Top News
2280 prikaza

Što čeka Trumpa ako Cohen i Manafort propjevaju?

Donald Trump
1/2
REUTERS
Predsjednik Trump proživljava najgore dane svog mandata jer ukoliko je htio svojim porukama spasiti Manaforta, moglo bi ga se optužiti za korupciju

Kaznenim postupkom i optužbom po osam točaka za Paula Manaforta, prvog čovjeka Trumpove predsjedničke kampanje, voditelj istrage Robert S. Mueller III zadao je još jedan udarac: ukupno je sad pet okrivljenih, 32 optužena i 187 osumnjičenih za za uplitanje Rusije u demokratske predsjedničke izbore 2016. godine. Sad je tu i jedan od vodećih ljudi te kampanje, a prijeti mu doživotna zatvorska kazna.

Jučerašnje potvrđivanje optužnice javno pokazuje ono što su mnogi govorili od početka istrage: Ovo nije "lov na vještice". Ovo je jedna od najuspješnijih specijalnih istraga u povijesti SAD-a. Uz priznanje krivnje Michael Cohen, bivši osobni odvjetnik predsjednika, koji daje naslutiti kršenje zakona u financiranju kampanje - utorak je doista bio loš dan az predsjednika Trumpa. 

Optužnica Paula Manaforta ne može umanjiti nikakva rasprava, kao što su to skloni raditi Trump i njegovo društvo.  Ne može se ni reći, kao što to Trump tvrdi da se

Donald Trump Na meti FBI-a Top News Snimka razotkrila Trumpa: "Zečicu platite u kešu"

Naprotiv, sudski dokazi ukazuju na vrlo bliske veze gospodina Manaforta s pro-ruskim snagama i njegove očajne financijske transakcije dok je 'volontirao' za drugog predsjednika. Suđenje dokazuje da je Manafort iskoristio svoju poziciju i utjecaj na predsjednika Trumpa tijekom kampanje za osobnu korist, piše The New York Times.

Pružao je brifinge pro-ruskom ukrajinskom oligarhu Janukoviču i zauzeo poziciju u Trumpovoj administraciji pred bankarom koji mu je osigurao zajam za koji inače ne bi imao nikakve uvjete.

Potvrda optužnice također pokazuje kalibar neprijatelja s kojima se suočava predsjednik Trump dok odlučuje hoće li ili ne sjesti na razgovor s gospodinom Muellerom usredotočujući se na opstrukciju pravde. Dok se već vjerovalo da će Trump ipak sjesti s istražiteljem Muellerom za stol i dati iskaz, potvrda optužnice u utorak otklonila je takvu mogućnost i sad gotovo da više i nema nikakvih izgleda da će Trump to učiniti. Trebali bismo se sada pripremiti za potencijalnu produljenu i mnogo opsežniju pravnu bitku te mogućnost da Mueller zatraži subpoenu i tako natjera Trumpa da da iskaz.

Paul Manafort | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL

Nepoznato je hoće li gospodin Mueller ići tim putem. Ako to učini, međutim, njegova pobjeda u predmetu Manafort upućuje gospodinu Trumpu poruku da poseban savjetnik i njegov tim imaju volju i sposobnost da dobiju bitku putem subpoene. Poput slučaja Manafort, zakon je na njihovoj strani. U Sjedinjenim Državama protiv Nixona, Vrhovni sud jednoglasno je utvrdio da predsjednik ne može koristiti povlasticu da uskrati snimke svojih riječi. Nema razloga da se isti princip ne primijeni i na Trumpa. 

Osuđenost gospodina Manaforta također bi trebala poslati neugodnu poruku i drugim optuženicima, vjerojatno uključujući i Trumpovog sina Donalda Trumpa Jr. i njegovog neformalnog savjetnika Rogera Stonea. Koliko znamo, bili su isključeni iz stotina svjedoka koji su morali dati iskaze. Ta činjenica, i javni dokazi o njihovom ponašanju, signaliziraju da se mogu suočiti s istragom g. Muellera.

Donald Trump na konferenciji za novinare Rast i prosperitet Ekonomix Otkrili Trumpove laži o siromašnim Amerikancima

Bilo bi pametno proučiti suđenje Manafortu kao pregled kaznenih postupaka koji bi mogli izaći sljedeći. Kako se pravni pritisak na glavne aktere povećava, tako bi moglo doći i do njihove povećane želje da surađuju s istragom. Taj je pritisak već isplatio određeni profit Muellerovoj istrazi.  

Michael Cohen, Trumpov osobni odvjetnik, u utorak popodne potpisao je sporazum na priznanje krivnje za optužbe vezane uz financiranje kampanje, te bankovnih i poreznih prijevara. Prethodno je sam objavio da ima određene podatke te je na sudu u utorak implicirao da mu je Trump naredio da ilegalno isplati novac u gotovini bivšoj ljubavnici, za šutnju i kako ne bi utjecala na izbore. 

Značajno je, da Cohenov sporazum o priznanju krivnje ne pruža nikakvu zaštitu od dodatnih optužbi koje bi mogao iznijeti posebni savjetnik. 

Michael Cohen | Author: LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL
Osuda Manaforta zajedno sa sve većim pritiskom na njega iz Ministarstva pravosuđa o istraživanju vlastitih navodnih pogrešaka, samo će povećati pritisak na Cohena da surađuje s Muellerom u istrazi samo da bi smanjio vlastitu kaznu. 

Potvrda presude je i loša vijest za Trumpa jer povećava pritisak na Manaforta koji bi mogao također početi surađivati s istražiteljima. U Washingtonu ima još jedno suđenje koje bi moglo dodati pokoju godinu zatvora više, a Mueller navodno ima mnogo više dokaza nego što je prezentirao poroti.  

Niti gospodin Manafort ne može jednostavno čekati predsjednikov oprost. Ali ako ga rump i pomiluje,  Manafort bi trebao očekivati ​​da će državni odvjetnici pribjeći drugačijoj taktici. Naime, Trump mu može dati oprost na one presude koje su donesene po federalnim zakonima i spadaju u federalna kaznena djela, no u njegovoj optužnici je i mnogo kaznenih djela na razini države i od njih nema predsjedničkog pomilovanja. Sve to moglo bi natjerati Manaforta da surađuje pogotovo nakon što je utorak sud otkrio što porotnici misle o njegovoj upitnoj poslovnoj praksi i aktivnostima. 

Donald Trump 11. rujna Top News Trump u panici zbog nove knjige koja otkriva kako vlada

Osim toga, kad bi Manafortu dao oprost, to bi bilo razornije za Trumpov mandat nego išta što je do sad napravio. Ustav i zakoni naše zemlje ne dopuštaju Trumpu da oprašta mogućnost ili izričitu ponudu novca u s izravnom koruptivnom namjerom.  

Ako su Trumpove izjave o Manafortu baš u trenutku kad je raspravljala porota, bile taktika i nastojanje da ometaju ili štete istrazi to bi se moglo okarakterizirati kao pomaganje u ometanju pravosudnog postupka, odnosno istrage i to bi mu moglo naštetiti. 

Ako su pak Trump ili njegovi predstavnici otišli još i korak dalje i indirektno obećali pomilovanje Manafortu i drugim potencijalnim svjedocima  kako bi promijenili iskaz ili odbili svjedočiti, kao što sugeriraju već i neka izvješća, to bi se onda već moglo okarakterizirati i goniti kao direktno pomaganje u korupciji. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 08:09 23.Kolovoz 2018.

    Imamo mi svoje vlastite političke afere,o njima pišite(nemate muda),Trump je previsoko za naše pojmove i komentare.