Top News
3610 prikaza

Desničari protiv Plenkija: "I Bog vam je okrenuo leđa"

Andrej Plenković
Dalibor Urukalović (PIXSELL)
Otkako je sklopio pakt s HNS-om napadi desne struje na Plenkovića sve su češći i žešći

Biskup sisački Vlado Košić uputio je pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je njegove poteze ocijenio kao "političku prostituciju" te mu preporučio da više ne ističe da je HDZ demokršćanska stranka. Pismo je objavio i na svom Facebook profilu, a u njemu ističe kako je predsjednik Vlade "svojim postupanjem doveo i čitavu Hrvatsku u velike poteškoće".

"Vi ste se lišili gosp. Hasanbegovića i gđe Brune Esih, ljudi visoke moralnosti i zavidnog domoljublja, a uzeli ste u svoj klub one koji su zagovornici optužbi na račun hrvatskoga naroda, koji su protiv života, koji nemaju nacionalnog osjećaja. To jest Vaša kompetencija – da odlučujete o strateškoj i personalnoj politici svoje stranke i Vlade kojoj ste na čelu – ali je i pravo nas, običnih građana i birača, koji Vas promatramo i imamo pravo prosuđivati, reći Vam što o tome mislimo. Molim Vas stoga da više ne ističete da je Vaša stranka demokršćanska – jer od sada, ili barem dok je Vi vodite, to više nije. Zar je demokršćanski da ste uveli za svoga potpredsjednika čovjeka koji sudjeluje u gay paradi, a riješili ste se čovjeka koji je sudjelovao u hodu za život?" dodaje biskup Košić koji se osvrnuo i na situaciju u Sisku, a gdje je na izborima pobijedila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Biskup Košić smatra kako je razlog pobjede SDP-ove gradonačelnice, koja je uvjerljivo slavila u drugom krugu, unutarstranački sukobi u HDZ-u. 

"Vama nije stalo do naroda, koji je 86 posto katolički, i to me brine jer smatram da ste pošli krivim putem te sam imao potrebu to Vam reći, premda se ne nadam da ćete o tome razmisliti i promijeniti stavove, što bih volio. Molim se za Vas, ali me Bog s obzirom na Vas više ne uslišuje", zaključio je pismo mons. Vlado Košić, biskup sisački.

Na dio koji se odnosi na sisačku gradonačelnicu na svom Facebook profilu reagirao je SDP-ovac Orsat Miljenić.

"Nakon ovog "pisma" biskupa Košića još sam ponosniji na uspjeh SDP-a i naše Kristine u Sisku. Uspjeti unatoč takvoj mržnji govori koliko Kristina i SDP dobro rade i koliko to građani cijene. Cijene ljubav, a ne mržnju. Što se tiče tzv. sukoba Kosica s Plenkovićem, to je sukob dva naličja iste medalje. Ni jedan ni drugi ne žele slobodnomisleće ljude u hrvatskom društvu. Cilj im je isti."

Košićevo pismo samo je zadnje u nizu napada koje je s desnice upućeno Andreju Plenkoviću u zadnje vrijeme. Negodovanje desnice, pa i desne struje u samom HDZ-u pojačalo se otkako je Plenković ušao u koaliciju s HNS-om. Među prvima je tada reagirala Željka Markić, Hasanbegović, Bruna Esih i Glasnović su nakon toga konačno okrenuli leđa Plenkoviću što su pokazali i neiskazivanjem potpore novim ministrima, a iz HDZ-a se oglasio i Miro Kovač koji je čak rekao da bi nekim HDZ-ovcima bila prihvatljivija suradnja s SDP-om.

Kao šlag na tortu došla je ostavka Davora Ive Stiera, koji je javno rekao kako će se okrenuti stranci i raditi na jačanju njezine demokršćanske opcije. Stier je jako blizak Crkvi i konzervativnim strujama i njegova ostavka se tumači kao početak kraja Andreja Plenkovića, odnosno Stierovim prvim korakom za preuzimanjem HDZ-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.