Top News
10055 prikaza

Fatalnu ujnu su osudili, pa oslobodili, pa osudili, a sada je VKS konačno odlučio

1/3
24sata/PIXSELL
Slađana Novoselnik, optužena da je 2011. potaknula maloljetnog nećaka s kojim je bila u vezi da joj ubije supruga, u zatvoru je. Na trećem suđenju lani su je osudili na 4 godine i 10 mjeseci no viši sud smatra da je kazna preblaga.

Domagoj Novoselnik ubijen je u Vrisniku na Hvaru 30. lipnja 2011. godine. Slađana Novoselnik (43), njegova supruga, i Domagojev nećak Matija Franc (33) prvo su tvrdili da se ubio. 

No nalaz patologa otkrio je da je ubod nožem Domagoju nanesen tako što mu je ubojica prišao s leđa. Preko ramena mu je zarinuo nož u grudi, zadavši mu ranu duboku 17 centimetara. O kolikoj je sili bila riječ svjedočili su i tragovi na jednom od rebara koje se slomilo. Na nožu je slomljen drveni držak. Nakon istrage nećak je preuzeo krivnju. 

Slađana je ustrajala u tvrdnjama da s nećakom nije bila u ljubavnoj vezi i da s njim nikad nije spavala. Tvrdila je da nije bila prisutna u prostoriji kad se zločin dogodio nego da je išla spavati omamljena šampanjcem te da su Domagoj i nećak ostali sami slušati glazbu. Kad se probudila, kazala je, vidjela je nećaka s nožem u ruci i supruga na podu kako leži u lokvi krvi. Iako je Slađana opovrgavala ljubavnu vezu s maloljetnim nećakom, ubrzo nakon ubojstva doznalo se da su u godinu dana razmijenili 10.000 SMS-ova i razgovarali više od 400 sati.

Dok su boravili u istražnom zatvoru, izmjenjivali su pisma. “Ti znaš da ja ovdje stojim nevina. Ti si ljubav mog života”, pisala je Slađana nećaku pisma koja je ostavljala ispod kamena u zatvorskoj šetnici. Dopisivanje je prestalo nakon što su ih čuvari otkrili.

Pred istražnim sucem Županijskog suda 17-godišnjak je kazao da je s ujnom stupio u intimne odnose 2008. godine. Ispričao je kako je ona često govorila kako mrzi Domagoja Novoselnika pa kako se on zbog toga "postavio kao njezin zaštitnik". Slađana Novoselnik kazala je kako je ubojstvo, koje se dogodilo u njezinu domu, prespavala. Navela je da je, kada ju je komešanje probudilo, vidjela lokvu krvi te svog nećaka iznad suprugova tijela. 

Optuženi su u rujnu 2011. godine. Optužba sedamnaestogodišnjeg nećaka tereti za teško ubojstvo iz osobito niskih pobuda, za što je mogao dobiti do 10 godina zatvora, a nju za poticanje na ubojstvo za što je zapriječena kazna dugotrajnog zatvora, do 40 godina. Kako je na početku optuženi mladić negirao da je Slađana imala bilo kakvu ulogu u svemu, postavljalo se pitanje spada li njezino nesuprotstavljanje nećakovoj odluci u poticanje na ubojstvo. U ožujku 2012. godine tri je sata iznosila obranu:

"Nanesena mi je velika nepravda! Izgubila sam muža, a onda sam završila u zatvoru, optužena za njegovo ubojstvo!", kazala je optužena iza za javnost zatvorenih vrata. Priznala je kako je gajila osjećaje prema maloljetniku, no negirala je da ga je nagovarala na ubojstvo.

Obrat na suđenju: "Ujna ga je ubila!"

U rujnu 2012. godine dogodio se preokret. Nećak je izjavio da nije on ubio ujaka, nego njegova ujna. Mijenjajući obranu rekao je da nije istina ono što je do tada tvrdio, da je ubio ujaka u samoobrani nakon što ga je on napao. Slađana Novoselnik nepravomoćno je bila osuđena na zatvorsku kaznu od 22 godine, a njezin nećak na deset godina maloljetničkog zatvora, u rujnu 2012. godine.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL
No Vrhovni sud srušio je presudu uz obrazloženje kako nije dovoljno dobro dokazano da je Slađana nagovorila nećaka na ubojstvo. Na novom suđenju 2017. godine dogodio se obrat.  ad je sudsko vijeće oslobodilo “fatalnu ujnu”, a njezin je nećak tad osuđen na osam godina zatvora. Slađana, koja je nakon ubojstva provela u pritvoru 3,5 godina, rasplakala se i prekrižila čuvši da je oslobođena.

"Mojoj branjenici je dijete oduzeto jer je bila u zatvoru. Kada je izišla, poduzeli smo sve radnje da dobije dijete i da dijete vrijeme do sudske odluke provede s majkom, ali Centar je to zanemario i pokrenuo proces oduzimanja djeteta. Mi sad krećemo u bitku da se dijete vrati majci", izjavila je tada Doris Košta, odvjetnica Slađane Novoselnik. Skrbništvo je dobila baka, majka ubijenog Domagoja. 

"Bog mi je svjedok, s nećakom nikada nisam imala ništa!"

