Top News
2285 prikaza

Fašizam u Mađarskoj: Pomaganje izbjeglicama je kazneno djelo

Viktor Orban
REUTERS
Lice i naličje ksenofobije: Porezi na NGO-ove, zatvor za one koji pomognu imigrantima tražiti azil i izmjene ustava kako se "ne bi naseljavali stranci"

U Mađarskom je parlamentu prošao niz zakona koji kriminaliziraju individualce i grupe koje na bilo koji način pomognu imigrantu da dobije azil. Nova legislativa ograničava rad i mogućnosti NGO-ima da djeluju i pomažu u slučajevima traženja azila.

Time jer Orban i njegova vlada "pokazao zube" Europskoj uniji i grupacijama koje se bave ljudskim pravima. Zajedničko ime zakona jest (makar neformalno) je "Stop Soros", po poduzetniku i filantropu židovskog podrijetla koji je, skupa sa svojom organizacijom Open Society, Orbanu simbol svega negativnog što donosi liberalna demokracija. Open Society je već, de facto, uspješno istjeran iz Mađarske

Ukoliko u Mađarskoj prekršite nove zakone može vas čekati i zatvorska kazna, ili pak vlada može zaključiti da određeni NGO "šteti naciji i ugrožava sigurnost", te onda tu organizaciju može i zabraniti.  Uz to predložen je i porez od 25 posto na organizacije koje na bilo kakav način pomažu izbjeglicama.

Izbjeglice pod okriljem noći pokušavaju ući u Republiku Hrvatsku IZAZOV Top News Kako skepticima objasniti da su nam imigranti potrebni

Uz sve to parlament je izglasao i ustavni amandman koji kaže kako se "strana populacija" ne može naseliti u Mađarskoj. Alt-desna stranka Fidesz premijera Orbana ima dvije trećine u parlamentu.

Fidesz je to te brojnosti došao nakon izbora u travnju na krilima kampanje uperene protiv jednog čovjeka, Georgea Sorosa i liberalnih NGO-ova. Viktor Orban je u Mađarskoj javno i neuvijeno zastupao stav da Soros zastupa masovno naseljavanje kako bi potkopao Europu i njezinu kulturu. Njegova kampanja usmjerenja protiv neistomišljenika sve je sličnija metodama koje su se koristile u difamiranju židovske populacije prije Drugog svjetskog rata, a nije se libio niti napadati medije koji ne pišu po "pravilima režima".

Orban je ujedno i lider istočnoeuropske opozicije koja se protivi ideji EU o kvotama za migrante diljem unije. 

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Vijeće Europe, dva vodeća europska tijela za zakone i pravo, kritizirali su novi zakon kao arbitraran i nejasan te protivan europskim zakonima. Zakone je kritizirao i UN, te Europski parlament.

Venecijanska komisija, ekspertno tijelo pri Vijeću Europe specijalizirano za ustavno pravo i ljudske prava, tražilo je od Mađarske da ne odobre nove zakone dok oni, u suradnji s OESS-om, ne objave izvještaj o zakonima i izmjenama, što bi trebalo biti vrlo skoro.

Orban plakati o Sorosu IDE U BERLIN Top News Orban je uspio, Soros odlazi iz Mađarske

"Puno će ovisiti o implementaciji jer su zakoni nejasni. Ako zaista krenu zatvarati ljude jer nekome kažu što da naprave kako bi si pomogli tražiti azil, to je ludost. Moramo vidjeti što će reći sudovi", kaže istraživač Zselyke Csaky iz organizacije Freedom House iz Washingtona.

"Mi toleriramo činjenicu da neke EU članice primaju migranti. To će imati i već je imalo posljedice za sve, uključujući i nas. U međuvremenu oni neka toleriraju da mi to ne želimo raditi", rekao je Orban u nedavnom govoru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.