Top News
327 prikaza

Erdogan se razmahao: Traži cenzuru po cijeloj Europi

Erdogan
Uli Deck/DPA/PIXSELL
Koliko je zasad poznato, turske vlasti intervenirale su u uređivanje medija u Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj i kod Europske komisije

Sve je počelo još u ožujku kad je turski predsjednik izgubio živce zbog satiričkog pjesmuljka "Erdowie, Erdowo, Erdogan", koji je o njemu snimio njemački komičar Jan Böhmermann. Erdoganu nije sjelo to što mu je ovaj spočitao ugnjetavanje Kurda, u nekoj mjeri čak i kršćana, spektakularnu predsjedničku palaču, neoosmanizam i slično. Prvo su Erdoganovi ljudi izribali zbog pjesmuljka od niti dvije minute na ZDF-u njemačkog veleposlanika u Ankari, a onda su zatražili od Angele Merkel da pjesmuljak odasvud ukloni.

Erdogan je to dobio. Njemačka je javnost bila zgrožena, koliko god je svima bilo jasno da je riječ o podilaženju Erdoganu od kojega ovisi turska strana ugovora kojim se migrante i izbjeglice s Bliskog i srednjeg istoka drži dalje od EU. Turska je potom zatražila da se protiv Böhmermanna pokrene kazneni postupak. I dobio je i to. Opet na zgražanje njemačke javnosti. A onda se stvar zakotrljlala.

U subotu je Europska komisija dala ukloniti oznaku svog sponzorstva nad koncertnom projektom "Aghet" kojim dresdenski simfoničari obilježavaju 100 godina od turskog genocida nad Armencima iz 1915. kada je pobijeno između 800.000 i 1,5 milijuna ljudi. Turski veleposlanik pri EU zahtijevao je čak da EK povuče i svoju financijsku potporu projektu jer Turska apsolutno negira da je ikakvog genocida bilo. Problem je, dakle, to što se u projektu riječ "genocid" koristi na dva mjesta.

Jedan od dvoje predsjednika Zelenih iz Njemačke Cem Özdemir apsolutno je poludio kad je čuo da je EK pristala udovoljiti Ankari, koliko god je i sam turskih korijena. Već u nedjelju policija je u turskom gradu Kusadasiju uhitila nizozemsku novinarku turskog porijekla Ebru Umar, poznatu feministkinju i ateisticu. Turska je pod Erdoganom i inače sklona "gasiti" internet, ovaj put zato što je Umar na Twitteru navodno uvrijedila Erdogana jednom objavom.

Između Turske i Nizozemske zaiskrilo je još prije tjedan dana, pa nije isključeno da i slučaj novinarke ima veze s tim. Ankara je, naime, naprasno pozvala nizozemskog veleposlanika na čitanje bukvice zbog uvredljivih stripova i crtića na račun Erdogana u Nizozemskoj. No, za razliku od njemačkog kolege, Nizozemac Cornelis van Rij udario je turskim domaćinima kontru i pitao ih je li istina da su svojim državljanima koji žive u Nizozemskoj, pa i onima koji su samo turskog porijekla, slali mailove u kojima ih pozivaju da javljaju Ankari ukoliko negdje nekoga primijete da je vrijeđao Erdogana ili Tursku.

Vrhunac je zasad direktna intervencija Veleposlanstva Turske u Švedskoj koja je danas od TV postaje TV4 zatražila skidanje s programa dokumentarca o masovnom pokolju Armenaca tijekom Otomanskog carstva. Ovaj put urednicima nije bilo na kraj pameti da udovolje Ankari i na tome će čini se i ostati.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.