Top News
1532 prikaza

HNS-ovci koji ulaze u Vladu: Jedan je radio kod Čačića

Kolaž Plenković i HNS-ovci
1/3
PIXSELL
Iznimno je burno ovih dana u HNS-u, ali čini se da je napokon postignut dogovor u ulasku u Vladu

Tri ministarske fotelje i potpredsjedništvo vlade, prema svemu sudeći cijena je to koju je Andrej Plenković bio spreman platiti za HNS-ovu podršku u Saboru. 

Novi ministri bi tako trebali postati Predrag Štromar, bivši varaždinski župan bi trebao postati ministar graditeljstva, Blaženka Divjak, doktorica matematike bi trebala preuzeti obrazovnje i Ranko Marijan, sudac Vrhovnog suda za kojeg se sprema mjesto ministra pravosuđa. 

Štromar, kao bivši župan, pomalo je neslavno izgubio od Radimira Čačića, političkog feniksa iz Varaždina. Zanimljivo je spomenuti da je Štromar jedno vrijeme radio u Coningu, slavnoj Čačićevoj građevinskoj firmi. U njegovoj biografiji upada u oko jedan doista zanimljiv detalj. Štromar, naime, tvrdi da ga je odlikovao Stjepan Mesić za "osobite zasluge u gospodarstvu za uspješno provođenje projekta izgradnje škola po modelu javno-privatnog partnerstva"

Predrag Štromar, kandidat za ministra gradnje | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Blaženka Divjak je profesorica na Fakultetu organizacije i informatike, ujedno bivša prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu, i to u vrijeme drugog mandata rektora Aleksa Bjeliša (2010.-2014.). Divjak se 2014. natjecala za rektoricu Sveučilišta u Zagrebu i u drugom krugu za četiri glasa izgubila od Damira Borasa.  

Rođena je 1. siječnja 1967. godine. Divjak je 1998. godine postala doktorica prirodnih znanosti, znanstveno polje: matematika. U svom znanstvenom i stručnom opusu ima 50 znanstvenih radova, 30 stručnih radova, 50 izlaganja na znanstvenim konferencijama... Uz to autorica je 7 knjiga, od čega su dva sveučilišni udžbenici iz matematike.  

Blaženka Divjak, kandidatkinja za ministricu obrazovanja | Author: Borna Filić/PIXSELL Borna Filić/PIXSELL

Kako navodi srednja.hr, Blaženka Divjak u posljednjih godinu dana javno ističe svoje nezadovoljstvo i upozorava na brojne dvojbene, često nezakonite i protustatutarne odluke uprave Sveučilišta, a koje se u prvom redu tiču Filozofskog fakulteta i Hrvatskih studija. Štrajk i blokadu na HS-u javno je podržavala, oštro je kritizirala novi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, popularno nazvanog 'lex Boras', a sudjelovala je i u burnoj javnoj raspravi o izmjenama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, zalažući se za istu HKO razinu sveučilišnih i stručnih diplomskih studija. Izvan sveučilišne sfere, Divjak je sudjelovala u pisanju Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, podržava provođenje Cjelovite kurikularne reforme i sudjelovala je u prosvjedu 1. lipnja zbog netransparentnosti u radu Povjerenstva Dijane Vican i izboru nove Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu.

Ranko Marijan 2004. godine, kada je imenovan u najviši sud u Hrvatskoj, postao je najmlađi sudac Vrhovnog suda. Rođen je 16. listopada 1954. godine u Karlovcu, a 1978. je diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bio je sudac Općinskog i Županijskog suda u Zagrebu, a od 2000. do 2001. bio je zamjenik ministra pravosuđa, uprave i lokalne samouprave. 

Ranko Marijan, sudac Vrhovnog suda | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL

Kako se navodi u njegovoj službenoj biografiji, Marjan  je kao predsjednik Državnog izaslanstva Republike Hrvatske izlagao na europskim i svjetskim konferencijama o pretpostavkama neovisnosti pravosuđa, učinkovitosti sudskog postupka i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije (London, Beč, Budimpešta, Bukurešt i Trst). Bio je predsjednik ispitne komisije za polaganje pravosudnog ispita, te član radnih skupina Ministarstva pravosuđa za izradu više Nacrta prijedloga izmjena i dopuna zakona.

Uz to, bio je i predavač na stručnim seminarima za suce i državne odvjetnike o problemima u primjeni Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku, sudačkoj etici i učinkovitosti sudskog postupka. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.