI SU POGANI BEZ SVOJE DRŽAVE. KAO NAROD HRVATI SE SPOMINJU I IMALI SU SVOJU DOMOVINU OD IRANA PA SVE DO TISE PRIJE 7. STOLJEĆA. TO SU RUSKI ZNANSTVENICI OBJAVILI DA JE TO BILA HORVATIA, ALI SRBIJA, SERBIA ILI NEŠTO ... prikaži još!TO SLIČNO SE NE SPOMINJE NIGDJE U POVIJESTI. TO SU KOMUNIZMOM ZADOJENI POGANI LJUDI KOJI BI SILOM HTJELI IMATI SVOJU DRŽAVU A NE USPIJEVA IM TO JER POD VUČIĆEVIM VODSTVOM SRBIJA SE JOŠ SMANJILA.

 • vesnatalic 09:33 26.Lipanj 2019.

  Sanjaju Srbi Veliku Srbiju već dugo, pa i sada se ne pokušavaju barem prikriti u tom naumu. Mašta je besplatna. By Vesna Talić

 • OLUJA 15:49 28.Siječanj 2019.

  Ti isti srbi u OLUJI "pobegli" u srbiju i neka traže autonomiju od srbije jer ih oni ne podnose što su tu došli, bez posla su, socijalnih prava, gladni su. Srbija im treba dati autonomiju jer su jednu izgubili.