"Bio je dobar muž, volio me i ja sam voljela njega. A s nećakom nikada nisam imala ništa! Bog je svjedok da govorim istinu.Te večeri nije umro samo Domagoj. Nije uništen samo njegov život. Uništeni su brojni životi. Moj se pretvorio u pakao, nećakov, uništen je život moje curice, mojih roditelja...Teško mi se uopće prisjećati, vraćati se u ta vremena", rekla je Slađana u ispovijesti za 100 posto nakon što je bila oslobođena. 

"Bili smo doma, ja sam pazila na našu tada 3,5-godišnju curicu. Sjećam se da je Domagoj bio jako dobro raspoložen. Matija je bio malo čudan, ali ništa posebno, ništa više nego inače. Došao je na Hvar, kako je rekla moja svekrva Višnja, da si nešto zaradi. Njega uglavnom nisam viđala. Odlazio bi ujutro s radnicima mog muža, a vraćao bi se kasno navečer. Vodio je dosta raskalašen život pubertetlije. Bio je sklon alkoholu i pijanstvu, provodima, tulumarenju, a mislim da je imao i djevojku. Znam da se dopisivao s barem dvije djevojke. Nikada nismo bili u vezi, kako je on to kasnije tvrdio. Nikada nisam spavala s njime! Uostalom, radila sam Domagojem, mnogo sam se mučila, a živjeli smo u kući gdje je 24 sata bila Domagojeva majka Višnja, moja svekrva. Pa valjda bi ona primijetila da se tu nešto takvo događalo. Ne, ponavljam, nikada nisam bila ni u kakvoj vezi s nećakom i nisam imala ništa s njime", rekla je Novoselnik.

 | Author: 24 sata 24 sata
Kaže kako njen muž Domagoj inače nije bio sklon alkoholu, ali te večeri odlučio je otvoriti bocu šampanjca. 

"Bila je to baš lijepa obiteljska večer i ništa nije dalo naslutiti da će se nešto loše dogoditi. Domagoj se igrao s djetetom, a onda je otvorio bocu pjenušca. Ja nisam pila. Ionako nikada nisam voljela alkohol. Njih dvoje su pili I pričali o tome kakva je glazba bila nekada i kakva sada, slušali su razne pjesme, a ja sam legla s djetetom u naručju. Zaspala sam. Kad sam se probudila, doživjela sam šok. Vidjela sam krvavog Domagoja na podu i Matiju pored njega. Izbezumljeno sam istrčala iz kuće i počela panično dozivati u pomoć. I to je prava istina o onome što se dogodilo", kaže Slađana za 100 posto.

"Nikako mi nije jasno što mi se dogodilo da sam zaspala. Nikada mi se nije dogodilo da bih zaspala dok držim dijete. Uvijek sam bila brižna majka. Kad sam se probudila osjećala sam se jako ošamućeno. Danas to ne mogu dokazati, ali postoji mogućnost da mi je nećak nešto stavio u kavu. To nikada neću saznati. Ali uvjerena sam da je to bilo baš tako", rekla je za 100 posto Slađana Novoselnik. 

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL
Nećak Matija je nakon presude opet zatvoren jer je kažnjen kaznom zatvora duljom od pet godina. U lipnju 2019. godine novi preokret. Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu zbog bitne povrede postupka jer na suđenju nisu pročitani iskazi svjedoka koji se nisu odazvali.  U to vrijeme Novoselnik je izjavila da živi kod majke i da ima pravo dva puta susresti se s djetetom. Nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu, nećak je opet pušten na slobodu. 

Postrožili joj kaznu i uhitili je

U rujnu 2021. godine je počelo treće suđenje zbog ubojstva Domagoja Novoselnika. Suđenje se ponovno odvijalo bez prisutnosti javnosti zbog zaštite maloljetne kćeri Slađane i Domagoja Novoselnika. Nećak se nakon svega oženio, a Novoselnik i dalje živjela s majkom u Virovitici. Nećak Matija Franc dobio je sedam godina zatvora, a Slađana Novoselnik je  za poticanje s neizravnom namjerom nepravomoćno bila osuđena na četiri godine i deset mjeseci zatvora. 

 | Author: Miranda Čikotić/ PIXSELL Miranda Čikotić/ PIXSELL
Kako je bila osuđena na manje od pet godina pravomoćnost presude čekala je na slobodi. Državno odvjetništvo žalilo se na presudu, a VKS je na sjednici prije mjesec dana razmotrio žalbe. I za Slađanu Novoselnik donio novu šokantnu odluku. Odlučio joj je povećati  kaznu. Prije desetak dana uhitili su je u mjestu svog prebivališta u općini Sveti Đurđ. To znači da je pravomoćno osuđena na više od pet godina zatvora. 

S Visokog kaznenog suda potvrdili su nam da je sjednica održana. Dodali su kako je u tijeku izrada odluke što znači da još nije otpremljena sa suda pa se ne zna ni na koliko je godina zatvora na kraju pravomoćno osuđena.
 

 

 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:58 17.Rujan 2024.

    Nije kriva nego sw dopisivala s necakom mos misliti da sw nisu prasili pogledaj kazne pet god Ina u jugi bi dobila 50 goli otok