Top News
718 prikaza

Hoće li Zagreb postati novi dom europskim agencijama?

Advent u Zagrebu
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Dvije europske agencije traže nove domove, a Zagreb bi trebao bez problema ispuniti njihove uvjete

Europska unija je započela rad na izradi kriterija prema kojima će se birati nova sjedišta dviju europskih agencija koje se nakon izlaska Velike Britanije 2019. trebaju preseliti iz Londona, a sudeći prema nacrtu tih kriterija Zagreb ne bi trebao imati problema s njihovim ispunjavanjem.

U Londonu se nalaze dvije agencije - Europska agencija za lijekove (EMA)  i Europska agencija za banke (EBA). Posebno veliki interes vlada za udomljavanje Europske agencije za lijekove pa je više od dvije trećine članica iskazalo interes da bude sjedište te agencije, među njima i Zagreb.

Premijer Andrej Plenković još je potkraj prošle godine pisao Europskoj komisiji i predsjedniku Europskog vijeća  i izrazio interes Hrvatske da dobije sjedište EMA-e. O tome je u veljači i razgovorao s predsjednicima Europskog vijeća i Komisije Donaldom Tuskom i Jean-Claudeom Junckerom.

Bloomberg i Financial Times objavili su da su imali uvid u dokument koji su sastavili Juncker i Tusk, koji predstavlja neku vrstu nacrta kriterija za izbor sjedišta dvaju agencija.

Neki od kriterija su da zainteresirani gradovi moraju imati hotelske kapacitete za smještaj 30.000 posjetitelja godišnje za EMA i 9.000 posjetitelja za EBA, zatim da postoje međunarodne škole u kojima se mogu školovati djeca zaposlenih u EMA-i te adekvatan prostor za smještaj opsežne arhivske građe agencije. Zagreb ne bi trebao imati problema s tim kriterijima.

Jedan od kriterija je i da novo sjedište mora biti potpuno spremno preuzeti funkciju u ožujku 2019., kada Britanija napusti EU, kako bi se sačuvao kontinuitet poslovanja.

Andrej Plenković nakon razrješenja trojice ministara | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

Pri izboru će se voditi računa i o zemljopisnoj dimenziji, to jest bilo bi poželjno da novo sjedište bude u nekoj zemlji koja dosad nije domaćin nijednoj europskoj agenciji.

Trenutačno ima pet zemalja u kojima nijednoj tijelo EU-a nema svoje sjedište - Hrvatska, Bugarska, Cipar, Rumunjska i Slovačka, ali to ne znači da će neka od tih zemalja na kraju i dobiti jednu od dviju agencija.

Zbog velikog interesa očekuje se žestoka borba i lobiranje, a Bloomberg navodi da će se na kraju odluka temeljiti više na politici nego na onome što potencijalni domaćini objekivno nude za udomljavanje agencija.

Zemlje članice imaju rok do kraja srpnja prijaviti interes za udomljavanje EMA-e. U listopadu bi se trebali konačno definirati kriteriji za izbor, a konačni odabir sjedišta do kraja ove godine.

O sjedištima dviju agencija odlučivat će se glasovanjem u nekoliko krugova dok se ne dođe do finala u koje ulaze po dvije zemalja kandidatkinje za svako od dvaju sjedišta. Nakon toga, većinom glasova bit će izabran pobjednik.

Europska agencija za lijekove ima oko 900 stručnih zaposlenika, godišnji proračun od 332 milijuna eura, a  36.000 stručnjaka godišnje dođu na njene skupove. EMA je najveća institucija EU-a u Britaniji.

Udomljavanje te agencije vrlo je atraktivno s ekonomskog gledišta, jer to privlači kompanije, stručnjake i posjetitelje.

EMA je osnovana 1995. i nadležna je za procjenu sigurnosti i odobravanje stavljanja lijekova na tržište Europske unije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • eclipse2016 08:51 29.Svibanj 2017.

    Slično je to kao i privlačenje stranih investicija i povlačenje novca iz EU fondova. Vrlo je isplativo biti sjedište neke međunarodne institucije, pa treba uložiti puno, puno znanja, sposobnosti i napora kako bi se za to izborilo. Stoga hrvatsku želju ... prikaži još! za domaćinstvo komotno možemo zaboraviti i svrstati je u rubriku "puste želje i snovi".