Top News
3972 prikaza

Gazdin hobi: Iz helikoptera je gađao divokoze

Ivica i Vesna Todorić
Goran Jakus (PIXSELL)
Todorić je bio strahovito ponosan na činjenicu da u Popovači ima jedno od najboljih, ako ne i najbolje lovište na svijetu

Lovište Ivice Todorića Zapadna Garjevica ide u najam. Minimalna tražena godišnja naknada za izlov krupne i sitne divljači prema planu odstrela i lovnogospodarskoj osnovi iznosi 4.800.000 Kn + PDV. 

Todorić je bio strahovito ponosan na činjenicu da u Popovači ima jedno od najboljih, ako ne i najbolje lovište na svijetu, kaže naš izvor odlično upućen u tajkunovu lovačku strast, pa dodaje: 

"On je iz Australije doveo jednog, a iz Mađarske drugog stručnjaka za genetiku, koji su mu trebali osigurati ostvarenje jednog od najvećih životnih snova. Todorić je htio pošto poto nadmašiti Titov lovački uspjeh s jelenom lopatarom". 

IZ SJENE Top News Todorićeva desna ruka: "Ona je uvijek htjela biti šefica"

Htio je odstrijeliti većega jelena, a kako je ovaj Titov bio golem, onda mu je u te svrhe trebala poslužiti znanost. Lopatari imaju zaobljene, račvasto proširene rogove i manji su od običnog jelena. 

Jelen kojega je 1977. Tito odstrijelio puškom koju mu je poklonio Emerik Blum, direktor Energoinvesta, bio je gigant. Imao je 25 parožaka i o njemu je pričala cijela Jugoslavija - barem onaj dio koji je bio zainteresinran za lov.

A za lov je tad bila zainteresirana cijela politička klasa jer se time legitmirala odanost režimu, ali i pripadnost vladajućoj eliti. 

Tito je bio lovac, kao i Leonid Brežnjev, Eduard Kardelj, Jovan Veselinov - koji je u nekom lovu gađao jelena, a pogodio Kardelja, pa je izbila velika politička afera. Lov je bio elitni sport još od Austro-Ugarske. Najjači lovac te zemlje bio je Franjo Ferdinand, koji je u životu odstrijelio 274.889 životinja, među kojima pet tisuća jelena. 

Na naše pitanje je li Todorić čitao knjige, gledao filmove ili skupljao slike, naš sugovornik se nasmijao: "Ja ga s knjigom u ruci nikad vidio nisam, slike mu je valjda nabavljao Ante Glibota, za filmove ne znam, ne vjerujem, ali lovom je bio doslovce opsjednut. I on i otac mu. Stari je Ante lovio sa Stevom Krajačićem, on je uvijek bio dio te elite, a tradiciju je nastavio i Ivica. On je katkad iz svojeg helikoptera znao pucati na zvjerad." 

Ivica i Vesna Todorić Vesna Todorić Top News Gazdina supruga: "40 godina bila sam sama s djecom"

Ivica Todorić si je priskrbio status lovačke zvijezde u Hrvatskoj. Kao takav često se pojavljivao u službenom mjesečnom glasilu Hrvatskog lovnog saveza Lovačkom vjesniku. Donedavni predsjednik Agrokora je vrlo često davao izjave za Lovački vjesnik, a njegove fotografije i trofeji pojavljuju se u skoro svakom broju mjesečnika. Ponosno pozira uz svaki svoj, prema lovačkim standardima, impresivan ulov, bio to jelen, divokoza ili muflon. 

Todorić kao nagrađivani lovac bio je više-manje glavni akter svake veće priče u Lovačkom vjesniku. Zvijezda među lovcima tako je od 2000. do 2008. godine dva puta zasijala čak i na naslovnici mjesečnika. Osim toga, Todorić se u samo nekoliko godina 19 puta pojavljuje u brojevima Lovačkog vjesnika, a njegovih fotografija u tom razdoblju ima 26. 

Moslavačko lovište Garjevica, koje je u njegovu vlasništvu, također se često pojavljivalo na stranicama lovačkog glasila. Od toga da je ugostio lovce međunarodnih saveza, hrvatskog saveza ili da je na istom lovištu "skinuo" jelena s najvećim rogovima u Hrvatskoj. 

