Top News
7238 prikaza

Gotovinin biznis s tunama - koliko ulaže, gdje se širi...

Ante Gotovina
1/4
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Plavorepa tuna jedna je od najcijenjenih u svijetu, većina jadranske proizvodnje završi u Japanu, a upravo nju uzgaja Ante Gotovina

Od ovog tjedna hrvatski građani moći će konačno kupiti svježu tunu u trgovinama. Riječ je o plavorepoj, najkvalitetnijoj tuni, koju uzgaja general Ante Gotovina i koja će se od sada prodavati u trgovačkim lancima. 

"Ponosni smo što se Metro može pohvaliti suradnjom koja nas čini ekskluzivnim dobavljačem plavoperajne jadranske tune Pelagos net farme za hrvatsko HoReCa tržište. Metro surađuje s brojnim restoranima i hotelima diljem Hrvatske i zato kontinuirano unaprjeđujemo naš asortiman, kako bismo im ponudili najbolje proizvode u skladu sa svjetskim kulinarskim trendovima. Suradnja s hrvatskim dobavljačima posebno nas raduju te želimo osigurati pristup većini naših profesionalnih kupaca – kaže Armen Sefaja, voditelj kategorije svježe ribe u Metro Cash & Carry Hrvatska.

Kada se u studenome 2012. godine iz Haaga vratio oslobođen svake krivnje, umirovljenoga generala Antu Gotovinu mnoge su političke opcije poželjele na svojoj strani. No Gotovina je u startu pokazao da ga politika ne zanima. To su dale naslutiti i njegove prve poruke nakon izlaska iz haškoga pritvora, kada je rekao da treba gledati naprijed i u budućnost. 

Sve je zanimalo što će general raditi i čime će se baviti. Njegov najčešći odgovor bio je da će se nakon odmora posvetiti moru. No nije se dugo odmarao. 

Ante Gotovina | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Već u siječnju iduće godine s poslovnim partnerom Milanom Mandićem osniva tvrtku Pelagos net farma d.o.o. Vrgada, koja se jedina javila na natječaj za koncesiju na pomorskom dobru za uzgoj tuna u moru između Vrgade i otočića Gira.

Na površini od oko šezdeset tisuća metara četvornih, koliko je Zadarska županija dala u koncesiju, u kavezima se godišnje, prema nekim procjenama, može uzgojiti više od 400 tona tuna.

Navodno je u kavezima već tada bilo više od 3500 tuna. Budući da se u Hrvatskoj samo nekoliko tvrtki bavi uzgojem tuna, očito je da je general Gotovina novac uložio u posao koji se isplati. 

Naime, gotovo sva tuna uzgojena u jadranskim uzgajalištima odlazi na zahtjevno japansko tržište. Kao početnik u ribarskom biznisu Gotovina je ušao u posao s prijateljem Mandićem, koji itekako ima iskustva s uzgojem tuna. 

Riječ je o čelnom čovjeku biogradske Jadran-tune, koja je u poslovnoj zoni Biograd otvorila modernu hladnjaču i pogon za obradu ribe. Na svečanom otvorenju pogona u prosincu 2012. godine bio je i tadašnji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, te generalov brat Boris Gotovina. 

Kiyosni Kimura i tuna Skupocjena riba Life Jadran pun tune koju u svijetu plaćaju milijune dolara

Za samo godinu dana Gotovinina i Mandićeva tvrtka nabavila je novi brod za izlov tuna Pelagos 2, grdosiju dugačku gotovo 40 metara. Brod tunolovac dvostruko je veći od starijeg brata, Pelagosa 1, a kupili su ga, kreditom od tri milijuna kuna i dopremili iz američke savezne države Alabame.

Zanimanje javnosti za Gotovininu tvrtku mediji su pokazali i u kolovozu prošle godine jer je na tunogojilištu zaposlio i dvojicu Afrikanaca, Princa Soniya iz Nigerije i Millera Riversa Dijofacka Nguensia iz Kameruna. 

Mladići iz Afrike rade na tunolovcu u vlasništvu Ante Gotovine | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)
U međuvremenu Pelagos je počeo širiti posao i na Šibensko- kninsku županiju, koja je generalovoj i Mandićevoj tvrtki odobrila 20-godišnju koncesiju za uzgoj tuna pokraj otočića Balabre blizu Murtera. 

Tada se moglo čuti da Pelagos net farma napušta biogradski akvatorij jer su im na šibenskom području kavezi sigurniji od vremenskih nepogoda, a time i niže premije osiguranja. Dobro je poznato da je lokacija između Vrgade i otočića Gire izložena jakom jugu. 

Istodobno je zadarski župan predložio Skupštini da se koncesija pokraj Vrgade dodijeli Jadran-tuni, koja u susjedstvu već ima kaveze s tunama. General-poduzetnik njegovao je u to vrijeme dobre odnose sa Zoranom Milanovićem uglavnom zahvaljujući svom prijatelju, a tadašnjem ministru obrane Anti Kotromanoviću.

Kad su se zajedno pojavili 2015. godine na otvorenju nove zadarske luke u Gaženici, general je pohvalio novu suvremeno opremljenu luku, a novinarima je otkrio da njegova tvrtka planira urediti nekadašnju hladnjaču Tankerkomerca.

Tuna i riblji proizvodi s farme Ante Gotovine na policama Metroa | Author: Miranda Cikotic/PIXSELL Miranda Cikotic/PIXSELL
"Ovdje smo tražili potkoncesiju za gradnju hladnjače za skladištenje ribe, i to smo dobili. To je bivša Tankerkomercova hladnjača za južno voće. Nama je to ulaganje bitno za razvoj naše kompanije", rekao je tada Gotovina koji je nakon prve sezone izlova tuna iz kaveza bio rekao da je zadovoljan rezultatima.

"Čovjek je došao i u dvije godine uspio zaposliti 38 ljudi. Bori se, podigao je i kredite. Zato i njemu i svima drugima koji se bave biznisom dajem potporu", pohvalio ga je tadašnji ministar obrane Kotromanović.

Gotovina je zajedno s prijateljem Željkom Dilberom prije Pelagosa pokrenuo tvrtku Adriatik Gradnja koja je radila na plinofikaciji u Dalmaciji. 

General koji je po povratku iz Haaga pozvao s govornice na Trgu bana Jelačića da se okrenu budućnosti, a ne prošlosti, svoje je poruke nakon povratka iz Haaga proveo i u djelo - pokrenuo je posao, zaposlio ljude, te se vratio moru.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar hohmann
    hohmann 21:18 06.Veljača 2019.

    bravo ante pozdrav iz deutschlanda a. kelava