Top News
961 prikaza

Glavaš se vratio kući: 'Slavonski šerif' opet ima glavnu riječ

Branimir Glavaš
1/19
Davor Javorovic (PIXSELL)
Osnovao je vlastitu stranku nakon razlaza s HDZ-om, zatvaran je zbog ratnih zločina, ali sada su mu opet povjerili stranku

HDSSB, stranka koju je Branimir Glavaš osnovao, stranka kojom je Glavaš neslužbeno upravljao i iz mostarskog zatvora, stranka je to koja Glavaša opet vratila na čelo. Naime, stranka je imenovala Glavaša za vršitelja dužnosti predsjednika stranke.

Glavni odbor takvu je odluku donio nakon što je dosadašnji predsjednik stranke Dragan Vulin krajem lipnja podnio neopozivu ostavku na tu dužnost i članstvo u stranci, prozivajući Glavaša da stoji iza svih napada na stranačko vodstvo.

Predsjednik Glavnog odbora Josip Salapić u subotu je s konferencije za novinare poručio kako Glavaš ima obvezu organizirati novi izvanredni izborni sabor HDSSB-a, koji će izabrati novo stranačko vodstvo. Kazao je i kako je to stranačko tijelo, s obzirom da nije imalo informacije o koalicijama koje je nakon lokalnih izbora Vulin sklapao u Osijeku i Osječko-baranjskoj, odlučilo raskinuti koaliciju u osječkom Gradskom vijeću. "Bivši čelnici i vijećnici HDSSB-a koji su potpisali koalicije dužni su stranci vratiti mandate u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini", istaknuo je Salapić, a prenosi HINA.

Branimir Glavaš Ljudi u crnom Top News Glavaševa vojska: Od njegove crne garde strepio je i Tuđman!

Glavaš je izvijestio kako u arhivi stranke ne postoji nijedan dokument o potpisivanju koalicijskog sporazuma u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini, ustvrdivši kako su koalicije rezultat odluka i stavova bivših čelnika Vulina i Karla Šatvara, a nije ni održana sjednica Predsjedništva koje bi odobrilo takve koalicije.

"HDSSB inzistira da se budućnost suradnje s HDZ-om na županijskoj razini nužno veže s postojećom suradnjom na nacionalnoj razini. Ne može se dogoditi da HDSSB na nacionalnoj razini održava parlamentarnu većinu, a da će se HDZ na županijskoj razini ponašati na drugi način i davati legitimitet ljudima koji su ukrali mandate HDSSB-u", poručio je Glavaš.

Vraćajte mandate

Bivše čelnike i članove stranke koji su napustili HDSSB pozvao je da vrate mandate stranci, najavivši kako će koristiti sva pravna sredstva da bi se to ostvarilo. Najavio je i analizu svih stranačkih financijskih izvješća te će, utvrdi li da je potrošeno više nego što je navedeno, tražiti od nadležnih državnih institucija da provedu kontrolu trošenja sredstava. S obzirom na najave Vulina i Šatvara da će u Županijskoj skupštini i Gradskom vijeću nastaviti djelovati kao nezavisni vijećnici te dio većine u tim tijelima, novinari su Glavaša pitali hoće li od HDZ-a tražiti smjenu Vulina s mjesta predsjednika Županijske skupštine, na što je odgovorio kako je tome još rano govoriti.  "Moramo prvo vidjeti što piše u sporazumu, pa ćemo tek onda moći dogovoriti detalje oko buduće suradnje. Za sada nećemo ništa mijenjati dok ne vidimo sadržaj sporazuma", rekao je Glavaš.

Glavaš uvježbava postrojbu Slavonske sokolske garde | Author: 24sata/PIXSELL 24sata/PIXSELL

Istaknuo je kako će izvanredni stranački sabor izabrati novo vodstvo HDSSB-a, jer gašenje stranke ne dolazi u obzir, već se u što kraćem vremenu treba konsolidirati i nastavi političko djelovanje. Nije još, kaže, siguran hoće li se kandidirati za predsjednika HDSSB-a, radije bi da se toga prihvati netko mlađi, a osobno bi, tvrdi, bio sretan kad bi se bivši osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, nakon što okonča poslovnu karijeru, odlučio vratiti u politiku.

Prije nešto više od godinu dana je u Saboru sjedilo čak sedmero zastupnika HDSSB-a, a sada je Glavaš ostao sam. Time se nekad moćna regionalna stranka našla u bezizlaznoj krizi.

