Ekonomix
9138 prikaza

Najbogatiji ikad: Bill Gates postat će prvi trilijunaš u povijesti

Bill Gates
Reuters/Mike Segar
Američki milijarder i trenutačno najbogatiji čovjek na svijetu mogao bi postati prvi član kluba trilijunaša

Billu Gatesu nedostaje još 915,6 milijardi dolara kako bi postao prvi svjetski trilijunaš, ali neka istraživanja pokazuju da bi se to moglo dogoditi čak i prije nego što mnogi misle.

Oxfam kaže da su najbogatiji ljudi na svijetu, poput Gatesa, vidjeli nezapamćen rast bogatstva posljednjih nekoliko godina. U idućih 25 godina, Gatesovo bogatstvo moglo bi rasti neviđenom brzinom. Kako prenosi Business Insider, u svijetu je bilo 793 milijardera 2009. godine i njihova ukupna vrijednost bila je 2,4 trilijuna dolara. Do 2016. godine je ukupna vrijednost 793 najbogatije osobe dosegla 5 trilijuna dolara. To znači da je svake godine rast njihovog bogatstva bio oko 11%.

"Nastavi li se ovaj trend, mogli bismo svjedočiti prvom trilijunašu u svjetskoj povijesti u idućih 25 godina", piše Oxfam.

Gates, danas najbogatiji čovjek i prvi na Forbesovoj listi bogataša, mogao bi tako postati i prvi na Forbesovoj listi trilijunaša. Ipak, Gates ne mora nužno htjeti takvu titulu. Otkako je prije desetak godina otišao iz Microsofta, posvetio je novac i vrijeme uništavanju raznih zaraznih bolesti. U suradnji s Warrenom Buffetom, stvorio je Giving Pledge, svojevrsni sporazum najbogatijih kojim se oni obvezuju da će ostaviti većinu svog nasljedstva u dobrotvorne svrhe.

Ipak, Oxfam upozorava da je takvo bogatstvo jako teško smanjiti. "Najbogatiji imaju mogućnosti zarade koje nisu dostupne ostalima. Što je veće početno ulaganje, to su veće šanse za velike povrate ulaganja", stoji u izvještaju te organizacije.

Do 2013. godine je Bill Gates osobno donirao više od 28 milijardi dolara svojoj dobrotvornoj organizaciji i ne pronađe li način za doniranje još više novca, lako bi mogao s 86 godina ući u dosad neslućeni klub trilijunaša.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • express051 07:22 27.Siječanj 2017.

    Postojili razlika između tradicionalne europske skale brojeva i US, britanska, kanadske. To što je njima trilijunaš nama je bilijunaš, pa bi bilo ok da to promijeniti ipak je razlika za tisuću milijardi ;)