Top News
2842 prikaza

Dubai: Zabranili joj razvod, sad se skriva u Makedoniji

Kočani
1/2
Wikipedia
Biti žena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije lako, pa tako nije lako ni dobiti odobrenje roditelja za razvod

Hind Mohammad Albolooki pobjegla je iz Dubaija nakon što joj obitelj nije dozvolila da se razvede od svog supruga. Ova 42-godišnjakinja pobjegla je u Makedoniju nakon prijetnji obitelji, a sada očajnički traži pomoć nakon što joj je odbijen zahtjev za azilom. 

Iz ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije odbijenicu je dobila 4. veljače. Albolooki se od 7. prosinca prošle godine nalazi u imigracijskom pritvoru, a sada strahuje da će ju deportirati natrag u Ujedinjene Arapske Emirate. U videu kojeg je snimila u prosincu prije uhićenja kaže kako obitelj ne odobrava njezin razvod jer smatraju da će on naštetiti njihovom ugledu, piše CNN. 

"Ne žele da im se ime upropasti", rekla je.

Kaže i kako su joj pokušali uzeti putovnicu. 

"Ako vas netko traži putovnicu to znači da se nešto događa a ja nisam glupa", rekla je i naglasila kako je tada odlučila pobjeći. I to bez djece.

"Majka sam četvero djece. Ni jedna majka ne bi samo tako ostavila svoju djecu, no ja sam to morala učiniti. Nisam imala izbora", objasnila je.

Na jednom krstarenju upoznala je prijatelja Nenada Dimitrova koji živi u gradu Kočani, u Makedoniji. Od tada su ostali u kontaktu i on vodi njezin Twitter profil od kada je u pritvoru. On kaže kako je pobjegla 2. listopada nakon što su joj dozvolili da otiđe na toalet. Pobjegla je i to bez cipela, kaže, i sakrila se na obližnjem gradilištu. Nakon nekog vremena pozvala je taksi i s njim otišla u Sharjah, kod prijatelja. Od tamo je odletjela u Bahrein

"Dok je bila u Bahreinu rekla mi je da nema kome otići i pitala mogu li joj pomoći da dođe do karata", rekao je Dimitrov.

Hind Mohammad Albolooki | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Na kraju je letjela kroz Tursku do Srbije prije nego je stigla u Makedoniju. Dva tjedna nakon toga zatražila je azil. 

U nedavnoj izjavi ministarstva stoji kako joj je azil odbijen jer "nije bilo nikakvih dokaza o progonu ... na temelju njezine rase, vjere, nacionalnosti ... ili političke pripadnosti". Dodali su i kako "nije bilo razloga vjerovati kako joj, ako se vrati u Dubai, prijeti bilo kakva opasnost, a ni rizik od ozbiljne ozljede".

Dali su joj 15 dana da slobodno napusti zemlju. Dimitrov kaže kako ona očajnički traži azil bilo gdje drugdje,  no kako joj je to otežalo boravak u pritvoru. Da je riječ o teškom slučaju smatra i Radha Stirling iz organizacije Detained in Dubai koja kaže kako će, ako se vrati u UAE, "najvjerojatnije biti kažnjena zbog bijega". 

"Patrijarhalni sustav i pravila o muškom skrbništvu jednako su izražena u UAE kao i u Saudijskoj Arabiji. Zabluda je da su Emirati liberalnije, zapadnjačko društvo. Puno su radili da stvore takvu sliku u javnosti, no realnost je zapravo puno drugačija. Vidjeli smo primjere žena žrtava silovanja koje su uhićene i optužene zbog seksa izvana braka. Ženama se zabranjuje pristup djeci nakon razvoda, a zakoni nalažu da žena bude pokorna svom muškom skrbniku", naglašava.

Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum Veliki Dubai Top News Nagrade za ravnopravnost spolova - ženama ni jedna

Vjeruje kako joj je Makedonija uskratila azil zbog "meke moći koju UAE ima u drugim zemljama, manje bogatim zemljama u kojima su veliki ulagači". Po podacima Transparency Internationala Makedonija se nalazi na 34. mjestu od 100 zemalja na listi u korumpiranosti u 2017. godini. Odnosi između UAE i Makedonije rješavaju se u Rimu.

U izjavi koju je dao WAM, službena državna novinska agencija, zamjenik voditelja u ambasadi Ujedinjenih Arapskih Emirata u Rimu, Ahmed Almulla, rekao je kako je njegova zemlja svjesna njezinih objava na društvenim mrežama. 

"Ambasada će prikupiti bilo kakave dokaze ilegalnih prijetnji koje su ju izrečene i predati ih policiji kako bi se mogli istražiti. Naše je osoblje spremno pomoći gđi Albolooki na bilo koji način", naglašava Almulla.

"Zlostavljanje u obitelji ozbiljan je zločin za kojeg nema mjesta u UAE, a žene u Emiratima u potpunosti su zaštićene našim zakonima. Zločini počinjeni nad ženama po našim se zakonima strogo sankcioniraju, i ove bi tvrdnje trebale i biti će detaljno istražene", ističu.

Njezini pozivi za azilom dolaze nakon onih Sheikha Latifa bint Mohammed Al Maktoum, kćeri vladara Dubaija, koja je nekoliko puta pokušala pobjeći obitelji i tvrdila kako je bila mučena i  zatvorena tri godine. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.