Nekad su stvari bile znatno drugačije. Nekada je Glavaš neprikosnoveno vladao Osijekom i Slavonijom. Streloviti uspon počeo je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je Glavaš bio jedan od osnivača HDZ-a u Zagrebu. Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine izabran je u Sabor tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske. Jedno vrijeme je aktivno sudjelovao u obrani Osijeka, a kasnije će biti osuđen zbog ratnih zločina počinjenih po njegovoj naredbi početkom Domovinskog rata.

Inspektor u MORH-u

1993. godine Hrvatska je dobila županije, a Osječko-baranjska dobila je svog prvog župana u liku Branimira Glavaša. Sve do 2000. godine i odlaska u Sabor obnašao je tu dužnost.

Pomalo ironična je činjenica da je Franjo Tuđman 1997. godine imenovao glavaša za inspektora u Glavnoj inspekciji Oružanih snaga RH. Na toj poziciji zadržao se do veljače 1999. godine, a tada mu je dodijeljen i čin general bojnika.

Branimir Glavaš Nisu ni počeli... Top News Glavaš: "Prijavio sam Rusak USKOK-u, neka se vidi tko je treća opcija"

Nedugo prije lokalnih izbora 2005. godine došlo je do žestokih razmirica na relaciji tadašnjeg šefa HDZ-a Ive Sanadera i slavonskog "šerifa" Glavaša. Sanader je optužio Glavaša da vodi autonomašku politiku i isključuje ga iz stranke koju je i osnovao. Taj razlaz se pokazao kao najveća životna i karijerna prekretnica bivšeg osječkog župana. 

Garaža i selotejp

Nedugo nakon razlaza počele su istrage zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku početkom Domovinskog rata. Famozni slučajevi Garaža i Selotejp obilježili su posljednjih desetak godina Glavaševa političkog djelovanja. 

U slučaju Selotejp na teret mu se stavlja da je naredio uhićenje, mučenje i likvidaciju desetak Srba u Osijeku tijekom 1991. godine. Istraga je dobila svoj nadimak po selotejpu kojim su ubijenima vezane ruke i noge, a i usta su im bila zalijepljena.

Branimir Glavaš Isti zakoni za sve Top News Josip Reihl-Kir ni u opasnijim vremenima nije ustuknuo pred Glavašem

"Ništa se nije znalo, a u ožujku 1993. njegov je leš u Dravi pronašao ribar iz Sarvaša. Na kosturu je bila jedna cipela i košulja, a ruke i noge bile su povezane selotejpom", ispričao je 2008. godine brat ubijenog Jovice Grubića, Drago.

Glavaš je u nekoliko navrata privođen, nekoliko puta je štrajkao glađu, a samo nekoliko dana prije izricanja presude za ubojstva civila, Glavaš bježi u Bosnu i Hercegovinu gdje je uhićen i odslužio je dio zatvorske kazne po bosanskim kaznionicama. Za Selotejp je osuđen na osam godina zatvora, a za garažu osuđen je na pet godina. Županijski sud u Zagrebu osudio ga je na jedinstvenu kaznu od deset godina.

Napunio akumulatore u zatvoru

Nakon presude tadašnji predsjednik Ivo Josipović oduzeo mu je i generalski čin, ali i brojna odličja kojima se Glavaš okitio tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća. 

Slučaj Garaža je ubojstvo nekoliko srpskih civila u Osijeku. U jednoj osječkoj garaži su pripadnici 1. osječke bojne natjerali Čedomira Vučkovića da pije akumulatorsku kiselinu od čega je i umro. Nakon što je izišao iz mostarskog zatvora, Glavašu je organiziran koncert dobrodošlice u Osijeku, a on je rekao da mu je potpora Osječana dala snage da napuni svoje akumulatore tijekom izdržavanja kazne, što je bila očita aluzija na spomenuto ubojstvo civila.

Nakon što je gotovo pet godina proveo u zatvorima, Ustavni sud 2015. godine poništio je pravomoćnu presudu Vrhovnog suda i Glavaš je izišao na slobodu. Već dva puta je izabran u Sabor, ali nove presude za smrti srpskih civila u Osijeku se i dalje čekaju i on bi mogao ponovno završiti u zatvoru.

Netom prije redovnih parlamentarnih izbora hrvatsku javnost šokirali su Glavaševi crnokošuljaši. Tada je osnovao Slavonsku sokolsku gardu za koju je tvrdio da je samo sportska sekcija HDSSB-a i sasvim je slučajno da imaju određen sličnosti s nacističkom Njemačkom i zloglasnim SS-om.

U međuvremenu, stranka koju je izgradio, kojom je upravljao i iza zatvorskih rešetaka, ruši se oko njega i postoji samo tračak nade da će uspjeti oživjeti HDSSB.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.