Top News
3495 prikaza

Gazda čak i iz Londona trese Plenkijevom Hrvatskom

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj
express
Vjerojatno ćemo još godinama raspetljavati klupko koje je Ivica Todorić stvorio tijekom godina upravljanja Agrokorom

Gazda je i ovaj tjedan najvažnija vijest iako se rasplet priče oko Agrokora približava kraju, a Ivica Todorić i danas uživa na slobodi u Londonu. 

Sve u svemu, možda se napuni i godina dana od bijega Gazde Todorića od hrvatskog istražnog zatvora koji mu je odredio sud jer istražitelji opravdano sumnjaju da je kroz godine izvukao oko 1,14 milijardi kuna iz Agrokora u svoj džep i džepove članova svoje obitelji. Za to vrijeme su mu blokirani poznati računi, na kojima je ostala sića, pa je pravi misterij kako Todorić plaća sve svoje troškove. Osim stana u elitnim kvartovima, koja je dosad promijenio barem dva, on ima ergelu odvjetnika.

U ožujku prošle godine bilo je jasno da će kriza u Agrokoru biti razorna. Todoriću je tad trebao novac i za plaće, strane agencije su objavile da neće moći vraćati dugove. Dobavljači su već počeli najavljivati blokade zbog stranih dugova. Todorić je očajnički tražio nove kredite, a prije toga je tražio i pomoć od Vlade, milijardu i pol kuna, ali je odbijen. Dakle, panika se počela širiti i bilo je jasno da nema dovoljno novca za opstanak tvrtke. U ožujku ruski Sberbank, nakon teških pregovora, ipak odlučuje Todoriću dati dodatnu injekciju od 100 milijuna eura kredita da pokušaju stabilizirati tvrtku. Ali nakon što su već dali 1,1 milijardu eura Todoriću, i oni su naglo postali skeptični. Pa nisu htjeli proslijediti novac u Agrokor nego su rekli da će oni podmiriti goruće obveze uplatom tog novca dobavljačima. Ali, kako će se kasnije pokazati, ni taj osigurač nije bio dovoljan da ih Todorić ne prevede žedne preko vode! Ruske milijune su hrvatski dobavljači, najvjerojatnije u strahu od Todorića i ucjene da će biti micani s polica, proslijedili u - Agrokor! Dakle, milijuni su ipak završili u Agrokoru, gdje ih Rusi nisu htjeli uplatiti. Čelnik Sberbanka Herman Gref koji mjesec kasnije izjavio je da ih nitko nije tako izvarao kao Ivica Todorić te da će podignuti i kaznenu prijavu protiv njega.

Pročitajte više na: Zbuksao novac: Todorićev tajni račun u arapskoj banci

Kao i uvijek kada ne treba razmišljati o izborima, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić diže cijene parkinga u gradu. U novom Pravilniku o korištenju javnih parkirališta i javnih garaža koji je pušten u javnu raspravu 11. lipnja stoji kako će nova cijena prve zone biti 12 kuna (sada je 6), u drugoj pet kuna (sada je 3) te u trećoj dvije kune (sada je 1.5). Mijenjat će se i vrijeme naplate, radnim će se danom u prvoj zoni parkiranje naplaćivati od 7 do 22 sata, a ne do 21 sat. Povećat će se i cijena mjesečne karte na 250 kuna, što je povećanje za 100, tj. 50 kuna. Obećanje dano u travnju ove godine je čak i održao. Tada je, naime, obećao da se cijene parkinga neće dizati u prvoj zoni sa 6 na 10 kuna, u drugoj sa 3 na 5, u trećoj sa 1,5 na 2 kune. "Zagrepčani mogu mirno spavati. To im je moja poruka jer to neće proći. Bez obzira, da i dođe do mene, neće proći - rekao je tada Bandić koji je zato sada odlučio cijene vratiti na one iz 2010. godine", piše Jutarnji list. Bandić cijene zaista nije podigao za te cifre, već za podosta više.

Pročitajte više na: Kako Bandić svaki put uspije preveslati Zagrepčane...

