Top News
124 prikaza

Europarlament protiv Turske u EU preko izbjeglica

Izbjeglice na putu iz Turske u Grčku
Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
U neobvezujućoj rezoluciji o napretku Turske u pregovorima za članstvo u EU europarlamentarci spočitali su Ankari da dopušta ISIL-u krijumčarenje nafte, da progoni novinare, nasilje nad Kurdima u Turskoj...

Suradnja EU-a i Turske u migrantskoj krizi ne smije biti povezana s turskim pristupanjem Europskoj uniji, poručio je u rezoluciji Europski parlament. U rezoluciji o napretku Turske, usvojenoj u četvrtak u Strasbourgu, EP pohvaljuje Tursku što je zbrinula velik broj izbjeglica, ali i poziva na daljnji napredak kad je riječ o vladavini prava i temeljnim vrijednostima. Izvjestiteljica za Tursku Kati Piri iz Nizozemske rekla je pritom: "Izražavamo zabrinutost zbog eskalacije nasilja u jugoistočnoj Turskoj, što je potaknulo gotovo 400.000 ljudi da napuste svoje domove." Europarlamentarci su usto upozorili da outsourcing izbjegličke krize u Tursku nije vjerodostojno dugoročno rješenje problema.

Posebno je zanimljivo to što EP u rezoluciji ističe da "suradnja EU-a i Turske u pogledu migracije ne smije biti povezana s kalendarom, sadržajem i uvjetovanošću pregovaračkog procesa" u pristupanju Turske u članstvo u EU. Turska je počela pregovore o pristupanju EU-u 2005. Do sada je otvoreno 14 poglavlja od 33, a samo jedno je privremeno zatvoreno. EU je u prosincu 2006. odlučio da neće otvoriti pregovore u osam poglavlja i da neće zatvoriti nijedno poglavlje dok Turska ne normalizira odnose s Ciprom.

Rezolucija jest neobvezujuća, ali dodatnu težinu ima i dio u kojem se navodi da "samo političko rješenje sirijske krize može osigurati trajan odgovor na humanitarnu krizu", što se također dotiče Turske. Po dogovoru postignutom u ožujku, Turska treba primiti sve migrante i izbjeglice koji ilegalno stignu u Grčku, uključujući Sirijce, a zauzvrat će dobiti veću financijsku pomoć, brže će joj se ukinuti vize i ubrzat će se pregovori o pristupanju EU-u. Zastupnici pozivaju Tursku da poduzme mjere protiv svih oblika zastrašivanja novinara, osuđuju nasilno i nezakonito preuzimanje nekoliko listova i upozoravaju na ozbiljno nazadovanje u zadnje dvije godine kad je riječ o slobodi govora, izražavanja i mišljenja, uključujući na internetu.

Turska je na 149. mjestu među 180 zemalja svijeta po indeksu slobode medija Reportera bez granica. Turska, i po vlastitom priznanju, ima najviše novinara u zatvoru u svijetu. U rezoluciji se izražava zabrinutost i zbog "sve autoritarnijih sklonosti" turskih čelnika i ističe da bi ustavna reforma trebala ići u smjeru razvoja u "sekularno, pluralističko, uključivo i tolerantno društvo". Rezolucija poziva i na trenutačni prekid vatre na jugoistoku Turske i nastavak mirovnog procesa s Kurdima. Radnička stranka Kurdistana (PKK), koju EU smatra terorističkom organizacijom, trebala bi položiti oružje, odustati od terorističkih taktika i izražavati svoje zahtjeve na miran i zakonit način, poručuje EP. Turska usto mora uložiti veće napore kako bi se zaustavilo slanje boraca, novca i oružja Islamskoj državi preko njezinog teritorija.

Izražavaju pritom zabrinutost da turske vlasti možda i nisu poduzele sve moguće mjere kako bi zaustavile i spriječile djelovanje Islamske države, posebno kad je riječ o krijumčarenju nafte preko turskih granicaTurska je izvješće Europskog parlamenta odbacila. Turski ministar za europska pitanja Volkan Bozkir rekao je, govoreći u Beču, da turska vlada izvješće smatra "nevažećim" i da će ga vratiti Europskom parlamentu. Naglasio je da je Ankara posebno nezadovoljna što izvješće ponovno spominje genocid nad Armencima u Osmanskom Carstvu 1915. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.