Top News
576 prikaza

"Hitovi" ministrice Šikić: Kako se puni proračun, imamo li obrazovanih...

Nada Šikić
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Po svemu sudeći, ministrica će prije ostati zapamćena po dosta neobičnim izjavama nego po učinku na mjestu ministrice u jako kratkom mandatu

Nada Šikić (HDZ), ministrica rada i mirovinskog sustava usjela je u utorak još jedan put iznenaditi javnost izjavom kako u Hrvatskoj ima previše visokoobrazovanih građana.

"Ta količina visoko obrazovanih ljudi ni u Hrvatskoj niti igdje u svijetu nije potrebna", rekla je ministrica Šikić i naravno automatski postala "hit" na društvenim mrežama, kao i više puta do sada kada je kao ministrica pokazivala svoje neznanje i nepoznavanje resora koji je dopao u ruke.

Osim što je riječ o izjavi koja nikako ne bi trebala doći od jednog visokog državnog dužnosnika, ta je izjava upala u trenutku kada je Hrvatska podijeljena oko kurikularne reforme, ali i obrazovanja općenito, čime je Šikić, kao predstavnica Vlade koja je ukinula kurikul samo potvrdila da je ovoj Vladi, koja je u odlasku, obrazovanje uistinu bila zadnja rupa na svirali.

No, njezinu tvrdnju da u Hrvatskoj ima previše visokoobrazovanih je dosta lako provjeriti putem Eurostata koji kaže da smo bolji samo od Češke, Slovačke i Rumunjske. Za nekim drugim državama debelo zaostajemo. Primjerice, Litva ima gotovo 60% stanovnika u dobi između 30 i 34 godine s visokim obrazovanjem.

Međutim, to čak i nije najzanimljivija izjava ministrice sa stažom kraćim od šest mjeseci. Nada Šikić slavu je stekla u trenutku kada je, kao već imenovana i postavljena ministrica priznala da ne zna odakle se puni državni proračun.

"Ne znam odakle se sveukupno skuplja novac za državni budžet. Jedan dio se prikuplja iz sredstava plaća od svakog radnika, a ostali se dio financira iz državnog proračuna. A odakle novac u državnom proračunu, vjerojatno od svih poreza i svega ostalog što je namijenjeno za državni proračun", rekla je Šikić u razgovoru za Dnevnik Nove TV krajem veljače ove godine.

Izjava o nepoznavanju punjenja proračuna izazvala je velik odjek u domaćim medijima, pa je samo dan kasnije ministrica pokušala objasniti izjavu jednom još zanimljivijom.

Nada Šikić - vlada | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

"Sasvim sam sigurna da ću do kraja mandata biti potpuno upoznata i kompetentna u svim segmentima područja rada", kazala je ministrica u kratkom razgovoru za Tportal. Osim toga, ponovila je da nije njena dužnost znati detalje punjenja državnog proračuna već je za to zadužen ministar financija.

U istoj emisiji s kraja veljače izjavila je da njena Vlada neće rezati mirovine ili plaće. "Stanje mirovinskog sustava je sigurno održivo", pričala je u veljači ministrica Šikić.

Manje od dva mjeseca je prošlo da bi ministrica promijenila stavove o održivosti mirovinskog sustava. "Osam naših županija ima veći broj umirovljenika od zaposlenika, sustav kao takav je u teškoj krizi, padat će nam sve više i više mirovine", pričala je Šikić u Dnevniku HRT-a. U središnjoj informativnoj emisiji državne televizije gostovala je kako bi predstavila zakonski prijedlog podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina.

Nekoliko dana kasnije, upitana ima li u HDZ-u protivnika mirovinske reforme, izjavila je: "Ne vjerujem da takvih ima u HDZ-u, osim toga taj se zakon neće odnositi na nas, nego na našu djecu".

Jedna od rijetkih odluka trenutačne Vlade bila je ona o rezanju troškova službenih automobila, mobitela i nekih drugih troškova reprezentacije. Za raspravu jedina se javila ministrica Šikić kako bi rekla da je ta odluka nepotrebna. Podsjetimo, na toj sjednici odlučeno je da vladini dužnosnici mogu odsjedati u hotelima kategorije 4* ili manje, srezani su troškovi službenih mobitela i raspolaganje službenim automobila. Idući dan, opet je pokušala opravdati svoje protivljenje rezanju troškova.

"U mom ministarstvu kolegice svakodnevno komuniciraju s Bruxellessom. Hoćemo li mi izgubiti sredstva iz EU fondova zbog toga što telefonski račun ne smije biti veći do 400 kuna? Šta je u tom segmentu skuplje?", izjavila je ministrica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.