Top News
2112 prikaza

Gubitnici u SDP-u: Plakat će za Zokijem

Održana 14. Konvencija Socijaldemokratske partije Hrvatske
Marko Lukunić (PIXSELL)
SDP-ovci su u subotu pokazali da nisu poltroni - velikim su dijelom ignorirali šalabahtere

Gordan Maras ne samo da nije uspio ući među 18 članova predsjedništva stranke, nego nije uspio postati ni član Glavnog odbora, ući među 103 najznačajnija SDP-ovca. Milanka Opačić pak prvi put u zadnjih 10 godina nije ušla u vrh stranke.

Milanka Opačić i Zoran Milanović | Author: Kristina Stedul Fabac (PIXSELL) Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)
No Opačić je na subotnjoj konvenciji dobila više glasova nego neki koji su ušli u predsjedništvo, poput Mihaela Zmajlovića. Ona će vjerojatno ostati potpredsjednica Sabora jer je predsjedništvo u kojemu Davor Bernardić dijeli utjecaj sa stranačkom oporbom vjerojatno neće smijeniti.

Veliki je gubitnik Tonino Picula, kojega je jedna jedina rečenica - ona kako ne namjerava napustiti dobro plaćeno mjesto zastupnika u Bruxellesu, nego će SDP voditi iz Belgije, stajala ne samo fijaska na ovim izborima, nego ga je, možda, usmjerila prema političkoj mirovini.

Upitno je hoće li nakon svega biti kandidat SDP-a na sljedećim predsjedničkim izborima, što je njegova krajnja ambicija. Čini se, međutim, da šanse za tu kandidaturu rastu Zlatku Komadini, koji čeka u niskom startu. Željko Jovanović je također loše prošao, nije ušao u predsjedništvo, pa nakon konvencije više neće imati veću vidljivost kao političar nacionalne razine. Među najveće gubitnike može se svrstati i Davorka Vidovića te Miranda Mrsića, koji je dobio puno glasova, ali nije ušao u predsjedništvo, pa mu ostaje samo saborski odbor za rad i saborska fotelja. Ipak, čini se da Bernardić ima nekih planova s Mrsićem, jer će s njim sljedećih dana predstaviti prijedlog zakona o povećanju minimalne plaće. Branko Grčić je također gubitnik. Njemu je za ulazak u predsjedništvo nedostajalo samo 70-ak glasova.

Biljana Borzan | Author: Ivica Galović (PIXSELL) Ivica Galović (PIXSELL)
Dobitnici su Biljana Borzan, koja je prethodnih mjeseci puno pričala o kvaliteti hrane i time, dijelom, SDP-u pokazala pravac uspjeha. Tu su i Fred Matić, Peđa Grbin, SDP-ov Veli Joža, te Boris Lalovac, koji je postao potpredsjednik i osigurao si mirnu budućnost jer će se sad moći posvetiti borbi protiv moćnika.     

Stranka je, misle upućeni insajderi, na ovoj konvenciji kaznila ideju partijske vrhuške, oba njezina krila, da “šalabahterima” usmjeri glasove baze. Čini se da su SDP-ovci glasali vrlo razumno i prema individualnoj procjeni. Gordan Maras nije bio uspješan ministar, iako se isticao glasnošću i ambicijama. U SDP-u se prepričava dosjetka kako bi se Maras kandidirao i za Papu, samo kad bi vidio da se za to radno mjesto otvara natječaj. Željko Jovanović nije bio popularan ministar, no nije uspio ni u obećanju da će isušiti nogometnu močvaru. U HDZ-u su redovito navijali za njegovo što češće pojavljivanje na televiziji jer su računali na to da im donosi glasove.

Davorka Vidovića SDP-ovci očito vide kao člana “savjeta federacije” - tako se u bivšoj državi i bivšem sustavu zvalo tijelo u koje su smještani stariji kadrovi kojima su davane počasti, ali ne i vlast. Nenad Stazić također više nije dio stranačke elite, iako Stazić nikad i nije bio dio nomenklature. On je prije “fantazista”, čovjek koji u Saboru osigurava verbalne napade na protivnike.

