Top News
1183 prikaza

Orban Mađarsku prekraja po uzoru na Putinovu Rusiju

Viktor Orban
BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL
Pljuje po EU i EK, dok se hvali ekonomskim uspjehom kojega ne bi bilo bez europskih milijardi koje izvlači svake godine

Mađarska vladajuća stranka Fidesz krajem 80-ih godina bila je liberalna, da bi je Viktor Orban vremenom prekrojio do neprepoznatljivosti; pretvorio ju je u desni nacionalistički pokret. Orban je i prije ovogodišnjih parlamentarnih izbora bio premijer s najduljim stažom otkako je Mađarska uvela višestranački parlamentarni sustav.

No, nakon prebrojenih 98 posto glasova, Fidesz – pokazalo se – osvojio je 49 posto svih birača koji su izašli na izbore i posljedično čak 67 posto mjesta u parlamentu, odnosno dvotrećinsku većinu kojom s ustavom Mađarske može raditi što god poželi. To je 133 od 199 mjesta u parlamentu. A da stvar bude još i gora, ekstremno desni Jobbik Gabora Vone osvojio je daljnja 23 mjesta. Svi ostali skupa drže samo 39 mjesta u parlamentu.

Viktor Orban na nogometnoj utakmici Opsjednut loptom Life Orbanov fetiš: Dnevno gleda šest nogometnih utakmica

Svoj najnoviji izborni trijumf, najveći ikada u povijesti Mađarske, Orban je postigao raspirujući izrazito protuuseljeničku histeriju, pa i koristeći sve oštriju protu-EU retoriku. I tu se dolazi do paradoksa. On definitivno ne bi uspio skupiti niti izbliza toliko glasova da uza sve to iza njega nije stajala snažno rastuća ekonomija. A nje, pak, ne bi bilo da Mađarska nije članica upravo te EU, u okviru koje Mađarska ostvaruje 81 posto trgovinske razmjene, da bi na njene institucije Orban sada bacao drvlje i kamenje ne samo tijekom predizbornih kampanja nego i inače.

Što se EU-a tiče, sigurno ne tek od jučer i sigurno više od samo nekoliko ljudi u Bruxellesu moralo je pomisliti da bi stvari s primanjem Mađarske u EU 2004. stajale nešto drugačije da je u to vrijeme Mađarska bila ovo što je sada. Drugim riječima, Mađarska je danas Bruxellesu možda i najveći problem. OESS je u ponedjeljak objavio izrazito kritičku ocjenu izborne kampanje povodom najnovijih izbora u Mađarskoj.

OESS je istaknuo da su se tijekom kampanje "prožimali i preklapali resursi države i vladajuće stranke, što je potkopalo mogućnost različitih stranaka da se na izborima ravnopravno natječu". O "kampanji zastrašivanja, ksenofobnoj retorici, pritisku na medije i netransparentnom financiranju kampanje" da se ne govori. Nakon svega, koliko je god liberalna, centristička, pa i EU desnog centra zgrožena, toliko su desničari diljem Europe bili oduševljeni Orbanovim uspjehom.

George Soros Ima prave neprijatelje Life Omraženi milijarder - ne podnosi ga pola svijeta

Poljski premijer Mateusz Morawiecki na Twitteru je objavio da "put u reforme nikad nije hio lak", ali da se "uz potporu većine društva pokazuje da to je vrijedno truda". Ekstremno desna Marine Le Pen, predsjednica ekstremno desnog Nacionalnog fronta u Francuskoj, Orbanu je čestitala na "velikoj i čistoj pobjedi".

I još je dodala da bi "uskoro nacionalisti mogli činiti većinu u Europi". Koliko je u neka pradavna vremena liberalni Fidesz otišao u desno pokazuje i to što je inače ekstremno desni Jobbik bio prisiljen u kampanji nastupiti predstavljajući se kao stranka koja se bori protiv korupcije Orbana i Fidesza, jer da su nastupili samo desničarski, razlike Jobbika u odnosu na Fidesz pitanje je koliko bi Mađarima bile jasne.

Ono što Fidesz sada planira s dvotrećinskom većinom niz je zakona koji se tiču još oštrijih zakona o medijima, središnjoj banci, ustavnom sudu i nevladinim organizacijama. Diljem EU-a državnici članica Budimpeštu opetovano upozoravaju da je riječ o očitom putu rušenja demokratskih institucija. Otvoreno govoreći, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, Orbanova Mađarska sve više nalikuje na Rusiju Vladimira Putina, s kojim Orban vrlo rado i vrlo dobro surađuje i razumije se oko praktično svih pitanja.

Stipe Petrina Stipe Petrina Top News "Probleme korupcije treba riješiti javnim egzekucijama"

Orban s druge strane nema zadrške u korištenju fondova pomoći iz EU-a dokle god to može. Službena Budimpešta je danas u EU najtvrđi kritičar i EU-a i Europske komisije, a opet, Mađarska je među najvećim primateljima solidarne razvojne pomoći iz fondova EK. Bez toga zapravo ne bi bilo ni govora o ovakvom rastu ekonomije na koji se Orban poziva. To ga, međutim, ne sprečava da svako toliko EK optužuje zbog "miješanja u unutarnja pitanja Mađarske".

Nadalje, Orban se predstavlja kao branitelj kršćanske Europe od "islamske imigracije", u kampanji je nemilo koristio mit o ugroženosti Mađarske od useljenika. Istodobno, Mađarska je zemlja koja je primila treći najniži broj useljenika. Orban je u svom politički formativnom dobu bio izdašni korisnik fondova Otvorenog društva Georgea Sorosa, milijardera filantropa iz SAD-a, rođenog u Mađarskoj.

Da bi upravo zbog Sorosevog nastavka financiranja nevladinih organizacija one iste vrste na kojoj je Orban kao mlad čovjek izgradio svoj tada liberalni imidž, političku karijeru i obrazovanje, protiv Sorosa sada pokrenuo pravu hajku plakatima i raznim drugim sredstvima javnog priopćavanja. Odavno daleko preko granica redikuloznog, što je posljedično dodatno raspirilo od ranije snažno antisemitsko raspoloženje u toj zemlji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.