Todorić je usko povezan uz Lovački savez Hrvatske. Uz to, za njih obavlja mnogo poslova međunarodne suradnje. Tako je na lovištu Garjevica ugostio predsjednika Međunarodnog savjeta za lovstvo i očuvanje divljači (CIC) Dietera Schramma, predsjednika Hrvatskog lovnog saveza Đuru Dečaka te niz drugih međunarodnih i domaćih dužnosnika.

Nakon sastanka u Garjevici, CIC je održao sjednicu Izvršnog odbora u Zagrebu. To je bilo prvi put da je ta organizacija održala sjednicu u Hrvatskoj, a i na njoj je sudjelovao Ivica Todorić. U Lovačkom vjesniku navode kako je Todorić i nakon te sjednice još jednom pozvao sve prisutne na druženje i lov u njegovo lovište. 

Ivica Todorić Uzaludni trud Ekonomix Todorić je muljao: Konzum je crna rupa kojoj nema spasa

Međunarodnom savjetu za lovstvo i očuvanje divljači očito se jako svidjela Garjevica. Tako je CIC 5. svibnja 2001. njegovo lovno gospodarstvo u sastavu Agrokora nagradilo nagradom "Edmound Blanc", koja se dodjeljuje najboljem svjetskom lovištu. Prema pisanju Lovačkog vjesnika, Ivica Todorić je 1999. izjavio kako je njegov cilj u bavljenju lovom stvoriti takvo lovište koje će Hrvatsku učiiniti svjetskom lovačkom velesilom. 

"Bila je osobita čast što smo se našli među svjetskim lovačkim velesilama i što je naše lovište proglašeno najboljim", rekao je tad Todorić te dodao kako je lov obiteljska tradicija i ljubav. 

Todorić je tad izjavio i kako su u Agrokoru prepoznali potencijale lovišta Garjevica pa su uložili i mnogo novca u uzgoj običnog jelena, divljih svinja, srna i muflona. Ukratko, svega onoga što Ivica može ustrijeliti. 

Garjevica je inače u sastavu koncerna Agrokora bila od 1992. godine i sa svojih 15.000 hektara lovne površine bila je čest domaćin poslovnim partnerima Agrokora. Ipak, onaj tko smije skupljati trofeje u Garjevici je samo Ivica Todorić. Svoj prvi veliki trofej ulovio je baš na Garjevici. 

Upucao je jelena s rogovima veličine 250.86 CIC točaka te tako postao državni prvak i rekorder. Međutim, nije stao na tome. Godine 2003. je Todorić, opet u svojem lovištu, ustrijelio jelena s rogovima veličine 261,81 CIC točaka. Kako je tad pisao Lovački vjesnik, Ivica Todorić je odmah nakon ulova dobio pohvale i čestitke sa svih strana. 

Miroslav Ilić Najmoćnija obitelj Top News Klan Todorić: Narodnjaci su im svirali na tulumima

Od predsjednika saveza, međunarodnih dužnosnika za lov, Hrvatskih šuma i poslovnih partnera Agrokora, a Lovački glasnik mu je čestitao naslovnicom. Iako je Todorićev sin Ivan prvi zapazio jelena, Ivica je povukao okidač. Barem tako piše lovačko glasilo.

Todorić je izjavio kako vjeruje da u njegovu lovištu ima još većih jelena. Međutim, zadovoljio se Ivica i s ovim ulovom pa je sa smiješkom pozirao kraj ustreljenog jelena. Na jednu fotografiju je čak pozvao i obitelj da se slika s njim kraj lovine. Međutim, hvalospjevi za taj ulov nisu prestali nakon prve objave. 

Tri mjeseca poslije Lovački vjesnik nastavlja pisati o svojoj zvijezdi koja je Hrvatskoj donijela deseto mjesto na svjetskoj rang listi najjačih trofeja. U tekstu se opet hvalilo Todorića i njegovo lovište, a Hrvatski lovni savez odlučio je zbog toga dodijeliti Ivici Todoriću odličje prvog reda. Kolekcija trofeja i naslova se kod Todorića nije zaustavila na tome. 

