Top News
1246 prikaza

HDZ je u Vukovaru dijelio Hrvatsku kao što je dijeli u Jasenovcu

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović obišao Spomen-područje Jasenovac
Nikola Cutuk (PIXSELL)
Činjenica da je državni vrh iznenada osudio ustaške zločine pokazuje kako oni 2016. godine misle i znaju da za to stvarno ima potrebe

Prije tri godine, na dan obilježavanja pada Vukovara, u tom gradu organizirane su dvije kolone sjećanja. Jedna “vukovarska”, na čelu s HDZ-om i Stožerom za zaštitu hrvatskog Vukovara, i jedna koju su prozvali “nevukovarskom”, ona službena s državnim vrhom. 

Kolona sjećanja u Vukovaru | Author: Grgur Zucko (PIXSELL) Grgur Zucko (PIXSELL)

Ta “nevukovarska” kolona nikada nije došla do svog odredišta jer joj je organiziranom akcijom blokiran put. Bio je to prvi korak HDZ-a prema povratku na vlast. 

Iduće godine ideja s dvije kolone opet je provedena. U onoj Karamarkovoj tad se našla i predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, samo što je tad ipak došlo do spajanja kolona, bez blokada i incidenata. 

Ali HDZ je još jednom morao pokazati da postoje dvije Hrvatske. 

Nažalost, sve ono što se tada događalo u Vukovaru vodilo je onome što se ovih dana događa oko komemoracije u Jasenovcu. 

Organizacije žrtava ustaškog logora odlučile su bojkotirati službeni događaj u znak prosvjeda zbog HDZ-ove politike, zbog revizije povijesti i revitalizacije ustaškog pokreta, zbog Zlatka Hasanbegovića u Vladi. 

Na što ih je Karamarko, skupa s Kolindom, pa onda i premijerom Oreškovićem, kao i Božom Petrovim, optužio za “izazivanje podjela”.Oni koji su bojkotirali službenu komemoraciju u Vukovaru i provocirali s dvije kolone sada dijele packe. 

U Vukovaru je HDZ uz pomoć Stožera oduzeo legalnoj i legitimnoj vlasti pravo na odavanje počasti žrtvama, a sad žrtvama Jasenovca prigovara da žele “manipulirati” žrtvama i “politizirati” komemoraciju. 

To nije licemjerno samo zbog primjene dvostrukih kriterija nego zbog činjenice da Karamarko poziva žrtve na komemoraciju u Jasenovac, iako on tamo nikad nije bio, a Kolinda je lani sama bojkotirala komemoraciju i otišla u “privatni posjet”. 

Kolona sjećanja u Vukovaru | Author: Davor Javorovic (PIXSELL) Davor Javorovic (PIXSELL)

Od Vukovara do Jasenovca kratak je put. Politika koja je manipulirala kolonama u Vukovaru u iduće tri godine radikalizirala je scenu, pokrenula val revizije povijesti, otvorila vrata relativizaciji ustaških zločina i Jasenovca te dovela do toga da Židovi, Srbi i antifašisti ne žele zajedno s Karamarkom, Kolindom, Hasanbegovićem sudjelovati na komemoraciji.

Nije to samo sramota za ovu vlast, koja nije štedila riječi da krivnju svali na žrtve, nego pokazuje put kojim ide Hrvatska.

Dapače, sama činjenica kako je državni vrh ovog tjedna uglas osudio ustaški zločin svjedoči o tome kako oni vjeruju da 2016. godine za to ima potrebe. Da je nacionalistički zloduh izašao iz boce. 

Vukovar je, dakle, bio uvertira za Jasenovac. A Jasenovac bi mogao biti uvertira za nešto gore. HDZ je u Vukovaru dijelio Hrvatsku, kao što je sada doveo do podjele u Jasenovcu. A sve pod parolom zajedništva.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.