Top News
3955 prikaza

Najveći Trumpov kritičar izgubio bitku s rakom

John McCain
1/3
DPA/PIXSELL
Obitelj senatora Johna McCaina objavila je ovih dana da je najžešći Trumpov kritičar odustao od daljnjih liječničkih tretmana

Senator John McCain, jedna od najvažnijih figura američke politike, koji se već više od godinu dana bori sa zloćudnim tumorom mozga, preminuo je u subotu, nakon što je njegova obitelj u petak objavila da prestaje s liječenjem. Republikanskom ratnom heroju pogoršalo se zdravstveno stanje.

"Prošlog ljeta senator John McCain objavio je ono što je njegova obitelj već znala. Dijagnosticiran mu je agresivni glioblastom, a prognoze su vrlo ozbiljne. Nadmašio je sva očekivanja liječnika ali uznapredovala bolest i njegova životna dob neumoljivo nose svoje. Svojom velikom snagom volje, sad je odlučio prekinuti liječenje", objavila je njegova obitelj, a prenosi New York Times. 

Senator McCain počeo je s tretmanima u srpnju 2017. godine i nije ga bilo u javnosti do prosinca. Obitelj živi u Arizoni i prijatelji bliski obitelji kažu da je njegov kraj blizu.

John McCain | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Unatoč bolesti, ovaj 81-godišnjak aktivno je pratio sva politička zbivanja i poznat je kao vrlo oštar kritičar predsjednika Donalda Trumpa. Naročito nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Za vrijeme liječenja u svoj dom je pozivao bliske prijatelje, no od tada se uglavnom povukao iz javnog života. 

Svi njegovi kolege senatori, iz obje stranke, javili su se obitelji s riječima utjehe i mnogo lijepih riječi o njegovom radu. Mitch McConell, senator iz Kentuckyja i lider republikanaca napisao je za njega da mu je uvijek bio dragi prijatelj i da je imao sreću biti s njim u Senatu.

Demokrat Sheldon Whitehouse s Rhode Islanda napisao je "Neka molitve i naklonost cijele zemlje i svih prijatelja širom svijeta okruže Johna i njegovu voljenu obitelj da u miru provedu ove njegove posljednje sate." 

Mc Cain, koji je bio visokorangirani mornarički admiral, proveo je pet godina kao zatvorenik u vijetnamskom zatvoru tijekom rata. Postao je jedna od središnjih figura američke politike koji se dva puta natjecao za predsjednika države i 2008. pobijedio na izborima unutar stranke.

Odvajanje djece migranata u Americi KONTROVERZA Top News Sve o sramotnom odvajanju djece od roditelja u Americi

U Senatu je žestoko kritizirao Trumpa zbog odbijanja reforme financiranja kampanja, kao i ukidanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti. 

Gledao je kako se pod Trumpovim vodstvom stranka udaljila od mnogih vrijednosti za koje se McCain zalagao. Bio je žestoki zagovornik intervencionističke vanjske politike i bio silno uznemiren kad je Trump najavio svoj plan 'America First', te počeo oštro kritizirati dugogodišnje američke saveznike i institucije poput NATO-saveza, a istovremeno se približavajući Rusiji. 

Desetljećima se zalagao za izbjeglice i predvodio je republikance u nastojanjima da se reformira američki imigracijski sustav, za razliku od Trumpa koji je pokušao sve te inicijative strogo ograničiti.  

Ipak, ni McCain ni Trump nisu sakrivali od javnosti međusobna neslaganja. 

Kao predsjednički kandidat Trump je javno izrekao da ne smatra McCaina nikakvim ratnim herojem jer 'su mu draži oni koji nisu bili zarobljeni'. Budući da je McCain pomogao uništiti republikance u namjeri da ukinu Zakon o prihvatljivoj zdravstvenoj zaštiti, Trump se u mnogim svojim govorima obrušio na senatora iz Arizone i njegov 'palac dolje' za ukidanje zakona.

Iako je ovih dana potpisao zakon o obrani nazvan po McCainu, Trump ni jednom riječju nije spomenuo McCaina koji je predsjednik Odbora oružanih snaga.

John i Cindy McCain | Author: Riccardo Giordano/IPA/PIXSELL Riccardo Giordano/IPA/PIXSELL

Ali ni McCain mu nije ostao dužan. U svojoj zadnjoj knjizi "The Restless Wave", objavljenoj u svibnju, McCain oštro je kritizirao Trumpov moralni karakter, upozoravajući na njegovu sklonost autokratskim vođama i oštrim reakcijama na useljenike. Osim toga, u nekoliko je navrata rekao kako ne želi da mu Trump dođe na sprovod. Nakon što je Trump naizgled prihvatio Putinovu izjavu o tome da se nisu miješali u predsjedničke izbore, McCain je napisao važnu rečenicu. Osvrnuvši se na sastanak Trump-Putin - napisao je da je to jedno od najnečasnijih ponašanja u povijesti američkih predsjednika." 

McCain je jasno dao do znanja da namjerava ostati senator do svoje smrti. Guverner Doug Duceya iz Arizone morat će imenovati njegovog nasljednika koji će biti u službi do 2020. godine. 

Donald Trump Nevjerojatno Top News Trump nadmašio sam sebe - dodijelit će si oprost

Izbor neće biti nimalo jednostavan jer je već otvoren natječaj za zamjenu senatoru Jeffu Flakeu koji odlazi u mirovinu u studenom. Guverner Ducey mogao bi imenovati Marthu McSallyj, relativno umjerenu republikanku, bivšu pilotkinju bombardera američkog ratnog zrakoplovstva, na mjesto Flakea.

No, to bi moglo lako dovesti u Senat i dvoje republikanskih tvrdolinijaša - Joe Arparia ili Kelli Ward. Guverner bi mogao izabrati i Cindy McCain, suprugu Johna McCaina. No, ona je vrlo umjerenih stavova i mogla bi otežati Washingtonu da održe svoju usku većinu kad dođu na red važna glasovanja. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Inkirasta
    Inkirasta 02:10 26.Kolovoz 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com