Top News
19695 prikaza

Država umjesto Todorića vraćala dugove Belja i Vrbovca

Ivica Todorić
Tatjana Tadic/PD/PIXSELL
Priča počinje kasnih devedesetih i početkom dvijetisućitih kad su Belje i PIK Vrbovec – mesna industrija poslovali s velikim problemima i gubicima

Država, odnosno porezni obveznici su, po svemu sudeći, iz proračuna godinama otplaćivala dugove PIK-a Vrbovec i Belja i to tek nakon što su spomenute kompanije prešle pod okrilje Agrokora, piše Forum.tm.

Ako je vjerovati proračunskim dokumentima iz razdoblja od 2006. do 2015. godine, hrvatski su porezni obveznici u tom razdoblju vratili više od 230 milijuna kuna kredita koje su podigli PIK Vrbovec d.d. i Belje d.d.

Priča počinje kasnih devedesetih i početkom dvijetisućitih kad su Belje i PIK Vrbovec – mesna industrija poslovali s velikim problemima i gubicima. Kako bi zadržale glavu iznad vode obje tvrtke su za redovno poslovanje morale dizati kredite, a kako se radilo o vrlo rizičnim plasmanima jedini način da od banaka dobiju te kredite je bio da im država odobri jamstva, odnosno da država garantira za povrat kredita.

Dokumenti Vlade RH potvrđuju da je tako i bilo. PIK Vrbovec je, recimo, tijekom 2001. i 2002. godine dobio državna jamstva na dugogodišnje kredite vrijedne barem 250 milijuna kuna. Belju je, pak, još 2000. godine Vlada odobrila jamstva u vrijednosti od barem 80 milijuna kuna.

Ostatak teksta pročitajte na Forumu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Beljac 16:24 12.Lipanj 2017.

    država je "pomagala"na način da je očistila dugove prema PBZ-u koji je tako mogla prodati Talijanima,a za visinu duga ušla u vlasništvo. I za svaku novu tranšu kredita država je sve više ulazila u vlasništvo.Komunističko podržavljenje na hrvatski način. Tako ... prikaži još! je nestalo socijalističko(čitaj:radničko)vlasništvo nad Beljem. Potom je smanjena knjigovodstvena vrijednost na pola kao priprema za budućeg nepoznatog (za nas)kupca. Tako je počelo.......