Top News
4073 prikaza

Britanski avioni neće moći letjeti unutar Europske unije

Brexit Betrayal marš u organizaciji Ukip-a u centru Londona
Press Association/PIXSELL
Iako je EU bila spremna na Mayin prijedlog, izgleda da će ga odbiti Velika Britanija, a onda će uslijediti nesigurno vrijeme "bezakonja", što EU pokušava spriječiti

Europska Komisija izvijestila je kako je krenula implementirati svoje predradnje za "no-deal" Brexit - u slučaju da Velika Britanija "izleti" iz EU bez usuglašenog plana. 

Najavila je privremene mjere kojima želi "ublažiti" izlazak, no kaže kako ne može kontrolirati sve probleme koji će se vjerojatno javiti.

Ako plan premijerke Therese May propadne, obje su strane spremne na najgori mogući scenarij.

Velika je Britanija alocirala 2.5 milijardi dolara državnim tijelima.

Mjere Komisije su dizajnirane da limitiraju disrupciju u određenim sektorima, kao što su financije i transport, ako Brexit u ožujku bude Brexit bez ikakvog dogovora.

Brexit Betrayal marš u organizaciji Ukip-a u centru Londona Na pomolu klanje Top News Veliki obrat: Britanija ipak može odustati od Brexita

"Ove mjere neće, i ne mogu, umanjiti "udar" takvog scenarija, samo će malo, malo ublažiti", kaže izjava Komisije.

"Ovo je vježba u saniranju štete", kaže Valdis Dombrovskis tijekom novinarske konferencije, rekavši kako je to "nužno s obzirom na nesigurnost koja dolazi iz Velike Britanije".

Komisijin "kostur" od 14 mjera pokušava osigurati neku vrstu kontinuiteta, piše BBC.

Bave se sa osam sektora, uključujući pitanja poput transporta i carina, zaštite podata, zdravlja životinja i biljaka, klimatske politike te ključnih financijskih proizvoda.

Između ostalog mjere bi, privremeno, omogućavale da britanski zračni operateri lete u EU, ali nemaju letova unutar nje. Prijevoznike da 9 mjeseci prevoze robu bez da im je potrebna posebna dozvola. Britanski financijski servisi tj. regulacija da, do neke mjere, budu prepoznati kao ekvivalent Unijinih godinu ili dvije.

Komisija također potiče svojih 27 članica da budu velikodušne kod pristupa pravima britanskih građana u EU nakon takvog Brexita, kao i obrnuto.

Komisija kaže da se te mjere apsolutno ne mogu usporediti s EU članstvom, ili tranzicijskim periodom koji im je nuđen.

Brisel kaže kako je aranžman strogo limitiran vremenski, i da će trajati samo nekoliko mjeseci i završiti bez konzultacija s Velikom Britanijom.

BBC Europe urednica Katya Adler kaže kako će Brisel biti vrlo čvrst u tome da ti prijedlozi ne idu u korist Velike Britanije, nego EU. Cilj je zaštititi EU članice od još katastrofalnijih aspekata Brexita ako se ne postigne dogovor.

Theresa May BREXIT Top News Nestabilna politička putanja May je opasnost i za Britaniju

Tome su se relativno hitno okrenuli nakon što je postalo jasno da Mayin plan, na koji je EU pristao, ali Parlament nije, možda potpuno propadne.

Rok za izlazak je za sto dana.

I Velika Britanija se, čini se, priprema za Brexit bez dogovora.

Vlada je poslala pisma 140.000 kompanija u kojima ih moli da planiraju unaprijed, a 3.500 vojnika će biti stavljeno u stav pripravno radi esencijalnih servisa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 22:39 21.Prosinac 2018.

    lako je ući u uniju, ali izaći je teško - kada izići ne može britanija kako bi to uspjelo hrvatskoj?