Top News
1294 prikaza

FB đonom na neofašiste i fake news: Banirali sve!

Alex Jones
1/5
REUTERS
Društvena mreža ugasila je račune najgorih teoretičara zavjera i rasista poput "Infowars", Alexa Jonesa... a to je tek početak

Facebook je u petak zabranio profile nekolicini, kako su ih nazvali 'opasnim pojedincima i organizacijama' a svi dolaze s krajnje američke političke desnice. Svi njihovi korisnički računi uklonjeni su s ove društvene mreže, ali zabranu su proširili na sve one koji šire govor mržnje i potiču nasilje. 

"Uvijek smo zabranjivali pojedince ili organizacije koji promiču ili sudjeluju u nasilju i mržnji, bez obzira na ideologiju. Proces ocjenjivanja potencijalnih prekršitelja je opsežan i doveo nas je do današnje odluke o uklanjanju tih računa", poručila je tvrtka u svojoj izjavi.

Među prvima na meti se našao kontroverzni teksaški radijski voditelj Alex Jones. Još u ožujku Youtube i Facebook zabranili su njegov Alex Jones Show i internetsku stranicu Infowars preko kojih je vrijeđao transseksualne osobe, islam i imigrante, a na tom je servisu imao dnevno i više od milijun posjeta. Kako je pisao Express, Nekoliko tjedana nakon što su se giganti Silicijske doline okomili na njegovo medijsko carstvo, Jones je prepolovio publiku i profit.

Carstvo izgrađeno poslovnim modelom konsolidiranja slušatelja oko stalnih egzistencijalističkih prijetnji, kao i vještim, iskrenim kombiniranjem aktivizma i novinarstva u svojevrsni kult "istine slobode" suprotstavljene "lažima globalista", ipak nije bilo toliko monolitno pa se pokazalo da je polovina Jonesovih slušatelja na ovom putovanju samo iz zabave, a druga polovina spremna izvaditi novčanik u borbi protiv Novog svjetskog poretka, ilegalne imigracije, cjepiva i sotonizma. I Georgea Sorosa, naravno.

Alex Jones | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons
Svemu tome kumovalo je suđenje zbog masakra u Osnovnoj školi "Sandy Hook". Jones je tvrdio da se ubojstva nisu dogodila i da je riječ o plaćenim glumcima. Njegovi slušatelji su povjerovali pa počeli maltretirati roditelje stradalih. Oni su uzvratili kolektivnom tužbom i do sada najvećim udarom na Jonesov zavjerenički biznis.

Ne pomaže to što sad priznaje da je bio u krivu. Godinu dana ranije Jones je na sudu izgubio starateljstvo nad djecom tijekom ratobornog razvoda, jer su psiholozi na sudu svjedočili da pati od narcisoidnih i paranoidnih poremećaja. Lani su ga tužili i bivši zaposlenici za seksualno uznemiravanje, rasizam i homofobiju, zapravo neumjesan humor i ponašanje koji je njihov šef prakticirao na radnome mjestu.

Facebook REVOLUCIJA Tehno Facebook se potpuno mijenja - čekaju vas velike promjene

Paul Nehlen je 50-godišnji američki bijeli supremacist, neonacistički kandidat koji je 2016. i 2018. bio kandidat za predstavnika u Kongresu okruga Wisconsin. Bio je neuspješan tijekom oba pokušaja, ali je poznat po svojim agresivnim stavovima u kojima ne krije da je antisemitist i rasist. Poznat je po izreci 'U redu je biti bijelac'. Na svom Twitteru ilustrirao je svoje je političke protivnike kako ih izbacuju iz helikoptera, što je bila asocijacija na metodu egzekucije političkih protivnika. Bio je počasni gost bivšeg vođe Ku Klux Klana a poslali su poruku da bi imigrante koji prelaze američko-meksičku granicu trebalo ubiti, bez obzira jesu li muškarci, žene ili djeca.

Također, s Facebooka su nestali i Milo Yiannopoulos, odnosno Milo Hanrahan, ili pod pseudonimom Milo Andreas Wagner. Bivši je urednik zloglasnog Breitbart Newsa, portala koji se promicao homofobiju, ksenofobiju i rasizam, a poznat je po širenju teorija zavjere, te raznim lažnim alarmantnim vijestima kojima su obmanjivali javnost i širili mržnju.

Milo Yiannopoulos | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons
Veći dio rada u Breitbartu koji je Yiannopoulosu donio nacionalnu pozornost inspiriran je idejama neonacista i bijelih nacionalista.

Laura Loomer također je 26-godišnja politička aktivistica s krajnje desnice i teoretičarka zavjera, koja radi kao reporterka az kanadski krajnje desni portal The Rebel Media

Profil je ukinut i Paul Joseph Watson. Ovaj 38-godišnjak poznat je po uskoj suradnji s Alexom Jonesom na njegovoj web stranici InfoWars.com preko kojih je Watson širio teorije zavjere i plasirao lažne informacije poput onih da je teroristički napad na New York 9/11 zapravo djelo tajnih američkih službi, a plasirao je i teoriju o chemtrailsima, pa servirao 'novi svjetski poredak' i tajno društvo 'Iluminati' koji žele preuzeti vlast u svijetu..

Paul Joseph Watson | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons
Račun je ukinut i Louisu Farrakhanu, poznatom i pod nadimkom Louis X – čelniku organizacije Nation of Islam. Poznat je po svom antisemitizmu, širenju mržnje prema bijelcima i homofobnim istupima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.