Top News
217 prikaza

Države u kojima džihadisti jačaju i preuzimaju nadmoć

ISIS
Youtube
Ono što je pogodovalo stvaranju i širenju Islamske države bila je slaba ili nepostojeća vlast, a evo u kojim državama bi se situacija mogla ponoviti

Muslimanske države sa slabim ili nepostojećim autoritetima predstavljaju plodno tlo za jačanje pokreta poput ISIS-a i Al Qaede. Prije godinu dana Islamska država proglasila je kalifat na teritorijima pod njihovom kontrolom u Iraku i Siriji.

Evo koje države bi se mogle sljedeće naći na meti džihadista:

Afganistan

Islamska država proglasila je Afganistan svojom brzo rastućom članicom otkad se talibansko vodstvo razilazi po pitanjima mira i rata. Slaba vlada u Kabulu predstavlja odgovarajuće okruženje za operacije ISIS-a.

Irak

ISIS vlada trećinom države i dominira sunitskom zajednicom. Unatoč američkim zračnim napadima, osvojili su Ramadi, glavni grad provincije Anbar, sredinom svibnja.

Libija

Budući da je snaga u Libiji raspodijeljena između dvije suparničke vlade i stotina milicijskih skupina, ovo je savršeno okružje za ISIS, koji je preuzeo grad Sirte u središnjoj Libiji i Dernu na istoku zemlje. Također su počinili strašna ubojstva kršćana od Egipta do Etiopije.

Boko Haram | Author: Kristin Palitza/DPA/PIXSELL Kristin Palitza/DPA/PIXSELL

Nigerija

Boko Haram je prisegnuo na vjernost ISIS-u, a iako ih pritišću nigerijska i vojska iz Čada, oni i dalje operiraju u Nigeriji, Čadu, Nigeru i sjevernom Kamerunu.

Somalija

Nedostatak bilo kakve centralne vlade od 1991. godine otvorilo je vrata al-Shababu, pokretu povezanom s Al Qaedom koji kontrolira velik dio zemlje. ISIS također šalje tamo svoje misionare, te traži veze u zemlji koja nudi savršene uvjete za džihadiste.

Sirija

ISIS kontrolira više od 50 posto zemlje, iako velik dio pada pod slabo naseljeni istok. Ima opasne suparnike u obliku Jabhat al-Nusre, službenog ogranka Al Qaede koji dominira sirijskom opozicijom na sjeverozapadu zemlje.

Jemen

ISIS je uspostavio poveznicu koja ovdje provodi sektaška ubojstva onih koje smatraju otpadnicima. ISIS je profitirao zbog kolapsa središnje države i saudijskih zračnih napada na Hute, ali mora se pripaziti Al Qaede, koja na arapskom poluotoku također ubrazno jača i raste, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.