Top News
1539 prikaza

Grbin: 'Lex Agrokor' su pisali odvjetnici ruske banke

Peđa Grbin
Patrik Macek/ PIXSELL
SDP-ov zastupnik: "Ovakvog sukoba interesa ne bi se posramili niti Sanader niti Karamarko"

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin optužio je u Saboru Odvjetničkog društvo Šavorić i partneri za "sukob interesa kakvog se ne bi posramili niti Sanader niti Karamarko". "Objavljena je informacija da lex Agrokor nije pripreman samo od strane Vlade, već da je angažirano i odvjetničko društvo za koje postoje indicije da je povezano s VTB bankom", rekao je Grbin. Pritom je mislio na vijest po kojoj je to odvjetničko društvo pisalo "Lex Agrokor".

"Danas su u hrvatskim medijima objavljene informacije po kojima je Zakon o izvanrednoj upravi, famozni 'Lex Agrokor' nije pisan samo u Vladi već je pisan od strane jednog odvjetničkog društva i to ne bilo kojeg već onog za koji postoji indicija da je povezano sa VTB bankom, koja je jedan od najvećih kreditora Agrokora. Odlaskom Agrokora u stečaj njezini bi financijski interesi bili ugroženi. Stupanjem na snagu tog zakona onemogućeno je da Agrokor ode u stečaj", kazao je Grbin.

Ivica Todorić Crna knjiga Top News 'Idući tjedan počinju uhićenja, a cilj je Ivica Todorić'

Ruski VTB je inače vlasnik 300 milijuna eura duga Agrokora. U odgovoru tportalu Boris Šavorić, kojega je Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak angažirao kao pravnog savjetnika, rekao je da nema ničega spornog u tome što je njegov odvjetnički ured godinama radio na pravnim poslovima VTB-a prema Agrokoru.

Grbin je u Saboru objasnio i gdje točno vidi moguću intervenciju koja bi eventualno bila posljedica sukoba interesa: "VTB je jedan od najvećih kreditora Agrokora. Odlaskom Agrokora u stečaj njezini (bančini) bi financijski interesi bili ugroženi. Stupanjem na snagu tog zakona onemogućeno je da Agrokor ode u stečaj."

Grbin je rekao i to da ovakav sukob interesa opasno ugrožava rad Vlade, te je pozvao na očitovanje o ovome ministricu gospodarstva Martinu Dalić, "jer je ona na sebe preuzela odgovornost za izradu zakona o Agrokoru", kao i odgovore na pitanja jesu li u izradi "Lex Agrokora" angažirani vanjski suradnici, jesu li oni u tom slučaju bili povezani s VTB-om i drugim kreditorima Agrokora, jesu li za svoj posao bili plaćeni i koliko. Nedavno je direktno.hr objavilo top 20 odvjetničkih ureda u Hrvatskoj po zaradama, te je Odvjetničko društvo Šavorić i partneri smjestio na 10. mjesto s godišnjim prihodom od 14,7 milijuna kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.