Top News
538 prikaza

Francuska gori, radikalna desnica Marine Le Pen slavi, Macrona gaze Le Figaro i mediji

PIXSELL/REUTERS
Desna stranka Nacionalno okupljanje koju vode Marine Le Pen i Jordan Bardella dobila je 33,13 posto glasova, ljevica Nova narodna fronta 27,99 posto, a Zajedno! predsjednika Emmanuela Macrona svega 20,04 posto

Ekstremno desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen pobijedila je u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora, pokazale su izlazne ankete. Nakon objave prvih rezultata na tisuće ljudi diljem zemlje izašli su na ulice i poručili 'ili krajnja desnica ili mi'. Scene na ulicama francuskih gradova noćas bile su strašne: policijske palice, dim suzavca, baklje, pišu 24sata.

Demonstracije protiv Nacionalnog okupljanja, krajnje desničarske stranke koja je favorit prvog kruga francuskih izbora i blizu je da nadmaši očekivanja, prerasle su u sukobe s policijom i nerede širom Francuske, izvještavaju francuski mediji.

Rezultatima izbora razveselili su se, osim krajnjih desničara, još jedino burzovni mešetari. Naime, i burze su živnule nakon rezultata prema kojima je opcija Marine Le Pen relativni pobjednik, ali s nedovoljnim brojem mandata da sastavi Vladu. Euro je skočio za pola postotka u odnosu na dolar.  

Radikalno desna stranka Nacionalno okupljanje koju vode Marine Le Pen i Jordan Bardella dobila je 33,13 posto glasova, koalicija ljevice Nova narodna fronta 27,99 posto, a Zajedno! predsjednika Emmanuela Macrona svega 20,04 posto. To su konačni rezultati parlamentarnih izbora u Francuskoj, katastrofalni za centriste aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona. 

SKANDALOZNI JORDAN BARDELLA (28) None Tko je 28-godišnji vođa francuske desnice koji urla na crnce: Vratite se u Afriku!

Prema projekcijama, radikalni desničari imat će 240 do 270 mjesta od ukupno 577 zastupnika u parlamentu, ljevica 180-200, Zajedno! svega 60-90... Odaziv je bio rekordan, najveći od 70-ih godina. 

Je li Matignon nadohvat ruke Jordanu Bardelli? Predsjednik Nacionalnog skupa (RN) želi u to vjerovati. Onaj tko tvrdi da može postati premijer, njegova stranka i njezini saveznici predvođeni osporavanim predsjednikom Republikanaca (LR), Éricom Ciottijem, dolaze na čelo prvog kruga prijevremenih zakonodavnih izbora, piše Le Figaro u ponedjeljak ujutro. 

MASKIRANI 'PROTUKANDIDAT' Top News Desničari mrze Mbappea, on njih još i više: 'Ne glasajte za njih, to nije moja Francuska'

No to možda neće biti dovoljno - prema projekcijama središnjice  instituta za istraživanje javnog mnijenja (Ifopa) iznesenim sinoć - za dobivanje apsolutne većine. Prema institutu, RN bi mogao dobiti između 240 i 270 mjesta, u usporedbi sa 180 do 200 za Novu narodnu frontu i 60 do 90 zastupnika za odlazeću predsjedničku većinu.

Očito poraženi u prvom krugu parlamentarnih izbora, tabor Emmanuela Macrona pokušao je u nedjelju navečer izvršiti  pritisak na ljevicu uoči drugog kruga, poziva na ujedinjenje kako bi se porazila radikalna desnica.

- Suočeni s Nacionalnim okupljanjem, došlo je vrijeme za veliko, jasno demokratsko i republikansko okupljanje za drugi krug - rekao je Emmanuel Macron u pisanoj izjavi poslanoj medijima u 20 sati.

No francuski mediji su ga "pokopali" što je uopće raspisao prijevremene izbore nakon katastrofalnih rezultata njegove opcije na izborima za europski parlament. 

- Kada se povjesničari osvrnu na ove izbore, reći će samo jednu riječ: katastrofa! Nije mogla biti potpunija za Macrona,” piše Alexis Brézet u  Le Figaru . “Francuska je suočena s dvostrukom perspektivom političke avanture ili institucionalne blokade: dva aspekta krize režima. Hvala ti, Macron!” 

 - Razumije se da je Emmanuel Macron izgubio svoju okladu, pokrenutu u samoći nedjeljne večeri. Njegovi motivi će ostati neshvaćeni, dugo vremena - piše Stéphanea Vergeadea za  La Montagne

- Na njegovu tvrdnju da utjelovljuje jedinu alternativu 'kaosu -  piše Dov Alfon za Libération - Francuzi su odgovorili smatrajući ga odgovornim za ovaj kaos. Na njegov zahtjev jasne većine 'da djeluje smireno i složno', nanijeli su mu dodatnu torturu izolacije...

IZBORI U FRANCUSKOJ Top News Pobijedi li desnica, Parizom će letjeti Molotovljevi kokteli, neki poslovi samo za Francuze

Marine Le Pen se, očekivano, naslađivala debaklom predsjednikove opcije. 

- Makronistički blok' je praktički izbrisan nakon prvog kruga - rekla je u prvim reakcijama neformalna čelnica krajnje desnice Marine Le Pen.

Još jedna dobra vrijest za njeno Nacionalno okupljanje -  konzervativna desna stranka Republikanci (LR), koja bi prema prvim procjenama dobila oko 10 posto glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, odbila pozvati svoje birače da glasaju protiv krajnje desnice u drugom krugu.

- S obzirom na to da birači slobodno biraju, ne dajemo nacionalne upute i prepuštamo Francuzima da se izjasne po savjesti - stoji u priopćenju čelništva te stranke.

- Opasnost koja danas prijeti našoj zemlji je ekstremna ljevica - rekao je europarlamentarac LR-a François-Xavier Bellamy.

Svjetski mediji šokirani su skretanjem Francuske krajnje udesno. Jest, rezultati predizbornih anketa sugerirali su da će se to dogoditi, ali ogromna izlaznost bila je nada onih koji se groze politike Nacionalnog okupljanja. Uzalud. 

“Poniženje" od strane francuske desnice”, naslov je na britanskom The Timesu ovog ponedjeljka, 1. srpnja. Washington Post smatra da “Francuska kažnjava centriste” te već planira potencijalnu kohabitacijsku vladu koju bi vodio šef desničara Jordan Bardella, čiji bi “populistički, euroskeptični i antiimigracijski” program time označio radikalnu promjenu s “pro-Europe i pro-business” Emmanuela Macrona.

U Njemačkoj, Tagesspiegel podsjeća na cilj koji je sedam godina iskazivao predsjednik Republike: “Emmanuel Macron želio je spriječiti ekstremnu desnicu da osvoji moć. Ovaj plan nije uspio.” Od sada", primjećuje Le Temps , "RN je na vratima moći" . Švicarske novine prenose svjedočanstva francuskih birača koji su se susreli u nedjelju, a koja "odražavaju duboko razočaranje" .

“Le Pen pobjeđuje, Francuska je podijeljena ”, piše talijanska La Repubblica . Portugalske novine Público kažu: “Krajnja desnica pobjeđuje u prvom krugu i (gotovo) svi su protiv nje.”
S RN-om "tako blizu vlasti", Le Soir predviđa "olujno" razdoblje između dva kruga i pita se: "Je li moguće da se republikanska fronta suprotstavi RN-u?"

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.