Top News
3491 prikaza

Galerija: Kako je prošla komemoracija na Bleiburgu

Komemoracija u Bleiburgu
PIXSELL
Od predstavnika politike došlo je tek pa ministara, potom Milijan Brkić, Vladimir Šeks, Josip Đakić, Bruna Esih, Ladislav Ilčić, Miro Bulj, Željko Glasnović...

Komemoracija u povodu 74. godišnjice Bleiburške tragedije, koja je proteklih tjedana bila pod velikim pritiskom javnosti, održala se na Loibaškom polju pored Bleiburga.

Komemoracija je počela molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, a prvi put na komemoraciji nema političkih govora, a od predstavnika politike došlo je tek pa ministara, potom Milijan Brkić, Vladimir Šeks, Josip Đakić, Bruna Esih, Ladislav Ilčić, Miro Bulj, Željko Glasnović... 

Komemoracija u Bleiburgu | Author: REUTERS REUTERS
Komemoracija je okupila velik broj sudionika, ali i policije, a prostor je označen upozorenjima da je pod video-nadzorom.

U središtu Bleiburga bez incidenata održan je prosvjed protiv komemoracije žrtvama Križnog puta u organizaciji koruške podružnice stranke Zelenih te bleiburške podružnice Antifašističke akcije na kojem se okupilo pedesetak ljudi, a nadgledalo isto toliko austrijskih  policajaca. 

Komemoracija u Bleiburgu | Author: REUTERS REUTERS
Tijekom jednosatnog prosvjeda članovi Zelenih i Antifašističke akcije održali su govore u kojem su istaknuli nužnost zabrane komemoracije na Lojbaškom polju koju smatraju skupom zagovaratelja nacizma.

Komemoracija u Bleiburgu | Author: Filip Kos/PIXSELL Filip Kos/PIXSELL
Prosvjedu se pridružilo i desetak antifašista iz Austrije i Slovenije te stanovnika Bleiburga.

Prosvjednici su nosili transparente s natpisima 'Nikad više' i 'Za zabranu ustaških i nacističkih susreta' na njemačkom i slovenskom jeziku.

Komemoracija u Bleiburgu | Author: Zeljko Hladika (PIXSELL) Zeljko Hladika (PIXSELL)
Skup kojeg je organizirao bivši zastupnik stranke Zeleni Karl Oellinger trebao se održati na Lojbaškom polju na kojem se održava komemoracija žrtvama Križnog puta, ali je prosvjed iz sigurnosnih razloga premješten u središte Bleiburga.

Komemoracija u Bleiburgu | Author: Zeljko Hladika (PIXSELL) Zeljko Hladika (PIXSELL)
Koruška policija je ranije ovog tjedna najavila da će pojačati sigurnosne mjere za vrijeme održavanja komemoracije kako bi se spriječile provokacije koje bi mogle prerasti u sukobe.

Komemoracija u Bleiburgu | Author: Zeljko Hladika (PIXSELL) Zeljko Hladika (PIXSELL)
Početkom tjedna neslaganje s održavanjem komemoracije na Lojbaškom polju izrazio je gradonačelnik Bleiburga Štefan Visocnik koji je komemoraciju nazvao ''krinkom za slavljenje nacizma i ustaštva'' te da taj skup na kojem se očekuje 15.000 ljudi predstavlja ''ozbiljan rizik za javni red''.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • listovača 06:57 19.Svibanj 2019.

    Govorio je jedan biskup.Zar nije rečeno da biskupi ne smiju nastupati?

  • BESTpartizan 17:46 18.Svibanj 2019.

    opet se vijorila zastava ndh i jedan priveden jer je vikao za dom,čudi me austria koja to dopušta. imaju crkvu u zg pa nek tamo mole ovo je dernek ndh

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 15:06 18.Svibanj 2019.

    Taj proustaški skup treba Austrija zabraniti.