Top News
6881 prikaza

HDZ ne smije rušiti Plenkija, ali zato ga Kolinda cipelari

Andrej Plenković
Patrik Macek (PIXSELL)
Samo mjesec dana premijer se iz državnika pretvorio u političkog brodolomca koji se drmusa na splavi

Kaže se da je nepristojno, pa i podlo, cipelariti čovjeka kad je na podu. Kolinda Grabar Kitarović ne mari previše za to. 

Samo dva dana nakon što je Andrej Plenković jedva preživio politički atentat na Saboru HDZ-a u režiji Davora Ive Stiera i samo četiri dana nakon što je bio prisiljen ugurati dva Karamarkova ministra u Vladu, predsjednica je izvršila novi udar na premijera. 

Poslala mu je prijedlog za održavanjem zajedničke sjednice Vlade kao provjerenu predsjedničku metodu ponižavanja premijera, a kad je ovaj to odbio, optužila ga je zbog “taštine”. 

Andrej Plenković Ressler prvi Top News Jednim potezom Plenki otkriva što misli o Vasi i Stieru

“Žao mi je što premijer nije prihvatio moju ispruženu ruku suradnje”, sarkastično je poručila Kolinda Grabar Kitarović.

Iako, to bi zapravo mogla biti ruka koja bi Plenkovića trebala gurnuti preko ruba provalije. Jer u samo mjesec dana premijer se iz državnika pretvorio u političkog brodolomca koji se drmusa na splavi i preživljava iz dana u dan. 

A nakon napada Davora Ive Stiera na stranačkom saboru mora dobro paziti za čiju ruku će se uhvatiti. Zahtjev s Pantovčaka za sjednicom Vlade oduvijek se tumačio kao narušavanje autoriteta premijera, još više nakon što Plenković ostao bez dobrog dijela autoriteta nakon afere Hotmail. 

I kad se taj Kolindin zahtjev, zakamufliran u raspravu o demografskim mjerama i garniran patroniziranjem “taštog” premijera, stavi u širi kontekst, jasno je da je predsjednica postala visokom pokroviteljicom rušenja Plenkovića. 

Milijan Brkić je obavio imenovanje novih ministara, Stier bacio bombu na Saboru HDZ-a, a Kolinda je sve to zaokružila novim napadom na premijera. 

Krug oko Plenkovića se zatvara i premijer gubi sve više saveznika. Nije stoga nikakvo čudo da je Večernji list ovoga tjedna otvorio priču o velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a u kojoj se pod prvim uvjetom navodi “izbor predsjednika Republike u parlamentu”. 

Nakon Milorada Pupovca sad bi Plenkovića trebao spašavati i Davor Bernardić koji to, ruku na srce, i čini svojim nebuloznim rušenjem rejtinga SDP-a. 

Davor Bernardić Slon u staklarnici Top News 'Jedino što Bero priprema je koalicija s HDZ-om'

Politički, to bi značilo grupiranje liberalne ljevice nasuprot konzervativne desnice pod vodstvom Brkića i pokroviteljstvom Kolinde, ali i kontra populističko-klerikalne najezde Živog zida i Željke Markić

Odjednom imamo tri neformalna politička klana koji stupaju u “neprincipijelne koalicije”, a sve u svrhu vlastitog opstanka. HDZ je svjestan da zasad ne može rušiti Plenkovića koji jedini održava tanku koaliciju u Saboru, ali ga može ucjenjivati.

Kitarović ga ne može rušiti, ali ga može politički osakatiti. Ipak, u tom zanosu predsjednica mora misliti na to tko će je podržati na sljedećim izborima. 

Ovako “tašti” Plenković mogao bi joj, za osvetu, podmetnuti protukandidata iz HDZ-a. A u tom slučaju Kolinda se može pozdraviti s paunima na Pantovčaku.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vlado 15:29 01.Lipanj 2018.

    cipelari ona sebe, ne zna gdje je šuplja

  • kamilo 14:51 01.Lipanj 2018.

    Kada vidis suze radosnice nalcu Tomislava Klausk nad Plenkovicem onda znamo danes Plenki vise nezanima jerje na strani koji potkopavaju HDZ astim i hrvacku