Top News
40567 prikaza

'Džihad droga' Captagon stigla na Balkan

Droga Captagon
screenshot/youtube
U Tetovu je uhvaćen balkanski kralj sintetičkih droga Milan Zarubica

Džihad droga Captagon, kako je zovu u žargonu, pronađena je u laboratoriju sintetičke droge u Tetovu u Makedoniji. Policija je zaplijenila 300 kilograma ove izrazito opasne droge čiji tvorci stalno mijenjaju sastav, slična je, ali daleko jača od ecstasyja, odnosno MDMA-a, a najviše su je koristili borci Islamske države, zbog čega je i zovu džihad droga. 

Na vrhuncu kalifata Captagon se proizvodio u Istočnoj Europi, uglavnom u Češkoj i Bugarskoj, a ovo je prvi put da je tako veliki proizvodni pogon pronađen u nekoj od zemalja regije. Naime, kako je objavila američka DEA, Agencija za suzbijanje droge, skorašnji završetak rata u Siriji proizvodnju ove iznimno opasne droge mogao bi vratiti tamo gdje se i počela proizvoditi - na istok EU-a.

Islamska država 37 tona Top News 'Od ove droge ISIL-ovac pada tek nakon cijelog rafala'

Droga u Tetovu je otkrivena u laboratoriju kojeg je vodio Milan Zarubica, balkanski kralj sintetičke droge, koji se već dvadeset godina bavi proizvodnjom ilegalnih droga čija je osnovna supstanca MDMA, piše B92.

On je svoje laboratorije imao prvo u okolici Beograda i otamo je drogu isporučivao u cijeli svijet, a potom je posao proizvodnje proširio i u Makedoniju.

Prvi put je uhićen 2003. godine i tada je njegov laboratorij proglašen najvećim u Europi za proizvodnju sintetičkih droga. Srpska policija ga je otkrila zahvaljujući dojavi DEA-e. Zarubica je inače po struci liječnik, a tijekom devedesetih je postao veliko ime u farmaceutskom biznisu, navodi Blic.

U biznis s lijekovima ušao je 1996., nakon smrti brata Gorana, zubara i vlasnika firme Lenal NBC. Zarubica je po nagovoru majke preuzeo Goranove poslove i brzo razvio malu industriju. U trenutku uhićenja vodio se kao vlasnik i suvlasnik još pet tvrtki za proizvodnju i uvoz lijekova i farmaceutske opreme. 

I dok je bio u zatvoru, Zarubica je astavio s 'poslom'. Nakon operativnih informacija da je nastavio biznis, zatvorska uprava mu je dala povlašteni status i slobodne vikende, i na jednom od slobodnih vikenda uhvaćen je u proizvodnji droge. Tada je Zarubica proizvodio sintetičke droge uglavnom za australsko tržište, gdje narko-scenu drže Albanci.

Captagon zapravo nije nova droga. Captagon je sintetička droga kojoj je baza amfetamin, a spada u grupu psihostimulatora središnjeg živčanog sustava. Stvorena je početkom šezdesetih godina u svrhu liječenja ADHD-a. Danas se dovodi u vezu sa terorizmom. Mediji su prenosili da je pronađen kod vođa terorističkih napada u Parizu i Tunisu. 

"Zovu je još i droga za super-ratnike i zato je posebno zanimljiva na Bliskom i Srednjem istoku gdje se smatra da podiže borbenost, hrabrost, poboljšava budnost, smanjuje apetit i umor, a zapravo kod akutnih predoziranja nekim manjim ili srednjim dozama dolazi do ekstremne agitiranosti, agresivnog i suicidalnog ponašanja, grčeva mišića, ubrzanog srčanog rada i povišenog tlaka", objašnjava stručnjakinja Slavica Vučinić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ElComandante 11:14 11.Prosinac 2017.

    Smrdljiva demokracija je jedino sposobna brinuti o svojim parazitskim činovnicima .