Top News
162 prikaza

HDZ je dobio u Vrgorcu, ali bitka još traje

Tomislav Karamarko
Goran Stanzl (PIXSELL)
HDZ nije propustio ni jedan detalj - uložili su veliki novac, pripremili teren, razgovarali sa svakim simpatizerom i članom

Stvari stoje ovako. Na prijevremenim izborima za gradsko vijeće Vrgorca, HDZ-ova lista osvojila je sedam vijećnika - jednog manje od broja potrebnog za pobjedu. 

Tomislav Karamarko | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)

Druga politička snaga Vrgorca, Nezavisna lista mladih, ima ih pet, SDP dva, HNS jednog. HDZ - na čijoj je listi i jedan član Hrvatske stranke prava Ante Starčevića, dakle, ne može sastaviti vlast ne pridobije li na svoju stranu jednog vijećnika, dok ostale stranke i liste ne mogu računati na Vrgorac ako se svi zajedno ne dogovore protiv HDZ-a.

Što se tiče izbora za gradonačelnika, i tu slijedi drugi krug, u koji idu kandidat HDZ-a i nezavisni.

"HDZ-ovac ima veće šanse", kažu nam upućeni Vrgorčani.

HDZ je na službenoj internetskoj stranici dao optimistički intonirano priopćenje, lišeno egzaltacije i trijumfalizma. Dosta realistično, rečeno je:

"Kandidat HDZ-a i Domoljubne koalicije za gradonačelnika Rudolf Grljušić osvojio je 46 posto glasova", piše u priopćenju. 

I ova uvjerljiva pobjeda, unatoč pojedinim anketama, potvrdila je još jednom snagu HDZ-a i Domoljubne koalicije.

U priopćenju se dodaje:

HDZ | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)

"Nadamo da će za dva tjedna, u drugome krugu u izborima za gradonačelnika, naš kandidat Rudolf Grljušić dobiti još veće povjerenje građana, koje će omogućiti normalan i nesmetan rad Grada Vrgorca, na dobrobit svih njegovih građana."

HDZ-ov rezultat jest uvjerljiv, ali do kraja drugog kruga nije moguće govoriti o pobjedi, jer vlast nije formirana.

Dobije li gradonačelnika, HDZ će imati pravo reći da je to završna pobjeda u dugom nizu neprekinutih političkih uspjeha. Osvoje li i vlast u Vijeću, ta se ocjena samo pojačava.

Je li Vrgorac model prema kojemu će se raspetljati i hrvatski parlamentarni izbori? HDZ, čini se, ipak ima razloga za bojazan, jer su u Vrgorcu, kako kažu naši izvori, izveli nadljudski napor da pobijede. 

Navodno je utrošeno oko 300 tisuća kuna, znatno više no što su na izbore utrošile sve druge liste i stranke zajedno. Neki će Vrgorčani reći i kako su lažni birači, njih oko 500, plaćani po 300 kuna. 

Treba vidjeti hoće li te tvrdnje biti procesuirane ili će sve ostati na gradskim glasinama.

"Doznali smo nekoliko detalja iz HDZ-ove izborne kuhinje", kaže jedan izvor ihz Vrgorca.

Tomislav Karamarko | Author: Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL

"Upregnuli su gradske ustanove u kampanju, u prostorijama Gradskog kulturnog središta im je bio stožer i sva logistika. Iz gradskog Komunalnog poduzeća uzeli su popis neplatiša vode, išli do njih i davali obećavanja da će im oprostiti račune ako glasuju. Udarnici stranke popisivali su svaku osobu koja je izašla na izbore, a one ostale bi zvali i prijetili. Bilo je mnogo pritisaka na promatrače. Zvalo se i Hercegovce koji nisu baš bili od volje doć’ glasovat, da ako ne dođu, da će ih odjavit s adresa na kojima su prijavljeni, a radi se najčešće upravo o HDZ-ovcima koji su ih prijavljivali na svojim adresama. Kako smo granica i imamo dosta policajaca, njima se prijetilo da moraju glasovati za HDZ ili ništa od promaknuća ili premještaja koje su očekivali. Dakle, opće nezakonje, stotine i tisuće kaznenih djela. Od dna do vrha. Za neko vrijeme, znat ćemo i ishod utrke za vijeće."

"Oporba će se okupiti za dva tjedna. SDP će interno nagovarati svoje da glasuju za nezavisnog. U Vijeću je dogovor SDP-a, HNS-a i NLM-a vrlo izgledan. Svi žele srušit’ HDZ", kaže naš izvor. 

Mjesto gradonačelnika HDZ može izgubiti samo čudom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.