Top News
4357 prikaza

'Džihad drogu' su uzimali da bi srušili Gaddafija

Libijski pobunjenici koji su rušili Gaddafija
DPA/PIXSELL
Milan Zarubica najveći je samostalni proizvođač captagona, droge koju najviše konzumiraju teroristi

Milan Zarubica, po struci liječnik, koji je već odslužio kaznu od 11 godina zatvora zbog ilegalne proizvodnje sintetičke droge u Ugrinovcima u Srbiji, uhićen je prošlog petka u Makedoniji sa sedmero suradnika u akciji srpske i makedonske policije.

Policija je objavila da su tom prilikom otkrivena dva moderno opremljena laboratorija za proizvodnju droge, i to u Tetovu i Srbiji. Vrijednost zaplijenjenih tableta iznosila je oko sedam milijuna eura!

Teroristički napad u Barceloni Napad u Španjolskoj Top News ISIL-ove prijetnje: "Koljite ih, gazite, gušite, otrujte!"

Zarubica je kralj sintetičke droge na Balkanu, čovjek koji već dvadeset godina u svojim laboratorijama u Srbiji i Makedoniji proizvodi sintetičke droge na bazi MDMA-a, posebno ecstasy i preko balkanskih ruta ih raspačava po svijetu.

Kako je sve počelo?

Kada mu je na krstarenju Egejskim morem 1996. godine iznenada preminuo mlađi brat Goran, Milan Zarubica na nagovor majke pristao je preuzeti njegov biznis proizvodnje i uvoza lijekova i farmaceutske opreme. Ubrzo je Milan biznis višestruko razvio, transformirao i počeo raditi s druge strane zakona.

Zarubicu zovu "srpskim Walterom Whiteom", likom iz serije Breaking Bad. Znanstvenik iz susjedstva koji je zaboravio na znanost i svoje znanje usmjerio prema proizvodnji narkotika i tako je postao jedini samostalni proizvođač sintetičkih droga u državi.

Koliko je njegovo djelovanje bilo opsežno i opasno govori podatak da je sve njegove operacije nadzirala američka Agencija za borbu protiv narkotika, DEA, čija je dojava i dovela do njegovog uhićenja u petak.

Milan Zarubica | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Zarubica je devedesetih doktorirao na Medicinskom fakultetu, a tema doktorata bili su načini liječenja raka štitnjače. Nakon smrti brata postao je veliko ime u farmaceutskoj industriji. Prvi je put uhićen u veljači 2003. godine i tada je bio vlasnik više tvrtki: Lenal NBC, Micropoint, David Šped, Varan farmaceuticals, Varan chemicals i Kimel.

Zarubica je naime bio jako dobro pripremljen za biznis sa sintetičkim drogama: znao je da sama proizvodnja ecstasyja nije neki problem, već da je puno veći problem kako ga prodati na svjetskom tržištu, a ostati zaštićen od policije.

Suradnja s fakultetom

Nakon njegovog uhićenja 2003. godine, kojeg je srpski MUP proglasio najvećim uspjehom u povijesti srpske policije, javnost je bila šokirana. Profesori na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu tada su rekli kako je Zarubica kod njih uvijek bio rado viđen gost, koji im je često dovodio ugledne stručnjake iz svijeta na predavanja.

Seksualne robinje u Islamskoj državi Feljton Life "Žene smo toliko bičevali da nisu mogle hodati"

Svi su očekivali kako će nakon višegodišnje robije Zarubica promijeniti stil života. Nikada ranije nije bio osuđivan, iz ugledne je obitelji i vrhunski obrazovan, te nikako nije odgovarao profilu povratnika u kriminalne vode. No, dogodilo se upravo suprotno: Zarubica je koristio čak i vikende na slobodi dok je još izdržavao zatvorsku kaznu kako bi nastavio sa svojim narko biznisom.

Zadnju shemu proizvodnje sintetičkih droga, zbog koje je uhićen prošli petak, smislio je još 2014. godine u zatvoru. Ovoga je puta osnovao fiktivne tvrtke koje su mu služile kao paravan za proizvodnju droga. Ono po čemu je Zarubica posebno opasan je činjenica da je proizvodio captagon, drogu popularnu među teroristima Islamske države, a sumnja se da su mu čak i oni bili kupci.

Dok nije laboratorij preselio u Tetovo, Zarubica ih je imao nekoliko po Srbiji, a najpoznatiji je onaj u Staroj Pazovi gdje se najduže zadržao.

Posebni sud u Beogradu odredio je pritvor od 30 dana i njegovom nećaku Bojanu Zarubici, koji je iz Zemuna svog strica u Makedoniji snabdijevao opremom za laboratorij gdje je proizvodio captagon, ecstasy i slične droge.

Šta je captagon?

Captagon je sintetička droga kojoj je baza amfetamin, a spada u grupu psihostimulatora središnjeg živčanog sustava. Stvorena je početkom šezdesetih godina u svrhu liječenja ADHD-a. Danas se dovodi u vezu sa terorizmom. Naime, u više navrata se izvijestilo kako su ISIL-ovci najveći potrošači captagona, kod poginulih terorista nalazili su im pune džepove captagona koji ih satima drži na nogama, ali ih pretvara i u pomahnitale krvoloke.

U obliku koji se posljednjih godina koristio captagon, prema brojnim izvorima, “dizajniran” je u jednom laboratoriju NATO-a u Sofiji u Bugarskoj još 2011. godine, a među prvima su njezine učinke koristili pobunjenici u Libiji prilikom svrgavanja pukovnika Gadafija. 

Prije par godina je u privatno mlažnjaku saudijskog princa Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziza otkriveno čak dvije tone captagona, koje su vrlo vjerojatno bile namijenjene prodaji u Islamskoj državi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.