Top News
2985 prikaza

EU putovnica: Na jednom stupu prijavljeno tisuće Makedonaca

Rasvjetni stup
Getty images
Lokalni političari koristili su svoje ovlasti na razne načine kako bi nelegalno zaradili novac

Stup elektrovodne mreže, kolokvijalno bandera, dio je prave mreže prijevara kako bi se olakšalo protupravno dobijanje državljanstva. Prema tvrdnjama Katje Mateve, nekadašnje šefice odjela za državljanstvo u bugarskom ministarstvu pravosuđa, jedan stup u bugarskom selu registriran je kao adresa tisućama Makedonaca u njihovim pokušajima dobivanja bugarskog državljanstva.

U razgovoru za EUobserver, Mateva kaže da je lokalni gradonačelnik stupu dodijelio adresu i tamo su prijavljeni Makedonci koji žele dobiti državljanstvo. Usluge plaćaju gotovinom, a Mateva tvrdi da se uopće ni ne skrivaju. U srcu Sofije, kod državnih institucija, nalaze se i tako otvoreno daju ili primaju gotovinu, priča ona.

Kaže da je radila u tom ministarstvu sve do 2016. godine kada je odbila sudjelovati u takvom kriminalu. Ranije je za francuski tjednik L'Obs ispričala da je poništila šezdesetak takvih zahtjeva za državljanstvom nakon što je dobila upozorenje Interpola.

Bugarska policija kasnije je uhitila Petra Haralampieva, šefa državne agencije za izdavanje potvrda o bugarskom porijeklom. Koristeći takve dokumente, stranci mogu zatražiti bugarsko državljanstvo. Međutim, Mateva tvrdi da uhićenje nije zaustavilo takve prijevare.

Potvrde su prodavane po cijenama od 500 do 7.000 eura, ovisno o bogatstvu kupca. Što je najgore u čitavoj priči, čak i osobe s legitimnim pravom na takvu potvrdu su morale platiti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.