Top News
4951 prikaza

Svi na nogama: Maduro spremio avione za krađu 20 tona zlata

Nicolas Maduro
Handout/REUTERS/PIXSELL
Zašto Maduro planira, čini se, iz zemlje iznijeti 1600 poluga zlata koje se u trezorima pripremaju za transport

Čak 20 tona zlata poslagano je i spremno da se iznese iz trezora Venezuele, a misterij koji ih okružuje, kao i pitanje koja je njihova krajnja destinacija - raste.

U Caracasu je, navodno, piše Bloomberg, bio ruski avion kojim je određeni visokorangirani dužnosnik te latinoameričke zemlje trebao odnijeti zlato, ali avion je - poletio bez plijena. Sada je zato u metropolu sletio transportni avion koji je došao iz Dubaija, i time su krenula sve glasnija šuškanja kako je upravo to mjesto gdje će zlato završiti.

Sve se to događa dok Nicolas Maduro, autoritarni vođa zemlje, pokušava oslabiti međunarodni pritisak da se napokon makne s vlasti. Sudbina tih zlatnih poluga postala je važno pitanje i za Venezuelu ali i za međunarodnu zajednicu. Procijenjene su na nekih 850 milijuna dolara, i važne su za zemlju koja je pod Madurom potonula u duboko siromaštvo.

Nedavno je senator iz Floride, Marco Rubio, koji je bio na čelu inicijative zaoštravanja odnosa između SAD-a i Madurovog režima, u tvitu prozvao financijsku kompaniju Noor Capital iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, da orkestriraju transakciju zlata s političarima iz Madurovog kruga. Rubio je upozorio kompaniju kao i svaku avionsku kompaniju koja sudjeluje u "prebacivanju" zlata da će biti podvrgnuti sankcijama od strane Ministarstva financija SAD-a.

Juan Guaido Kriza nad krizama Top News Naftna velesila: Zemlja crnog zlata na rubu kaosa

Prošlog se četvrtka još uvijek pisalo o tome kako 20 tona treba tek napustiti Centralnu banku, kaže izvor iz Venezuele za Bloomberg. Zlato je bilo izvagano i odvojeno kako bi ga se u jednom trenutku moglo transportirati. Izvor ne zna gdje bi zlato trebalo ići niti tko je na drugoj strani potencijalne transakcije. Tada je Flightradar24 pokazivao kako je teretni avion i dalje na aerodromu u Caracasu.

Novinarima se u uredima Noor Capitala u Abu Dabiju nitko nije javljao. Glasnogovornik Centralne banke Venezuele nije odgovarao na mailove, pa niti na sms-ove.

Upozorenje Marca Rubia došlo jedan dan nakon što je Trumpov savjetnik John Bolton poslao sličnu poruku investicijskoj i bankarskoj zajednici.

"Moj je savjet bankarima, trgovcima, brokerima i drugim poduzećima - ne poslujte sa zlatom, naftom ili drugim dobrima koje Madurova mafija krade od naroda Venezuele", napisao je Bolton u tvitu.

Dvadeset tona je jako mnogo zlata, skoro 1600 poluga. Sve zajedno, to je 10 posto deviznih pričuva venezuelanske Centralne banke. Ta su sredstva ključno oružje u žestokoj borbi za prevlast nad državnim financijama između Madura i njegovog glavnog suparnika, Juan Guaida, političara opozicije koji uz američku pomoć pokušava osposobiti tranzicijsku vladu do odlaska (oni smatraju neminovnog) Nicolása Madura.

Prosvjedi u Venezueli Foto galerija Life Katastrofa u Venezueli: Više nemaju ni lijekova

U intervjuima i tijekom novinskih konferencija Guaido opetovano ističe koliko je važno zaštiti to malo sredstava i dobara koji su preostali Venezueli kako bi se mogao financirati dotok prijeko potrebne humanitarne pomoći državi čiji stanovnici u stotinama tisuća bježe preko granice u Kolumbiju

Rekao je da planira kontrirati državnoj odluci o neprimanju strane humanitarne pomoći tako što će uz pomoć susjednih zemalja u državu uvesti konvoje kamiona prepune lijekova.

Guaido je rekao kako će operacija biti "novi test" odanosti vojske Madurovom režimu. 

"Sljedećih će tjedana morati odabrati hoće li pomoći ljudima i pustiti pomoć, ili će se opet stati uz Madura", rekao je.

Guaido niže pobjede proteklih dana. Trumpova je administracija stavila nove sankcije na nacionalnu naftnu kompaniju PDVSA, čime je efektivno blokirala Madura da izvozi sirovu naftu u SAD, a Guaidu je dana kontrola nad venezuelanskim dobrima u Banci federalnih rezervi u New Yorku.

Venezuelanski bolivar Još jedna Tehno Venezuela: Zbog sankcija uvodi virtualnu valutu

Ministarstvo financija je proširilo sveobuhvatnost sankcija kako bi zabranili PDVSA i njezinim klijentima da koriste američki financijski sustav do kraja travnja. Amerikanci koji rade za kompanije koje nisu američke moraju do 29. ožujka prekinuti sve poslove s PDVSA-om.

Prošli je tjedan engleska središnja banka odbila Madurov zahtjev da povuče zlato u vrijednosti 1.2 milijarde dolara nakon što su visokorangirani američki političari, uključujući Boltona i Michaela Pompea lobirali da se Venezuelu posve "odsiječe" od njihovih prekomorskih dobara. 

"Englezi su doslovno ukrali zlato koje leži u njihovoj banci", rekao je Madurov najbliži suradnik Diosdado Cabello u govoru koji je prenijela i nacionalna televizija.

"Imperijalistički šefovi moraju znati da nikada nećemo odustati", kaže. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.