Top News
5476 prikaza

Evo koliko ljudi je otišlo iz DORH-a: Umjesto da im je čast raditi za tužitelja, oni idu

Damir Špehar, Sandra Šimunović/PIXSELL
Još jedno izvješće je pokazalo zašto sve ide sporo, a institucije su sve slabije. Ali iako se radi o ozbiljnom problemu, to Sabor i Vladu previše ne zanima

Kad iz privatne tvrtke odlaze ljudi, a ostaju samo oni koji su pred mirovinom, onda je menadžment u ozbiljnom problemu. I tu samo povećanje plaća neće pomoći. DORH koji treba biti udarna igla borbe protiv korupcije i u kojemu bi trebala biti čast raditi jer bi se istinski moglo raditi za javni interes, suočava se iz godine u godinu s odljevom kadrova i da nitko tamo ne želi doći raditi. I tu neće pomoći samo povećanje plaća koje sad traži državni odvjetnik Ivan Turudić. Samo otkako je on došao odlazi 15 zamjenika, a prema broju najviših dužnosničkih mjesta, nedostaje čak 250 ljudi.

Polovica ih nije ni zaposlena, druga polovica opravdano izbiva s posla. Većina onih koji su ostali su stariji od 55 godina. Način na koji je vlast maknula bivšu ravnateljicu Uskoka Vanju Marušić, način na koji su unatoč svim repovima izabrali Turudića, samo je pridonio gubitku volje. Pritisci, nedostatak novca, opreme i količina posla zbog nedovoljno dobre organizacije su samo ulje na vatru. Iako je u Saboru raspravljeno izvješće s ovim poraznim podacima, nitko se na njih i nije osvrtao. Čak su bili i predmet poruge iako su prije Turudića o istom govorili i njegovi prethodnici. HDZ-ovci koji imaju vlast i moć da osnaže DORH fokusirali su se na trivijalnosti. DORH i Uskok će se preseliti u nove prostorije, ali problem je samo gurnut pod tepih, slabljenje institucija se nastavlja, a borba protiv korupcije će dalje biti nedovoljno učinkovita.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.