Top News
6879 prikaza

Grci uporni: Zašto Makedoncima ne daju ime Makedonija

Prosvjedi u Grčkoj zbog Makedonije
1/8
DPA/Pinterest
U raspravi koja traje već nekoliko desetljeća Grčka je zabranila Makedoniji upotrebu ovog povijesnog imena

Više od 100.000 Grka izašlo je na ulice Atene prosvjedujući oko najave mogućeg kompromisnog rješenja o slavnom imenu Makedonija. Uz transparente 'Makedonija je Grčka' ljutiti okupljeni prosvjednici izvikivali su razne parole i ponavljali: 'Nikad nećemo dopustiti nekoj zemlji da nosi naziv makedonski u bilo kojem obliku'. 

Ovo je još jedan u nizu prosvjeda oko 'makedonskog problema' koji traje još otkako je Grčka uložila veto Makedoniji upotrebu ovog povijesnog imena zbog poveznica sa svojom antičkom prošlosti.

Prosvjedi u Grčkoj zbog Makedonije | Author: REUTERS REUTERS

Rasprava je započela 1991. godine kada je ova mala balkanska država, izašla iz Jugoslavije, stekla nezavisnost i nazvala se Makedonija. Grčka je odmah oštro prigovorila tvrdeći kako upotreba tog naziva implicira svojatanje grčkog teritorija. Grci vjeruju da su njihovi susjedi Slaveni, i nemaju nikakve kulturne ili lingvističke veze s grčkom regijom Makedonija, domom Aleksandra Velikog. Makedonci pak tvrde kako žive u dijelu drevnog kraljevstva Makedonije i imaju kulturne poveznice s njim a time i pravo na ime u nazivu svoje države. 

Aleksis Cipras Neizvjesna budućnost Ekonomix Hoće li Grčka moći vratiti sve što duguje?

Upravo zbog prigovora Grčke, Makedonija članicom UN-a 1993. godine bila prisiljena postati pod službenima nazivom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija. No Grci nisu ni s tim nazivom zadovoljni. Zbog vrućeg spora oko imena Grčka je blokirala europske ambicije svojih susjeda pa se u rješavanje ovog problema uključio i UN. Makedonski premijer Zoran Zaev prošle je godine najavio kako očekuje rješenje ovog problema u prvom dijelu 2018., a sve kako bi Makedonija čim prije mogla postati nova članica EU-a i NATO-a. Želja je postati 30. članica NATO-a na summitu u Bruxellesu 11. i 12.srpnja 2018. Iako je Makedonija ispunila sve kriterije za punopravno članstvo u NATO-u, Grčka im je blokirala pristup. 

'Optimist sam i vjerujem da obje strane imaju kapacitet i da mogu pronaći rješenje za problem s imenom do kraja prve polovice ove godine', rekao je Zaev.

Na posljednjem sastanku UN-ovog poslanika Matthewa Nimica s grčkim i makedonskim predstavnicima na stol su stigla tri prijedloga naziva. Odlučivalo se između naziva Sjeverna Makedonija, Gornja Makedonija i Nova Makedonija. Odabran je naziv Republika Nova Makedonija koji bi i mogao biti novi naziv ove bivše jugoslavenske republike, no za sada nije službeno potvrđen. Napravljene su verzije naziva za Makedonce i pa bi tako Nova Makedonija mogla biti država u kojoj živi nacija 'makedonska', dok je na ostalim jezicima 'novomakedonska'. Novi naziv za jezik je na makedonskom 'suvremeni makedonski jezik', što je prevedeno i na ostale jezike, dok naziv na grčkom glasi 'slavomakedonski jezik'.

Novi naziv za Crkvu bi bio 'Nova makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija', dok se na grčkom ona naziva 'Pravoslavna crkva Nove Makedonije – Ohridska arhiepiskopija'.

Nakon ovih prijedloga stigli su i novi prosvjedi. Grčki nacionalisti oštro kritiziraju bilo kakvu najavu grčke vlade Aleksisa Ciprasa o mogućem rješenju. Time se i dalje nastavlja sukob oko pitanja čija je i koja Makedonija.

'Djetinjasta' rasprava koja traje već desetljećima

I dok građani Makedonije sebe smatraju i nazivaju Makedoncima, a svoj jezik makedonskim, njihovi susjedi brane tezu o nepostojanju makedonskog naroda pa samim time i jezika. Smatraju kako su današnji Makedonci slavenskog podrijetla i prema tome ne bi trebali imati veze sa slavim nazivom Makedonija, kojeg se od davnina povezuje s Aleksandrom Velikim. 

Prosvjedi u Grčkoj zbog Makedonije | Author: REUTERS REUTERS

Na uvijek nesigurnom Balkanu Grčka pokušava spriječiti bilo koji pokušaj Makedonije korištenja imena, iz kako kaže 'sigurnosne potrebe'. Jedan od gorljivih nacionalističkih 'čuvara' grčke Makedonije 92-godišnji grčki kompozitor Mikis Theodorakis naglašava: "Svježe je sjećanje na Jugoslaviju, naša zemlja će biti sljedeća žrtva", aludirajući na sklonost sukobima bivših država Jugoslavije.

Makedonija graniči s Bugarskom na istoku, s Grčkom na jugu, s Albanijom na zapadu te s Republikom Kosovo i sa Srbijom na sjeveru. Grčka pokrajina Makedonija  je podijeljena između Republike Makedonije, Grčke i Bugarske. Mali dio Makedonije se nalazi u Albaniji i Srbiji. Nakon Drugog Svjetskog rata, Tito je osnovao Makedoniju kao republiku u sastavu Demokratske Federativne Jugoslavije, odnosno ubrzo potom u sastavu Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a puno godina poslije SFRJ. 

Grčka smatra da je naziv vezan isključivo za njihovu pokrajinu Makedonija i optužuju Skopje za pokušaj krađe drevne antičke baštine. Pregovori tijekom godina bili su bez rezultata a rasprava je Makedoniju koštala mjesta u EU i NATO-u. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • none5 08:58 08.Veljača 2018.

    Ono što danas zovemo „grčka kultura“ je u biti balkanska kultura jer su se „grčki bogovi“ štovali na cijelom poluotoku. Grci u ilijadi i odiseji nisu današnji grci, jer ih homer opisuje kao plavokose i plavooke. Aleksandar makedonski nikad nije ... prikaži još! bio grk već ilir, dokaz tome su pisana svjedočanstva kako mu je za razgovor s grčkim generalima trebao prevoditelj. U veliko osvajanje A.M. je krenuo s 37.000 vojnika, od čega je samo 7.000 bilo grka, koje je uspio prikupiti nakon genocida kojeg je u grčk