Top News
294 prikaza

HDZ opet obećava 1.000 eura za novorođenčad

Ivana Maletić
Robert Anić (PIXSELL)
Novim izbornim ciklusom ponavljaju se obećanja provođenja mjera koje su vladajući imali priliku provesti

"Isto tako, imamo mjeru jednokratne pomoći od 7.500 kuna, koju mislimo zaista i provesti", izjavila je HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić. Time se aktualizirala, po tko zna koji put, najavljena mjera isplate jednokratne pomoći roditeljima nakon rođenja svakog djeteta.

Tomislav Karamarko | Author: Robert Anić/PIXSELL Robert Anić/PIXSELL

Takvu mjeru prvi je najavio bivši HDZ-ov šef Tomislav Karamarko u predizbornoj kampanji prošle godine. Stručnjaci su odmah kritizirali takav način jednokratne pomoći. Demografi su naglašavali da je potrebna sveobuhvatna pronatalitetna politika, a da jednokratna pomoć nije ništa do čisti populizam.

Tijekom Vlade Tihomira Oreškovića, Karamarko je izjavio da su osigurali 100 milijuna kuna sredstava za isplatu, ali da jedino nedostaje donošenje novog zakona kojim bi se uredila isplata. "Obećali smo tisuću eura po novorođenom djetetu, da to je istina. Osigurali smo i 100 milijuna kuna sredstava za to, prema tome od 1. 09. će to vjerojatno krenuti, moramo donijeti adekvatni zakon. Prema tome doista Vlada je socijalno osjetljiva i vjerujte reformska Vlada jest, da, ali na taj način da tu reformu osjete oni koji su zaslužili a ne oni koji su potrebiti i siromašni", izjavio je Karamarko u Hrvatskom saboru.

Bernardica Juretić | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

S druge strane, ministrica Bernardica Juretić samo nekoliko dana kasnije izrazila je znatno manje uvjerenje da će isplata krenuti, usprkos navodno osiguranim sredstvima. "Ja se toplo nadam da kreće jer mi smo sad u proceduri formiranja radne skupine za izradu zakona. Znači zakon bi trebao par mjeseci dok ga Sabor raspravi usvoji. Mislim da je objektivno očekivati od 1.9.", rekla je Juretić sredinom travnja ove godine. 

Nedugo nakon toga postalo je jasno da se vladajuća većina ne može održati, Sabor je glasao za samoraspuštanje, a vladajući su ipak priznali da neće moći donijeti zakon o jednokratnim pomoćima za novorođenčad. Ministrica Juretić rekla je da će Vlada donijeti uredbu kojom će obuhvatiti djecu rođenu nakon 1. rujna, ali je naglašeno da uredba može trajati najviše godinu dana.

Oleg Butković | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

Od toga je prošlo skoro mjesec dana, a uredba nije izglasana na sjednici Vlade. Štoviše, ministar prometa Oleg Butković rekao je krajem srpnja da nije dobro donositi uredbu koja će ostati na snazi mjesec dana, točnije samo do novih izbora. 

Tako smo od pompozno najavljivanih 1.000 eura za svako dijete došli do toga da iz Vlade govore kako ništa od toga i sada, pred nove izbore, počinje novi ciklus pronatalitetnih obećanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.