“Beroidi” - tvrdi zagovornici Davora Bernardića, nisu dominantna snaga u vrhu stranke, kao što su milanovićevci bili u vrijeme prošlog predsjednika. Rajko Ostojić je jednim dijelom sljedbenik, ali je jednim dijelom i kreator Bernardićeva uspjeha, a u tu se skupinu mogu uvrstiti i već spominjani Zlatko Komadina te Nenad Livun. Među “beroide” treba svrstati i Ivanu Posavec Krivec.

Dosta je, međutim, brojna frakcija “suncokreta” - esdepeovaca koji su se okretali kako sunce sja, odnosno kako vjetar puše.

Arsen Bauk | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
"Arsen Bauk je prvi suncokret stranke. On je SDP-ov Gordan Jandroković, sette bandiere, kako kažu Talijani - do zadnjeg trenutka na pravoj strani, od zadnjeg trenutka na pravoj strani. On je uspio, iako je u njegovoj županiji Ranko Ostojić prošao bolje od Bernardića, a on je podržavao Beru. No na vrijeme se prešaltao. Tu je i Ivo Jelušić - bio je veliki protivnik Davora Bernardića, a danas je član predsjedništva SDP-a, pa se čak spominje i kao kandidat za gradonačelnika. Idući tjedan ćemo raditi anketu, pa ćemo vidjeti može li Jelušić proći, ima li realne šanse", kaže naš izvor iz SDP-a.

Paradigmatski primjeri “suncokreta” su i Mihael Zmajlović, kao i Siniša Hajdaš Dončić, koji su podržavali Orsata Miljenića.

U tu grupu svrstavaju i Franka Vidovića koji je, kažu u SDP-u, jedan od glavnih krivaca za poraz SDP-a na parlamentarnim izborima. Vidović je, naime, organizirao famozni sastanak Zorana Milanovića s Josipom Klemmom, sastanak koji je - kako se danas jasno vidi - Zoranu Milanoviću trasirao put u političku mirovinu, a Hrvatsku skrenuo s dotadašnje putanje.

"Prema ovoj konvenciji vidi se da je Milanovićeva ostavština bolja nego što su mnogi skloni priznati. Iza njega je u stranci ostalo puno kvalitetnih ljudi", kaže nam drugi član SDP-a.

Doista, i novo predsjedništvo i glavni odbor SDP-a nisu oporba za odbacivanje: imaju koalicijski kapacitet, mnogo stručnih ljudi i mogu kotirati kao jezgra neke buduće hrvatske vlade.

‘Suncokretima’ treba pribrojiti i Domagoja Hajdukovića, koji je na vrijeme nanjušio promjenu", kaže naš izvor koji dodaje da će “suncokreti” postati politički važni nakon lokalnih izbora. Oni će, naime, pokazati kako se kreće Bernardićev rejting. Uvijek na “mrtvoj straži”, oni će pucati ako Bernardić počini krivi korak, odnosno svrstat će se uz njega ako mu bude išlo dobro.

Dobitnici stranačke konvencije su Biljana Borzan i Fred Matić. Biljana Borzan, autsajderica, bavila se kvalitetom hrane, egzistencijalnom temom, i to je prepoznato. Matić je dokaz da šalabahteri ipak ne mogu biti presudni ako se misli glavom.  

Željko Jovanović

Nije dobio potporu SDP-ovaca. Želio je postati član predsjedništva stranke.

Tonino Picula 

Priznanje da želi ostati u EU parlamentu od favorita ga je učinilo gubitnikom.

Milanka Opačić

Ostat će potpredsjednica Sabora jer u predsjedništvu nisu samo Berini fanovi.

Gordan Maras

Doživio je havariju težih dimenzija, nije ušao ni u Glavni odbor koji ima 103 člana.

Branko Grčić

Milanoviću bliski drug ostao je kratak za 70 glasova da uđe u predsjedništvo.

Mirando Mrsić

Dobio je puno glasova, ali nedovoljno za predsjedništvo. No ipak nije još otpisan.

Zdravko Ronko

Slavonski šerif pripada SDP-ovim veteranima i kao takav nije dobro prošao.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.