Top News
25453 prikaza

Haški tužitelj: "Žao mi je što smo oslobodili Gotovinu"

Ante Gotovina se vratio u Zagreb nakon oslobađajuće presude
Marko Prpić (PIXSELL)
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, što ga je UN osnovao 1993., zatvorio je svoja vrata u prosincu

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz u razgovoru za Večernje novosti izrazio je žaljenje zbog nekoliko oslobađajućih presuda Haškog suda, među ostalima, za hrvastke generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i bivšeg načelnika generalštaba jugoslavenske vojske Momčila Perišića.

"Nismo zadovoljni zato što smo predočili najbolje dokaze koji su bili na raspolaganju, ali suci se nisu složili s nama", kazao je Brammertz. 

Razoreni Vukovar Otkriće Top News Dokument koji je 1971. najavio srpsku agresiju na Hrvatsku

"Međutim, također je važno reći da smo u svim tim predmetima dokazali da se zločini jesu dogodili, tako da će materijal iz tih predmeta biti korisni nacionalnim tužiteljstvima ako će htjeti nastaviti s procesuiranjem tih zločina", dodao je. 

Na pitanje kako to da su srpski osuđenici na Haškom sudu dobili ukupno 1024 godine zatvora, a hrvatski samo 183, Brammertz je odgovorio da su se "Srbi borili u Hrvatskoj, u BiH i na Kosovu, a njihovi vođe počinili su strašna etnička čišćenja na svim tim mjestima". 

"Ako se prihvati ova osnovna činjenica, onda nimalo ne iznenađuje da su većina onih koje je ICTY osudio Srbi. Ako se ta činjenica ne prihvati, što je izgleda slučaj među srpskim dužnosnicima i u javnosti, onda se stvarno radi o odbijanju prihvaćanja istine", naglasio je Brammertz.

Pokolj u Ahmićima Jesu, ubijali su Top News Te zločine je počinio netko 'naš', u 'naše' ime!

Na pitanje je li moguće iz haških presuda zaključiti da nitko iz srbijanskog državnog vrha nije sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, ali iz hrvatskog vrha jest, Brammertz je odgovorio negativno. 

"U više predmeta utvrđeno je da su srpski čelnici bili dio UZP-a za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, uključujući srpske dužnosnike poput Slobodana Miloševića i Nikole Šainovića", kazao je. 

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, što ga je UN osnovao 1993., zatvorio je svoja vrata u prosincu. Njegove nezavršene postupke preuzima Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu. Brammertz ostaje glavni tužitelj toga mehanizma. 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • marlon29 07:56 10.Prosinac 2018.

  Hag je osnovan da se kompenzira sranje koje je UN napravio u Srebrenici...

 • marlon29 07:56 10.Prosinac 2018.

  Hag je osnovan da se kompenzira sranje koje je UN napravio u Srebrenici...

 • marlon29 07:56 10.Prosinac 2018.

  Hag je osnovan da se kompenzira sranje koje je UN napravio u Srebrenici...