Top News
365 prikaza

"Gadno je, ali svijet je danas puno bolje mjesto"

Bill Gates
Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Manje je gladi i bolesti nego prije 25 godina, a on sa svojih 85 milijardi dolara nastoji to još smanjiti

Billa Gatesa tijekom njegovog poslovnog uspona veći dio svijeta upoznali su po dobrom, neki i po lošem. U svakom slučaju, ovaj 61-godišnjak, u povijest upisan kao jedan od stvaratelja Microsofta, danas sa svojih 85 milijardi dolara nastoji popraviti štetu koju na ove ili one načine trpi čovječanstvo uslijed nejednakog razvoja i drugih stvari. 85 milijardi je vrlo praktičan džeparac za uložiti u bilo što ako se zna što se radi.

Tako je Bill Gates, koji sa svojom suprugom Melindom vodi Zakladu Gates, danas opimističan kad je riječ o iskorjenjivanju gladi u svijetu, kao i bolesti poput malarije. "Naša se zaklada fokusira na bolesti u siromašnim zemljama, na bolesti poput malarije, HIV-a, diareje, pneumonije", kazao je Gates za CNN. Jedno od mjesta na kojima su posebno aktivni je Južna Amerika i bolesti koje prenose komarci. Koliko god nam se u Europi to takvim ne činilo, prema WHO danas je malarijom još uvijek ugroženo čak 3,5 milijardi ljudi.

Bill Gates ZNAO JE Tehno Ispred svog vremena: Predviđanja Billa Gatesa koja su se ostvarila

2015. bilo je 212 milijuna oboljelih, od kojih je pomrlo nešto manje od pola milijuna. Ipak, danas je 29 posto manje umrlih od malarije nego 2010. Danas je malarijom najugroženija subsaharska Afrika, i zbog ratova, ali i zato što je, zahvaljujući trudu i nacionalnih i lokalnih zdravstvenih organizacija, ali i filantropa i humanitarnih pokreta, malarija uvelike pod kontrolom na kontinentima poput Južne Amerike. Kad Gates govori o "nama", onda misli na čovječanstvo.

"U svim područjima smo jako napredovali. Smanjili smo broj djece ispod pet godina s diarejom sa 13 milijuna prije 25 godina na šest milijuna danas." Gates pritom ne prodaje maglu i ne tvrdi da će se bolesti ikada iskorijeniti. "Današnja znanost bi nam trebala dati metode kojima se možemo nositi s najsmrtonosnijim bolestima. Bolesti se i danas još uvijek mogu doslovno prepoloviti, u stanju smo doseći takvu razinu na kojoj djeca u siromašnim zemljama doista više ne bi bila pod dramatično višim rizikom od umiranja u odnosu na djecu u razvijenom dijelu svijeta", kazao je.

Glavni pokretač znanstvenih inovacija u tom smjeru Gates vidi u razumijevanju problema u kojima se čovječanstvo danas koprca. "Uvjeren sam da to stimulira ljude", kazao je, uz dodatak da se to postiže širenjem informacija, ali i novca. Jedna od stvari u kojima je čovječanstvo jako napredovalo je i suzbijanje gladi, koliko god nam se danas činilo da i nije tako, jer zahvaljujući brzim medijima ljudske tragedije pratimo intenzivnije nego ikad. A glad?

Bill Gates Djeca bogatih Ekonomix Superbogati svojoj djeci ostavljaju vrlo malo - zašto?

1990. u svijetu je gladovalo čak 23,4 posto ljudi, svaki četvrti čovjek. Danas je riječ o 13,5 posto, što je ogroman napredak, ali još uvijek i monstruozna brojka od 795 milijuna ljudi. Od njih 780 milijuna živi u nerazvijenim zemljama, 15 milijuna ih je u razvijenima. Pothranjenost je glavni uzrok smrtnosti djece ispod pet godina, čak 45 posto, odnosno 3,1 milijuna umrle djece svake godine. Jeziva stvarnost najprisutnija je opet u subsaharskoj Africi.

Rješenje Gates vidi u podizanju produktivnosti proizvodnje hrane. "U Africi imamo samo jednu petinu produktivnosti u odnosu na EU i SAD. Bolje vrste sjemena, dostupnost gnojivima... pa i dostupnost mobitela kako bi ljudima bile dostupnije informacije s tržišta."

On kao dobar primjer navodi azijske zemlje koje su upravo na takav način izrazito smanjile glad. Gates je svakako optimist. "Trendovi su dobri." No, ni on nije naivčina i zna da su temelj svih problema i ratovi, pa kad nabraja što sve treba činiti, navodi: "Obuzdavanje nasilja, razumijevanje znanosti, tretiranje žena. Imamo za napraviti još jako puno, ali, znate, prije 30 godina je sigurno bilo puno gore nego što je danas."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.