Top News
4783 prikaza

Džihad droga na Balkanu: Kralj Captagona bio je Zarubica

Milan Zarubica
Screenshot
Captagon su najviše koristili džihadisti Islamske države, koji pod njegovim utjecajem nisu padali ni nakon što bi ih pogodilo deset metaka

U Pireju u Grčkoj, najvećoj putničkoj luci u Europi policija je zaplijenila nevjerojatnih 33 milijuna tableta Captagona, inače poznate i kao 'džihad droga'. Tablete su bile skrivene u 60 paleta u tri kontejnera na brodu. Procijenjena vrijednost tableta je pola milijarde dolara, a teret je bio težak više od pet tona.

Iako je zapljena bila 27. lipnja, vijest je objavljena tek ovih dana jer je policiji trebalo tjedan dana da preboje tablete.

Pretrpani zatvori u Brazilu Užas Brazila Life Hrvatski diler: Preživio sam užase zatvora u Južnoj Americi

Kako se navodi, brod je natovaren u sirijskoj luci Latakiji i službeno je putovao prema Kini. No, policija smatra da je Kina bila lažno odredište, a da je Pirej bio tranzit. Naime, Kina je jedna od zemalja koja nema zabilježenu niti upotrebu niti proizvodnju Captagona, tako da je vrlo vjerojatno krajnje odredište bio Bliski istok.

Prije dvije godine Captagon je pronađen u laboratoriju sintetičke droge u Tetovu u Makedoniji. Policija je tada zaplijenila 300 kilograma ove izrazito opasne droge čiji tvorci stalno mijenjaju sastav, slična je, ali daleko jača od ecstasyja, odnosno MDMA-a, a najviše su je koristili borci Islamske države, zbog čega je i zovu džihad droga. 

Na vrhuncu kalifata Captagon se proizvodio u Istočnoj Europi, uglavnom u Češkoj i Bugarskoj, a zapljena u Makedoniji bilo je prvi put da je tako veliki proizvodni pogon pronađen u nekoj od zemalja regije.

Naime, kako je objavila američka DEA, Agencija za suzbijanje droge, završetak rata u Siriji proizvodnju ove iznimno opasne droge mogao bi vratiti tamo gdje se i počela proizvoditi - na istok EU-a.

Srpski Walter White i jedini proizvođač sintetičkih droga u Srbiji

Droga u Tetovu je otkrivena u laboratoriju kojeg je vodio Milan Zarubica, balkanski kralj sintetičke droge, koji se već dvadeset godina bavi proizvodnjom ilegalnih droga čija je osnovna supstanca MDMA. 

On je svoje laboratorije imao prvo u okolici Beograda i otamo je drogu isporučivao u cijeli svijet, a potom je posao proizvodnje proširio i u Makedoniju.

Prvi put je uhićen 2003. godine i tada je njegov laboratorij proglašen najvećim u Europi za proizvodnju sintetičkih droga. Srpska policija ga je otkrila zahvaljujući dojavi DEA-e. Zarubica je inače po struci liječnik, a tijekom devedesetih je postao veliko ime u farmaceutskom biznisu, navodi Blic.

Safet Kalic Narkobos Top News Balkanski Escobar: Na svadbi mu je pucalo sto kalašnjikova

U biznis s lijekovima ušao je 1996., nakon smrti brata Gorana, zubara i vlasnika firme Lenal NBC. Zarubica je po nagovoru majke preuzeo Goranove poslove i brzo razvio malu industriju. U trenutku uhićenja vodio se kao vlasnik i suvlasnik još pet tvrtki za proizvodnju i uvoz lijekova i farmaceutske opreme. 

I dok je bio u zatvoru, Zarubica je nastavio s 'poslom'. Nakon operativnih informacija da je nastavio biznis, zatvorska uprava mu je dala povlašteni status i slobodne vikende, i na jednom od slobodnih vikenda uhvaćen je u proizvodnji droge. Tada je Zarubica proizvodio sintetičke droge uglavnom za australsko tržište, gdje narko-scenu drže Albanci. 