Dan prije nego što će na sudu u Osijeku biti proglašen krivim, Mamić je u sebi otkrio velikog vjernika i katolika te se, potaknut Kutlinim i Glavaševim primjerom, zaputio u Hercegovinu, gdje je ostao vjeran sebi i svojim idealima, pa se i u Međugorju okružio kriminalcima, iliti, kako se to danas pristojno kaže, "uglednim predstavnicima društvenog, znanstvenog i političkog života". 

Osječka presuda pokazuje da ovo više nisu orjunaško-antihrvatske podvale, kako se godinama tvrdilo, nego ozbiljno organiziran kriminal. Mamić je toliko kriv da to više ni njegova odvjetnička eskadrila ne pokušava sakriti nego već sad najavljuju kako će optužnicu i presudu pokušati srušiti na nekoj minijaturnoj proceduralnoj omašci, što će im Republika Hrvatska, naravno, kasnije i omogućiti

Pročitajte više na: Mamićevi odvjetnici će lako srušiti presudu

Trebao je to biti veliki politički događaj. Gotovo spasonosan. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović napokon je, poslije dugog razmišljanja i još duljeg reklamiranja, predstavila javnosti svoje demografske mjere za spas Hrvatske. Ali isto tako mogla je predstaviti i svoj popis nogometnih reprezentativaca za SP u Rusiji. Jer toliko daleko sežu njezine kompetencije. I toliko joj dozvoljavaju njezine ustavne ovlasti. 

U najkraćem, koga briga? Zašto bi, naime, netko ozbiljno shvatio mjere demografske obnove kad predsjednica s tim mjerama ne može apsolutno ništa? Štoviše, predsjednica nema u sklopu svojih ovlasti ni demografsku ni bilo kakvu drugu obnovu. Ona čak nije ni birana na tu dužnost da bi sastavljala neke demografske ili socijalne mjere, jer to naprosto nije dio njezina posla. U redu, obećavala je blagostanje i tvrdila da će Hrvatska biti jedna od najbogatijih zemalja svijeta. Ali znamo da nije mislila ozbiljno.

Pročitajte više na: Kolinda želi pokazati da ne prima plaću za ništa

Ja sam pobjednik prvog kruga izbora! Čak 60 posto članova je glasalo za promjenu, a ne ovakav kontinuitet stranke. Samouvjereno je to prošle godine izjavio Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a koji se upustio i u bitku za čelnika zagrebačkog ogranka stranke. Gordan Maras je bio iznenađenje jer je očekivano da će u drugi krug ući Aleksandra Kolarić koja je vodila žestoku i dugačku kampanju. Relativni pobjednik prvog kruga izbora je Denis Hrestak koji vrijedi kao čovjek Davora Bernardića i njegove strukture ljudi unutar SDP-a.

Još jedna posebnost ovih zagrebačkih izbora je da će skoro cijelo novo vodstvo na neki način materijalno ovisiti o Milanu Bandiću, zagrebačkom gradonačelniku i bivšem šefu Zagrebačkog SDP-a. Denisu Hrestaku koji će vrlo vjerojatno voditi stranku, supruga je zaposlena na prilično visokoj funkciji u Bandićevoj službi za mjesnu samoupravu.

Pročitajte više na: Maras nema šanse osvojiti SDP, sve je dogovoreno

Ministarstvo obrane priopćilo je u petak kako su hrvatski vojnici uspješno sudjelovali u vježbi topničkog gađanja "Puma" koja je održana na vojnom poglihonu Bemowo Piskie u Poljskoj, gdje su demontrirali svoju uvježbanost i dosegnutu interoperabilnost NATO Borbene grupe i poljskih Oružanih snaga. U MORH-u kažu kako je sinoćnjim topničkim gađanjima i današnjom vježbom na zemljištu, u nazočnosti visokih vojnih i civilnih uzvanika, završena dvotjedna združena vojna vježba s bojevim gađanjem "Puma", u organizaciji poljske 15. mehanizirane brigade i njoj pridodane NATO Borbene grupe predvođene SAD-om

Pročitajte više na: Moćni hrvatski Vulkan erumpirao u Poljskoj

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.