Top News
29201 prikaza

Drama u Crnoj Gori: "Na rubu smo građanskog rata"

Anti-NATO protesti u Crnoj Gori 2015.
YouTube
Crnogorski je Parlament izglasao rezoluciju prema kojoj ih je 1918. Srbija aneksirala, a to je dodatno proključalo atmosferu u zemlji

"Crna Gora se nalazi na rubu građanskih sukoba nakon uhićenja Nebojše Medojevića“, kaže za „Blic“ poslanik opozicije Milan Knežević kojem također prijeti zatvor.

Knežević se od četvrtka navečer nalazi u skupštinskim prostorijama Crne Gore gdje je proveo noć i odakle se jučer javio „Blicu“ odbijajući izaći kako ne bi prošao kao njegov kolega Nebojša Medojević koji je uhapšen odmah po završetku sjednice na kojoj je izglasano ukidanje Podgoričke skupštine iz 1918.

Naime, u Skupštini Crne Gore usvojili su kontroverznu rezoluciju kojom su "poništili" ujedinjenje sa Srbijom 1918. godine. Za rezoluciju je bilo 45 glasova, 15 protiv, i niti jedan suzdržan.

"Radi se o poslaniku i lideru parlamentarne stranke koji je doslovno otet nakon izlaska iz Parlamenta. Ja sam još bio unutra kad smo dobili tu informaciju i onda sam u dogovoru sa kolegama odlučio da se dobrovoljno ne predam jer smatram da se radi o neustavnoj i protuzakonitoj odluci. Mi smo ovdje zabarikadirani u Skupštini i spremni smo na svaki vid otpora", poručuje Knežević.

Vojska Republike Srbije Ograničena akcija Top News Srpska vojska: Vučić je slaže oko kosovske granice

Podgorički Viši sud odredio je zatvor poslanicima Demokratskog fronta Kneževiću i Medojeviću jer se, kako se navodi, „ne odazivaju građanskoj obavezi da svjedoče“, u ovom slučaju, u postupku koji se vodi povodom državnog udara 2016. godine, a samim tim im se ukida i imunitet. Ipak, sugovornik kaže da se radi o „neviđenom presedanu u crnogorskom i balkanskom pravosuđu“.

"Mi smo već dva puta svjedočili, ali oni time nisu zadovoljni. Prvi put u povijesti se dešava da se svjedok stavlja u zatvor jer tužilac nije zadovoljan njegovim svjedočenjem", napominje.

Knežević ističe da će sljedeće korake procijeniti sa članstvom i simpatizerima DF-A jer se „Crna Gora nalazi na rubu građanskih sukoba“.

"Mi cijelo jutro dobivamo poruke od naših članova i simpatizera da se okupljaju spontano na ulici i da planiraju napraviti živi lanac obrane DF u Skupštini, ali mi ćemo se pravovremeno obratiti javnosti što su nam naredni koraci. Njegovi (Medojevićevi) i moji odvjetnici pišu žalbu i očekujem ako postoji zdravog razuma s druge strane, u dijelovima režima i pravosuđa, da će se hitno reagirati i poništiti ovu presudu", dodaje Knežević.

On naglašava i da je čitava akcija uhićenja povezana sa proslavom povodom ujedinjenja Srbije i Crne Gore 1918. zakazane za danas u Podgorici.

Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj Suradnja Top News Vučić se nikad neće riješiti Šešelja jer mu treba

"Očigledno je da to izaziva antisrpsku histeriju i srbofobiju i da kao rezultat imamo ovu sramnu Rezoluciju prema kojoj se srpska vojska proglasila okupatorskom, a austrougarska oslobodilačkom, a onda su lideri DF koji su zastupali pozicije povijesti i istine da je srpska vojska oslobodila okupiranu Crnu Goru, kao rezultat dobili ovo ponoćno uhićenje. Ovim se želi poslati poruka da će svatko tko bude htio da ustraje na pravim vrijednostima crnogorskog i srpskog naroda nastradati", zaključuje.

Iz vladajućih stranaka kažu da su ovu rezoluciju predložili kako bi nadišli podjele u društvu, dok drugi smatraju da ona samo produbljuje razlike u državi gdje se trećina naroda izjašnjava Srbima.

Nekoliko dana ranije Milo Đukanović rekao je kako je Crna Gora prije sto godina tragično aneksirana od strane Srbije, koja ju je uvukla u Prvi svjetski rat.

Na to je reagirao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da "danas svi svoj identitet grade tako što pričaju najgore o Srbiji".

Srpski povjesničar Dejan Ristić kaže kako rezolucija nema nikakve pravne težine i da je 12 godina nakon "razlaza" zemalja ovo samo "politička poruka".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Luna Lipa
    Sarkazam. 20:17 02.Prosinac 2018.

    Kad se Srbija, odmakne od desnice, ozdravit ćemo svi. Ovako su hrana, koja mi se više ne jede. Jugoslavija je odavno prestala postojati, osim desno orijentiranima.

  • BESTpartizan 09:50 02.Prosinac 2018.

    balkan