Tehno
594 prikaza

Može li Zuckerberg i dalje ostati na čelu Facebooka?

Svjedočenje Marka Zuckerberga
1/2
LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
Grupa investitora poziva na njegovu zamjenu nezavisnim predsjednikom, što potkrjepljuju i nedavnim krizama

Mark Zuckerberg suosnivač je Facebooka, a danas glavni šef, predsjednik odbora i većinski dioničar najpopularnije društvene mreže na svijetu. Nitko do sada nije to smatrao nekim velikim problemom, sve do nedavno. 

"Znam da trenutačno nemamo baš dobru reputaciju što se tiče privatnosti", rekao je Zuckerberg govoreći pred publikom na godišnjoj konferenciji u San Joseu. 

Nekako se čudno nasmijao, no publika mu nije uzvratila smiješak. Reputacija koja prati ovog diva, pa tako i njega, uzrujala je mnoge, korisnike, političare, regulatore i investitore. Sve je više onih koji prozivaju Zuckerberga zbog niza funkcija koje ima, i njegove uspješnosti da drži sve konce u svojim rukama. Dio je to sumnji uoči novih američkih predsjedničkih izbora koji se očekuju, piše BBC. 

Očekuje se i konačna odluka o kazni koju bi Facebook trebao dobiti od Savezne trgovinske komisije SAD-a (FTC), a Facebook je već najavio kako očekuju da će biti riječ o iznosu od tri do pet milijardi dolara.

Facebook Sretan rođendan Tehno Marku ne može nitko ništa, usprkos propustima

Pitanje je što bi još mogli zahtijevati?

"Mislim da je Facebook konstantno, i agresivno prekršio potrošačku privatnost", rekao je Ashkan Soltani, bivši zaposlenik FTC-a. Smatra da je to Facebook učinio jer je taj čin doživio kao potreban i prihvatljiv rizik kako bi izgradili svoje poslovanje čim prije moguće. 

"To je poput parkiranja, pa smatraju da se isplati platiti kaznu, jer ćete i nešto zaraditi putem. Mislim da je njihov prioritet bio rast i razvoj, bez obzira na cijenu", kaže. 

FTC je tako pod pritiskom da kazna bude više od obične pljuske. Ako i bude oko pet milijardi dolara, bit će to samo trećina onoga što su zaradili u prvom tromjesečju ove godine. 

No kako pišu mediji čini se da bi veća kazna mogla biti nadzor, tj. potreba da Facebook imenuje službenika kojeg bi odobrila i država, koji bi trebao pitanje razine privatnosti u kompaniji odvesti na puno veću razinu. Moguće je i da će Zuckerberg biti osobno odgovoran za primjenu ovih izmjena, što bi dovelo i do toga, smatraju mnogi, da će se osobno pobrinuti da se iste i poštuju.  

Mark Zuckerberg, šef Facebooka Facebook Tehno Marka nije briga: Zarađuje milijarde usprkos kaznama

Posebno pitanje je pritisak investitora. Cijena dionica se oporavila nakon pada zbog afere CA, a oni pozivaju Zuckerberga da razmisli koliko je potrebno da zadrži obje funkcije u svojim rukama. Grupa investitora poziva na njegovu smjenu, i zamjenu nezavisnim predsjednikom, što potkrjepljuju i nedavnim krizama. Takav prijedlog čini se nema šanse za prolaskom, jer Zuckerberg kontrolira većinu glasova. 

"Mislim da bi ozbiljno trebao razmisliti od odlasku. Sličnih primjera bilo je i ranije, tu je i slučaj Larryja Pagea iz Alphabeta i Billa Gatesa u Microsoftu. Primjer je to da osnivači nisu i ne moraju biti predsjednici odbora. Znam da to nije lako, no taj bi potez bio jako vrijedan, i donio niz benefita njemu, kompaniji, dioničarima, zaposlenicima, ali i korisnicima koji Facebook upotrebljavaju svaki dan", rekao je Jonas Kron, iz Trillium Asset Management.

Facebook je kao odgovor na ovo pitanje naglasio "kako vjeruju da je trenutačna struktura odbora u najboljem interesu dioničara. I zato naš odbor direktora savjetuje da naši dioničari glasaju protiv ovog prijedloga". 

Prije četiri godine kada je postao otac Zuckerberg je najavio da će se postupno maknuti od svakodnevnog upravljanja Facebookom, no čini se da ima sve više onih koji smatraju da bi se to trebali dogoditi već sada. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 16:23 04.Svibanj 2019.

    Trebao je odstupiti već kod prve afere prije dvije godine