Nakon uhićenja u Makedoniji, Zarubica je osuđen na 11 godina zatvora, ali nikad se nije doznalo kome je prodavao Captagon. Zarubicu su inače zvali srpskim Walterom Whiteom, po liku iz serije Breaking Bad. On je naime bio jedini veliki proizvođač sintetičkih droga u Srbiji, odnosno - kuhar.

Droga je toliko jaka da 'drži' četiri dana

Captagon zapravo nije nova droga. Captagon je sintetička droga kojoj je baza amfetamin, a spada u grupu psihostimulatora središnjeg živčanog sustava. Stvorena je početkom šezdesetih godina u svrhu liječenja ADHD-a. Danas se dovodi u vezu sa terorizmom.

Mediji su prenosili da je pronađen kod vođa terorističkih napada u Parizu i Tunisu, a koliko je jaka govori i podatak da konzumenta u stanju drogiranosti drži i po četiri dana. 

Scena iz serije Narcos Guadalajara Life Najopakiji narkobos: Danima agentu bušio rupe u glavi

"Zovu je još i droga za super-ratnike i zato je posebno zanimljiva na Bliskom i Srednjem istoku gdje se smatra da podiže borbenost, hrabrost, poboljšava budnost, smanjuje apetit i umor, a zapravo kod akutnih predoziranja nekim manjim ili srednjim dozama dolazi do ekstremne agitiranosti, agresivnog i suicidalnog ponašanja, grčeva mišića, ubrzanog srčanog rada i povišenog tlaka", objašnjava stručnjakinja Slavica Vučinić.

O tome na koji način captagon djeluje na ljude i kako se zloupotrebljava na fronti, najviše u Siriji, Express je opširno pisao još u prosincu 2015. 

"Normalan čovjek bi pao nakon dva, tri pogotka. Ali ovi su toliko nadrogirani da moraš u njega sprašiti rafal prije nego što ga sruši", objašnjavali su kurdski borci na sjeveroistoku zemlje Expressovom reporteru, što se savršeno poklapalo s mnoštvom drugih izvještaja o tom fenomenu iz tog doba.

Nadrogirani vide neprijatelja gdje ga nema

Kurdi su tada pričali i to da ISIL-ovcima po džepovima nalaze desetke tableta. S identičnim stvarima razne svjetske agencije pisale su da se susreću i vojnici Sirijske vojske nakon što neko područje očiste od ISIL-a ili pak odbiju napad u kojem bi ovi jurišali sumanuto, luđački bez ikakvog obzira što napadaju kao topovsko meso. 

Zlouporaba droga na kućnim partyjima Putevi narkotika Life "Cijelu noć gutam kokain, pa ga tako dofuram u Zagreb"

To je, također, bilo i vrijeme kad je u Libanonu, u neviđenom diplomatskom skandalu, uhićen saudijski princ Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziz. U njegovu privatnom mlažnjaku otkriveno je čak dvije tone tabletica Captagona.

Captagon se masovno proizvodi na Bliskom istoku, u Turskoj, ali i istočnoj Europi.

"To je sredstvo koje u pravilu koriste agresivne, osvajačke vojske, kad u vojniku treba 'ubiti' savjest, izbrisati granicu osjećaja zla", objasnio je tada za Express dr. Slavko Sakoman. Mnogi izvještaji o ISIL-ovim silovanjima zarobljenih žena, civila po Iraku i Siriji također su se pokazivali kao vrlo sumnjivi u pogledu korištenja captagona.

Sakoman je objasnio i koje su posljedice korištenja Captagona.

"Strašne. Te su supstance neurotoksične, oštećuju sivu tvar, mozak atrofira..., oni koji su malo predispozicionirani za psihoze odlaze u totalno ludilo. Dakle, s paranojom u glavi, nabrijan si, vidiš neprijatelja i gdje ga nema..."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.