Top News
8155 prikaza

Europa šalje jasnu poruku: Hrvatska ostaje usamljena

Andrej Plenković u Bruxellesu
Tomislav Krasnec/PIXSELL
Arbitraža između Slovenije i Hrvatske još uvijek nije potpuno prihvaćena, ali čini se da polako prolazi kroz europsku administraciju

Europska komisija podržava zaključke arbitražnog procesa u Haagu, izjavio je Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije. Posebno je naglasio da je to bilateralno pitanje, ali i da očekuje od obiju država da provedu odluku o granici.

Neke bitne države već ranije su izjasnile svoje stavove prema Arbitraži između Slovenije i Hrvatske. Amerikanci, recimo, govore da sve mora biti riješeno bilateralno između susjednih država. Njemačka diplomacija, preko veleposlanstva u Zagrebu, poručila je da očekuju poštivanje odluke arbitražnog suda. "Međunarodno arbitražno sudstvo vrijedan je instrument međunarodnog prava te igra važnu ulogu u rješavanju međudržavnih sporova. U vezi s jednim bilateralnim pitanjem, Slovenija i Hrvatska zajedno su se podvrgnule međunarodnom arbitražnom postupku sporazumom od 4. studenoga 2009.", kažu te ističu: "Očuvanje integriteta međunarodnog sudstva u zajedničkom je interesu svih država. Države članice Europske unije u tome moraju prednjačiti dobrim primjerom."

Premijeri Belgije, Nizozemske i Luksemburga pozvali su danas Hrvatsku i Sloveniju da poštuju arbitražnu odluku o granicama između dviju zemalja, objavljeno je na internetskim stranicama luksemburške vlade.

Savudrijska vala | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)

"Premijeri Beneluksa pozivaju obje strane da poštuju arbitražnu odluku u konstruktivnu duhu", stoji u zajedničkoj izjavi predsjednika vlada. U zajedničkoj izjavi također se podsjeća da su se Hrvatska i Slovenija 4. studenoga 2009. dogovorile prepustiti odluku o svom graničnom sporu Stalnom arbitražnom sudu. "Premijeri Beneluksa ističu važnost vladavine zakona kao temelja na kojima je izgrađena Europska unije", navodi se u izjavi. "Odluke međunarodnih sudova i tribunala važne su za djelovanje međunarodnog prava. Kao takve integralni su dio našeg sustava utemeljenog na međunarodnim propisima", ističe se.

Neke druge članice Europske unije misteriozno šute, a posebno je zanimljivo da se Italija drži po strani, iako graniče na moru s Hrvatskom i Slovenijom. Vrlo vjerojatno je tome razlog njihova stoljetna prepirka s Francuskom oko vlasništva nad najvišim vrhom Europe, Mont Blancom, ili Monte Bianco kako bi ga Talijani nazvali. Da bi Italija ili Francuska zauzeli jasan stav oko arbitraže, a pogotovo ako bi imali različito mišljenje, bilo bi to samo dolijevanje ulja na vatru međusobnih odnosa koji su inače iznimno prijateljski, osim kad se potegne pitanje granice kod vrha.

Britanci napuštaju EU, ali ostaje neriješeno pitanje njihove granice oko Gibraltara i zbog toga će vjerojatno i oni se diplomatski udaljiti od čitavog procesa provođenja odluke. Upravo zbog svega navedenoga za očekivati je da će Europska komisija, kao tijelo koje ne pripada niti jednoj državi i time ne prejudicira rezultate bilo kakve razmirice među državama odigrati najbitniju ulogu. A vidjeli smo što oni očekuju. Ostaje nam za zaključiti da je Andrej Plenković ostao sam u svom odbijanju primanja i provođenja odluka arbitražnog suda. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • djmoslav 22:38 04.Srpanj 2017.

    Vi iz expresa po obicaju SERETE