U ožujku 2003. je dobio još jednu naslovnicu Lovačkog glasnika, a njegov trofej rogovlja jelena lopatara proglašen je najjačim hrvatskim rezultatom, dok je sam Todorić dobio novi naslov hrvatskog prvaka. Prema tablici HLS-a, Todorić drži prvo i drugo mjesto na hrvatskoj rang listi najjačih trofeja. 

"Jednostavno mi je takva sudbina, da si neprestano namećem nove zadaće, da si, reklo bi se, kompliciram život. Jedna je od tih zadaća uzgoj divljači, a pogotovu one s vrhunskim trofejima. Šest smo godina znali da u našem lovištu ima vrlo kvalitetnih trofeja jelena lopatara, ali nismo ni sanjali da naš može biti najbolji. Eto, i to se dogodilo i time se ponosimo", rekao je na dodjeli nagrade Ivica Todorić. 

Ivica Todorić i ostali ljudi iz Agrokora Gazda Top News Todorić: "Mislio sam da ću se pokriti s milijardom eura"

Uz njemu najdraže jelene, Ivica Todorić u svojim lovištima voli loviti divokoze i muflone. U lovištu Biokovo je 2000. ustrijelio divokozu koja mu je donijela naslov hrvatskog prvaka u toj kategoriji, ali je kasnije izgubio taj naslov. Međutim, zbog tog ulova se o Todoriću čulo i izvan Hrvatske pa je dao intervju njemačkom listu za lov Wild und Hund. 
Status nacionalnog prvaka je Todorić dobio i u kategoriji trofeja rogovlja muflona. Također u lovištu Garjevica Ivica je ulovio dva muflona. Prilikom procjena rogovlja utvrđeno je kako hrvatska ima novog prvaka, ali i viceprvaka. Lovački glasnik pisao je o brojnim pohvalama, a sam Todorić je, kao i nakon svakog impresivnog ulova, pohvalio rad u lovištu Garjevica te govorio o njegovu značenju za hrvatski lov i Agrokor. 

Svi ti trofeji donijeli su Ivici Todoriću Odlikovanje I. Reda Hrvatskog lovačkog saveza, a 2006. mu je predsjednik HLS-a Đuro Dečak dodijelio i Povelju Hrvatskog lovačkog saveza. Osim nagrada i trofeja, Todorić je čest gost na sjednicama i obljetnicama HLS-a. Sudjelovao je na proslavi 120 godina organiziranog lovstva u Hrvatskoj, gdje je tijekom svečanosti sjedio do tadašnjeg predsjednika RH Stjepana Mesića. 

Isto tako, mnogi uzvanici svečanosti fotografirali su se s Todorićem, koji je očito zvijezda u svijetu lovstva. Todorić nije propustio sudjelovati ni na 80. obljetnici Hrvatskog lovačkog saveza, a pozvan je i u počasni odbor proslave 80. obljetnice. 

U tom počasnom odboru mjesto je dijelio s Ivom Sanaderom, Jadrankom Kosor, Vladimirom Šeksom, Petrom Čobankovićem, Ivicom Kirinom, Ivanom Šukerom, Stjepanom Mesićem i mnogim drugima. Todorić je tad obnašao i ulogu izaslanika Međunarodnog vijeća za lov i zaštitu prirode. 

Todorić je sudjelovao i u Izložbi hrvatskog lovstva "U službi prirode" u Zagrebu 2006. Kad mu je Đuro Dečak, predsjednik HLS-a, dodijelio već spomenutu povelju, Todorić je tad pristupljenim lovcima pokazao svoje vrijedne trofeje. 

Od ostalih aktivnosti nakon toga, Todorić se ponajviše posvetio Međunarodnim sastancima, i to u svojem lovištu, gdje su raspravljali o trofejima iz umjetnih uzgoja koje ne smatraju lovačkim trofejima te o promjenama u svijetu lovstva. 

Na sastancima CIC-a, kojima je često predsjedavao Ivica, znala su se pojavljivati i njegova djeca. Njegovi sinovi Ante i Ivan bili su dio hrvatskog ogranka CIC-ove organizacije mladih (CIC-YO).

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.